JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Julesang fra postterminalen

Midt i julestria på Bergen postterminal stiller 20 eldre herrer seg opp i formasjon, løfter brystkassen og synger.

may.berg@lomedia.no

erik.olsvik@lomedia.no

Det er Postkoret Bergen som er i sving for å underholde travle kolleger, slik de har gjort hvert år i desember siden koret ble stiftet i 1948.

20 menn i godt voksen alder i røde jakker forflytter seg fra sted til sted i den store terminalen, og underveis synger de «Vær flittig og snill og ikke vær slem, når det blir mørkt må du skynde deg hjem». Arbeidet stopper opp et øyeblikk. Kollegene smiler og applauderer.

*

Se video fra Bergen på youtube.

Der sangerne finner en ledig flekk mellom julepost og -pakker, finner de sine plasser. Dirigent Elen Hestenes løfter armene, og vakker mannskor-sang flommer ut i hallen. Ekte vare, levert av postmenn med patos.

De møtes her i terminalen hver tirsdag til øving. Medlemmene er enige om at de er med i en hyggelig gutteklubb, og dirigenten bekrefter at de en fin og sammensveiset gjeng.

Ingen primadonnaer

– De er skikkelige gutter, og utrolig jordnære. Mannskorsangere kan være både pompøse og sjølhøytidelige, men det gjelder ikke for denne gjengen her, sier Hestenes.

Samtlige har bakgrunn fra Posten. Noen har sluttet i bedriften som resultat av nedbemanninger, men holder fast på postkoret og kontakten med de gamle kollegene.

Travel tid for sangere

Jula er en travel tid for Bergens mange korsangere. Det er julekonserter og nyttårskonserter, og alle byens sykehjem får korbesøk. Korets egen ribbefest i desember er årets sosiale høydepunkt, med utdeling av merker og medaljer. Etter sigende har det hendt at formannens tale har vart i opptil fire timer.

Denne desemberdagen er de litt færre enn vanlig på øvelse, forteller Harald Bratli, mannskorsanger og Postkom-tillitsvalgt. Flere av medlemmene er på Gran Canaria og koser seg midt i Postens travleste sesong. Det kan de gjøre med god samvittighet, ettersom de er pensjonister, i likhet med mange andre av kormedlemmene.

Vært med i 62 år

Eldstemann, Leif Johannesen, er 83 år. Han har vært med i koret i 62 år. Yngste medlem er 53 år. Bratlie erkjenner at rekruttering er et problem. Han håper at de kan finne nye korinteresserte blant alle postbudene og Bring-ansatte som har flyttet inn i terminalen den senere tid.

Dirigenten er ikke opptatt av manglende tilvekst, men av at de som er med har det bra og at de får nytt stoff som gjør det morsomt og utfordrende å være med i koret.

Tenorer og basser. Ifølge Nils Klubben, er hemmeligheten bak god mannskorsang gode tenorer og basser – det vil si de øverste og nederste stemmene i koret – og at de øvrige kormedlemmene klarer å beherske seg.

– Og så må man kunne teksten, sier Klubben.

For de som lurer på hvorfor postkoret ikke er et blandakor, kan vi opplyse at Posten i Bergen har eget damekor. Det sier litt om sanggleden i Bergen, at byen har to av fire gjenværende postkor.

Og så flommer «Det lyser i stille grender» og «Deilig er jorden» utover tilhørerne.

Lyd:

HØR HELE SANGEN: Deilig er jorden med Postkoret Bergen

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse