JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Portrett av pionerene

De var usedvanlige i sitt slag på 70-tallet. Men hører erfaringene deres bare til en tid som er forbi?

christine.skarberg@lomedia.no

EL & IT Forbundet har gitt 10.000 kroner til prosjektet «Pionererfaringer». Prosjektet er det KILDEN Informasjonssenter for Kjønnsforskning som står for, og pengene skal gå til å lage en nettutstilling. Den skal ta utgangspunkt i erfaringene og historiene til noen av de første kvinnene som gikk inn i mannsdominerte yrker på 70-tallet. Leder for prosjektet er Unni Rustad. På kontoret i femte etasje i Holbergs gate 1 er hun allerede i gang med å samle materiale til utstillingen.

– Jeg har intervjuet seks kvinner som valgte mannsyrker på 70-tallet. De var veldig usedvanlige på den tida, og forteller om fordommer og diskriminering. Likevel var alle lykkelige over å ha funnet et yrke de trivdes med, og som ga dem en yrkesstolthet man skal lete lenger etter, smiler Unni Rustad.

Historiene

– Alle de seks kvinnene var medlem i Kvinner i Mannsyrker (KIM). Der diskuterte de erfaringene sine, og kom etter hvert fram til at det de opplevde handlet om hva som skjer når en minoritet utfordrer en majoritet. Derfor vil vi se på det som skjer nå, samle historier fra i dag, sier Rustad, og oppfordrer flere med lignende historier til å ta kontakt med henne.

– Hva opplever svarte i et hvitt miljø, homofile blant heteroer, funksjonshemmede blant funksjonsdyktige, kvinner i et mannsmiljø eller menn i kvinnemiljøer? Alle med historier som kan knyttes opp til dette å være minoriteten på en arbeidsplass kan melde sin interesse til meg, sier Rustad, og legger til at de ser også etter suksesshistorier, om problemer som blir løst og fordommer som forsvinner.

– Det er faktisk bare å ta kontakt med meg. Og de som vil dele historien sin kan godt være anonyme. Jeg etterlyser også historier fra medlemmer av majoriteten. Hvordan oppleves det av de andre når det begynner en som skiller seg ut? Veldig interessant å høre, smiler Rustad.

Stor takk

Utstillingen vil bli lansert på KILDENs nettsted portretter.no i slutten av februar neste år. Flere har gitt sin støtte til prosjektet. Ved siden av EL & IT Forbundet har Fritt Ord, LO, Utdanningsdirektoratet og Arbeids- og inkluderingsdepartementet støttet KILDEN økonomisk for å kunne gjennomføre utstillingen.

– Det krever mye arbeid å få til en slik utstilling og jeg må få takke alle de som har bidratt for hjelpen, sier Rustad. Selv håper hun at de som har gitt sin støtte til prosjektet vil hjelpe henne med å komme i kontakt med personer som kan bidra med sin historie.

– Jeg ville jo i hvert fall tro at det finnes både jenter og andre i EL & IT Forbundet som har noe å bidra med, kontakt meg på telefon: 975 00 678, sier Rustad.

Annonse
Annonse