JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beviset på et feilslått direktiv

De som støttet liberaliseringen av postmarkedet i Europa lovte bedre service, lavere priser og flere arbeidsplasser. Femten år etter, har det motsatte skjedd.
FEILSLÅTT LIBERALISERING: Ingeborg Sætre, forbundssekretær i Postkom, og leder av UNI Europa Post & Logistics, mener rapporter utarbeidet for UNI og EU-kommisjonen slår fast at posttjenestene ikke er blitt bedre og billigere.

FEILSLÅTT LIBERALISERING: Ingeborg Sætre, forbundssekretær i Postkom, og leder av UNI Europa Post & Logistics, mener rapporter utarbeidet for UNI og EU-kommisjonen slår fast at posttjenestene ikke er blitt bedre og billigere.

Ole Palmstrøm

morten.hansen@lomedia.no

Liberaliseringen av postsektoren i Europa har definitivt ikke blitt som EU forventet. De postansattes organisasjoner mener det meste har blitt dårligere. Det er en påstand EU-kommisjonen nå ikke kan avfeie som grunnløs.

Kommisjonen har fått utarbeidet en rapport som tar for seg utviklingen etter at EUs postdirektiv ble innført.

Det samme har UNI Post & Logistics, den internasjonale sammenslutningen Postkom er en del av, gjort.

Ikke positivt for noen

Enkelte deler av rapportene er veldig samstemte. Den EU-bestilte utgaven ble, noe overraskende, ikke helt som EU-byråkratiet hadde håpet på. Liberaliseringen har ikke innfridd helt som forventet.

UNI-rapporten er klarere i sin dom:

– Konklusjon er at liberaliseringen er feilslått, sier Ingeborg Sætre, forbundssekretær i Postkom.

Hun holdt en innledning i EU-parlamentet i Brussel i slutten av januar, om rapportene.

– Vi har ikke fått billigere og bedre posttjenester. Vi har fått det motsatte. Vår konklusjon er at innføringen av direktivene ikke har vært positive for hverken innbyggerne, postselskapene eller postkvinnene og postmennene, fastslår Sætre.

Frykter for posttjenestene

De som har tatt den største belastningen, er de postansatte. Å være ansatt i posten, har gått fra å være en fast sikker jobb, til å bli usikker og midlertidig.

UNIs rapport, som er utarbeidet av forskningsstiftelsen FORBA, viser at jobber har forsvunnet i perioden 1998 til 2013. Det har blitt mer deltid og flere midlertidig ansatte i de nasjonale postselskapene. Lønningene har falt med 40 prosent.

Nå advares det mot at den daglige postombæringen står for fall, hvis liberaliseringen fortsetter.

– Enhver reduksjon av garanterte posttjenester som blir foreslått av kommisjonen, vil føre til en begrensning av kommunikasjonen. Spesielt vil utkantstrøkene bli rammet, slår Sætre fast.

– De universelle posttjenestene er viktig for små og mellomstore bedrifter som holder til utenfor de sentrale områdene, fortsetter hun.

Spådommene slo til

Hun får støtte av blant annet EU-parlamentsmedlemmene George Bach (kristendemokratene, Luxembourg), Cornelis de Jong (Sosialistene, Nederland) og Eveleyn Regner (Sosialdemokratene, Østerrike), som sier de fortsatt vil kjempe for daglig postomdeling.

– Jeg beklager at mine spådommer om effekten av liberaliseringen har blitt virkelighet. Nok en gang er det de postansatte som må bære omkostningene for forsøket på lavere kostnader. Posttjenestene fungerer rett og slett ikke effektivt, nå det kun er profitten som bestemmer, sier Bach.

Utsetter behandlingen

Nå er det opp til EUkommisjonen å bestemme den videre framdriften.

I utgangspunktet skulle rapporten som ble bestilt av kommisjonen, behandles i EU-parlamentet denne våren.

Werner Stengg, avdelingsleder for posttjenester i Europakommisjonen, tror den planen ryker.

Han mener rapporten er så omfattende at det tidligst vil komme en behandling på nyåret 2015.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse