JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Kai Hovden

Lars Inge sto som nestemann på nedbemanningslista i Posten. Nå har han trygg, fast jobb

Lars Inge Forr (33) fra Verdal visste at hans dager i Posten var talte. Et hjertesukk på pauserommet førte til at en ny mulighet åpnet seg.
2018060610100020180606100959

kai.hovden@lomedia.no

Over ti tonn grønn lastebil svinger inn foran stasjonen i Levanger. Bak rattet finner vi Forr og her trives han godt. For bare to år siden hadde han aldri satt sin fot i et førerhus av denne typen. Men takket være gode kontakter gikk han fra å være nestemann på nedbemanningslista til å få trygg, fast jobb.

En tilfeldig start

Forrs inntreden i Posten var nærmest å regne som en overraskelse for ham selv.

– Jeg hadde egentlig tenkt meg i militæret, men da jeg skulle inn, hadde jeg pådratt meg en tennisalbue og måtte søke utsettelse. En stund senere fikk jeg beskjed om at det ikke var behov for meg i forsvaret, så jeg måtte finne på noe annet, forteller han.

Noe annet ble det, men det var broren til en kamerat som fant ut hva det skulle være.

Trives bak rattet: Lars Inge Forr hadde aldri satt fot i et lastebilførerhus før han fikk muligheten i Bring. Nå trives han godt med å håndtere store biler.

Trives bak rattet: Lars Inge Forr hadde aldri satt fot i et lastebilførerhus før han fikk muligheten i Bring. Nå trives han godt med å håndtere store biler.

Kai Hovden

– En kompis av meg hadde flyttet til Oslo hvor han kjørte bedriftspakker for Posten. Han har en bror som var nestleder for pakkekjøringen den gangen. Jeg dro på besøk, og kom ned til byen på en søndag. På mandag fikk jeg beskjed om at jeg skulle på jobbintervju på tirsdag, og onsdag begynte jeg i jobben som bedriftspakkekjører.

Forr var tilkallingsvikar, men jobbet hundre prosent. Så fikk kameraten det for seg at han ville tilbake til Verdal, og vår mann ble sittende litt ensom og alene igjen i hovedstaden.

På ferie hjemme i Trøndelag forhørte han seg om mulighetene i Posten der, og fikk tilslag på jobb som lørdagsvikar i Verdal.

– Dette var i 2007, og da var det ikke akkurat lett å få fast jobb i Posten, understreker Forr.

Helgelandsterminalen ga nye oppgaver og flere postansatte i Mo i Rana

Tøffe tak

Fram til 2015 var distribusjonen på Verdal Forrs felt. Her hadde han jobbet seg opp til nesten hundre prosent stilling da han plutselig sto som nestemann på nedbemanningslista.

– Jeg hadde nok fremdeles hatt jobb, men det hadde ikke vært fast. Da har man ikke papirer å gå i banken med, og uten det får man jo ikke engang kjøpt en vaskemaskin på avbetaling, sier Forr før det er tid for å hente varer hos Elkjøp.

Samtidig gikk samboeren på skole, og hjemme var det også en liten kar på to år som krevde sitt. Altså en situasjon som på ingen måte kan beskrives som noen økonomisk gullgruve.

– Når du da i tillegg får høre at stillingen ryker, blir det tøft. Jeg har hatt langt bedre tider enn det der, medgir Forr.

Situasjonen begynte å tære på både jobb- og hjemmeforhold, men så kom vendepunktet.

Gamle kollegaer gjenforenes på den nye postterminalen i Trondheim

Nok en tilfeldighet

Leverer ferdig montert: En del av jobben er å levere varer for Elkjøp. Her kan kunden også bestille montering, noe som gjør Forrs hverdag enda mer variert.

Leverer ferdig montert: En del av jobben er å levere varer for Elkjøp. Her kan kunden også bestille montering, noe som gjør Forrs hverdag enda mer variert.

