JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Nedleggingen av postkontor forsinket

Den siste runden av postkontornedleggelser nærmer seg slutten. I løpet av året vil de fleste regionene være ferdige. I Oslo og Akershus må de bruke litt lengre tid.
PÅ LÅNT TID: Postkontoret på Solli plass i Oslo skulle vært lagt ned i løpet av 2014. Nå blir dette kontoret ett av åtte som antakelig vis må vente til neste år før det blir erstattet av post i butikk.

PÅ LÅNT TID: Postkontoret på Solli plass i Oslo skulle vært lagt ned i løpet av 2014. Nå blir dette kontoret ett av åtte som antakelig vis må vente til neste år før det blir erstattet av post i butikk.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

Sommeren 2012 ble det vedtatt at 149 postkontor skulle legges ned på landsbasis. 940 årsverk ville bli overflødige.

Mens de fleste av regionene klarer å bli ferdige i løpet av året, går det litt tyngre med de 55 kontorene i Oslo, Akershus og Østfold.

– Med 55 kontorer, og om lag 360 årsverk, måtte vår region ta en stor del av de totale nedleggelsene – selv om vi sitter igjen med betydelig flere postkontor enn de andre regionene. Nå er det åtte kontorer som sannsynligvis ikke blir nedlagt før i 2015, sier Siv Ryan Andersen, Postkoms nestleder i Oslo, Akershus og Østfold krets.

Årsaken er at det ikke er funnet Post i butikkløsninger (PIB) ennå.

Andersen understreker at det er Posten Norge som er ansvarlig å få til PIB-avtaler.

Postkoms hovedfokus er nytt arbeid i, eller utenom Posten for de overtallige.

Så langt har samarbeidet med Posten i regionen fungert godt for å finne løsninger for de ansatte.

Må finne noe nytt

At så mange ansatte må finne seg noe annet å gjøre, er det både krevende og tungt.

Selv om noen finner seg jobb et annet sted i Posten – eller går av med pensjon eller sluttvederlag, er det 70 til 80 prosent som må finne seg en annen arbeidsgiver.

Det er ikke alltid like lett.

– Vi holder til i en region hvor det kanskje er ett litt lettere arbeidsmarked. I tillegg er det kanskje noe kortere vei til en annen jobb i Posten her på Østlandet. Det er likevel mange som må finne seg noe annet å gjøre, konstaterer Andersen.

Når snaut halvparten av nedleggelsene gjenstår, har regionen en løsningsgrad på 50 prosent. Gjennomsnittet i landet ligger på rundt 70. Andersen påpeker at det å finne gode løsninger til de overtallige, er det som er tyngst i denne omorganiseringsprosessen. Tidligere har det vært mange muligheter internt i Posten. Slik er det ikke nå.

– Det er tungt å sette seg ned med folk som føler de står på bar bakke. En del synes det er vanskelig å finne seg noe nytt etter at de har fylt 50-55 år. Det er ikke alle arbeidsgivere som ser på de litt eldre som en ressurs. Samtidig har de fleste likevel realitetorientert seg, og er godt i gang med å finne seg noe annet å gjøre. Det er også mange trivelige historier man hører, understreker Andersen.

Snur hver en stein

Arne Tømmerås, distriktssjef i Posten, konstaterer at det så langt ikke har vært mulig å få avtaler med butikker noen steder i Oslo-området. Høye eiendomspriser, og små butikker i enkelte bydeler, får en stor del av ansvaret.

– De stedene vi mangler post i butikk (PIB) er det høye kvadratmeterpriser. Dermed er butikkene mest mulig arealeffektive. Det er rett og slett ikke plass til PIB, sier Tømmerås. Han sitter i en gruppe som skal vurdere alternative løsninger.

– Vi må se på alle mulighetene som finnes – og om det finnes andre løsninger. Uansett klarer vi ikke å komme i mål i løpet av året. Vi håper å få noe på plass, men vil ikke klare å erstatte alle resterende åtte postkontor, sier Tømmerås.

Slik blir det:

Etter at den siste omleggingen er over, vil det være sju postkontor i Oslo, tre i Akershus og et i Østfold.

På landsbasis vil det være 30 postkontor til sammen.

I 2008 var det 303 postkontor

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Slik blir det:

Etter at den siste omleggingen er over, vil det være sju postkontor i Oslo, tre i Akershus og et i Østfold.

På landsbasis vil det være 30 postkontor til sammen.

I 2008 var det 303 postkontor