Kai Hovden

Mens det sto på som verst, luftet Forr sin frustrasjon på pauserommet. Der satt tilfeldigvis Kjell Otto Haugan som var tillitsvalgt i Postkom. Det skulle vise seg å være avgjørende.

– Han nevnte at de sikkert trengte folk i Bring, og mitt svar var at jeg ikke hadde førerkort på lastebil. Det mente han de kunne være behjelpelige med, forteller Forr.

Haugan forhørte seg med Bring, og etter en måned kom svaret.

– De var interessert i at jeg skulle gå over til dem, og tilbød å legge ut for førerkortet mot at jeg gikk med på tre pliktår. Jeg var selvsagt interessert, og en stund senere ble jeg kalt inn på sjefens kontor. Han hadde en dame fra Oslo på tråden som spurte om jeg fremdeles var interessert i å kjøre lastebil. Det var jeg, og hun minnet igjen om pliktårene. I min situasjon var det ikke akkurat noen ulempe å vite at man hadde fast jobb de neste tre årene, konstaterer Forr.

– Jeg er ikke religiøs av meg, men det var nesten så jeg ble det. Dette var som en velsignelse. Jeg var helt i kjelleren og måtte til og med en tur på sykehuset på grunn av stress før denne muligheten kom på banen. I tillegg fikk jeg med meg ansienniteten over i Bring og jobber sammen med seks-sju mann med mindre ansiennitet. Det gir trygghet, legger han til.

På «intensiven»

Klar med verktøykassa: Lars Inge Forr i ferd med å montere en vaskemaskin.

Klar med verktøykassa: Lars Inge Forr i ferd med å montere en vaskemaskin.

Kai Hovden

Tre uker etter telefonsamtalen sto fem ukers intensivkurs for å kvalifisere seg for de nødvendige førerkortene på programmet.

– Plutselig var jeg ferdig i Posten, og selv om det var vemodig å forlate gode arbeidskollegaer har dette vært vinn-vinn over hele fjøla for meg, understreker Forr.

På kjøreskolen var det kurs fra åtte om morgenen til åtte om kvelden. Her fikk Forr førerkort klasse C og CE samt YSK – yrkessjåførkurs.

– Det må man ha for å kunne kjøre mot betaling, forklarer han.

– Etter dette ble det truck-kurs og sertifisering i håndtering og kjøring av farlig gods. Totalt vil jeg tippe at sertifikatene og kursene koster mellom 140 og 150 000 kroner. Jeg har hatt råflaks, sier Forr.

Så skal en fryseboks som ville passet godt hos jaktinteresserte lesses av bilen hos NTNU. Med stødig hånd manøvrerer Forr den inn i bygningen, hvor vi blir fortalt at dette er den minste fryseren der i gården. Den største er fem meter høy og tolv meter lang, altså ikke noe for Forrs grønne Scania.

Ny posterminal i Bjerkvik: – Det har blåst friskt, det må vi kunne si

Trives bak rattet og jekketralla

– Jeg liker å jobbe fysisk, og her får jeg mye god trening gjennom jobben, sier Forr mens papirer, verktøy og en vaskemaskin er på vei ned fra bilen.

Service og god kundebehandling er han opptatt av, og vi henger oss på når nok et aspekt av Bring-jobben kommer for en dag. Forr kjører blant annet for Elkjøp, og her kan kundene bestille varene ferdig montert. Derfor er verktøykassa med inn på et eldresenter i Levanger.

– Etter at jeg begynte å kjøre lastebil, blir det også noen tusenlapper ekstra i måneden. Det kommer godt med, slår Forr fast mens vaskemaskinen vatres.

Jobbhverdagen styrer han selv. Det gjelder bare å levere varene innenfor det tidsvinduet som er avtalt.

– Dermed kan jeg følge guttungen i barnehagen og hente ham når jobben er gjort. Her er det ikke noe stress, så det er god tid til å gjøre jobben skikkelig, slik at det ikke sliter unødvendig på kroppen, forsikrer Forr.

Han håper alle som får et tilbud som ham eller liknende, slår til.

– Jeg har ikke angret en dag på at jeg hoppet i det, sier Lars Inge Forr.

TRENING I ARBEIDSTIDA: Lars Inge Forr får brukt kroppen mens han jobber. Men det er tid nok til å gjøre jobben riktig forsikrer han.

TRENING I ARBEIDSTIDA: Lars Inge Forr får brukt kroppen mens han jobber. Men det er tid nok til å gjøre jobben riktig forsikrer han.

Kai Hovden

Posten får mer til ulønnsomme tjenester i revidert nasjonalbudsjett
Posten tar grep for å bli mer lønnsom

{"406331":{"type":"s","url":"/image-3.406331.63badc6f02","cap":"Leverer ferdig montert: En del av jobben er å levere varer for Elkjøp. Her kan kunden også bestille montering, noe som gjør Forrs hverdag enda mer variert. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406332":{"type":"s","url":"/image-3.406332.eecf7cb159","cap":"Trives bak rattet: Lars Inge Forr hadde aldri satt fot i et lastebilførerhus før han fikk muligheten i Bring. Nå trives han godt med å håndtere store biler.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406334":{"type":"s","url":"/image-3.406334.7e420a9b4f","cap":"Klar med verktøykassa: Lars Inge Forr i ferd med å montere en vaskemaskin.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406335":{"type":"s","url":"/image-3.406335.499bf34f9e","cap":"Kontroll på jekketralla: NTNU har bestilt ny fryseboks, og Forr manøvrerer den trygt i hus med jekketralla.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406338":{"type":"m","url":"/image-3.406338.106d311c04","cap":"TRENING I ARBEIDSTIDA: Lars Inge Forr får brukt kroppen mens han jobber. Men det er tid nok til å gjøre jobben riktig forsikrer han.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406339":{"type":"m","url":"/image-3.406339.3967e3f10f","cap":"Varene lastes: Lars Inge Forr i ferd med å laste nye varer på bilen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"57","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg er ikke religiøs av meg, men det var nesten så jeg ble det. Dette var som en velsignelse. ","place":"• Posten får mer til ulønnsomme tjeneste"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}

Jeg er ikke religiøs av meg, men det var nesten så jeg ble det. Dette var som en velsignelse.

Lars Inge Forr

{"406331":{"type":"s","url":"/image-3.406331.63badc6f02","cap":"Leverer ferdig montert: En del av jobben er å levere varer for Elkjøp. Her kan kunden også bestille montering, noe som gjør Forrs hverdag enda mer variert. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406332":{"type":"s","url":"/image-3.406332.eecf7cb159","cap":"Trives bak rattet: Lars Inge Forr hadde aldri satt fot i et lastebilførerhus før han fikk muligheten i Bring. Nå trives han godt med å håndtere store biler.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406334":{"type":"s","url":"/image-3.406334.7e420a9b4f","cap":"Klar med verktøykassa: Lars Inge Forr i ferd med å montere en vaskemaskin.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406335":{"type":"s","url":"/image-3.406335.499bf34f9e","cap":"Kontroll på jekketralla: NTNU har bestilt ny fryseboks, og Forr manøvrerer den trygt i hus med jekketralla.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406338":{"type":"m","url":"/image-3.406338.106d311c04","cap":"TRENING I ARBEIDSTIDA: Lars Inge Forr får brukt kroppen mens han jobber. Men det er tid nok til å gjøre jobben riktig forsikrer han.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"406339":{"type":"m","url":"/image-3.406339.3967e3f10f","cap":"Varene lastes: Lars Inge Forr i ferd med å laste nye varer på bilen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#000000","fontsize":"57","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"2"},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Jeg er ikke religiøs av meg, men det var nesten så jeg ble det. Dette var som en velsignelse. ","place":"• Posten får mer til ulønnsomme tjeneste"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}