JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ny kamp mot postdirektivet

Mange hadde håpet kampen mot EUs 3. postdirektiv var vunnet da Arbeiderpartiet stemte ned postdirektivet i 2011. Nå skal kampen kjempes på ny.
FORBEREDER NY KAMP: I 2009 demonstrerte postkommedlemmene utenfor Stortinget. Arkivfoto

FORBEREDER NY KAMP: I 2009 demonstrerte postkommedlemmene utenfor Stortinget. Arkivfoto

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

– I 2011 var det Jonas og Jens vi kjempet mot. Nå er det et helt Storting vi skal overbevise, sier Øverland, og konstaterer at situasjonen nå er lik situasjonen den gang: Nesten umulig.

– Vi har gjort det umulige før. Nå skal vi gjøre det en gang til, fastslår Odd Christian Øverland. Sammen med Postkoms forbundsstyre er han i gang med å forberede arbeidet med å få rikspolitikerne til å ta til fornuft.

Negativt for de ansatte

EU-statsråd Vidar Helgesen dro til Brussel før han var ordentlig på plass i regjeringskvartalet. Der fortalte han at den blåblå regjeringen vil innføre EUs tredje postdirektiv. Dette på tross av at det ikke er tydelige fordeler med å innføre direktivet. Siden oktober er det kommet flere rapporter som ikke er lystig lesning for direktivtilhengerne.

– Vi har et enda tydeligere bilde på hva konsekvensene er, fastslår Øverland.

Nylig fikk EU og UNI, som Postkom er en del av, utarbeidet en rapport av konsekvensene. Begge rapportene er samstemte i de negative konsekvensene for arbeidsplassene. Litt mindre samstemte er de i følgene med tanke på pris, kvalitet og service – selv om heller ikke EUs rapport er bare positiv lesning.

* Les også: Beviset på et feilslått direktiv

Lar Posten Norge bestemme

Postkom er naturlig nok opptatt av konsekvensene for arbeidstakerne. Men forbundet er også bekymret for de bredere følgene en innføring vil bety. Her er det mye som fortsatt er usikkert. Regjeringen er romslig i sin egen regjeringsplattform. I tillegg til å innføre fri konkurranse innenfor pakketjenester – som det har vært i flere tiår allerede, vil den la Posten få økt handlingsrom for bedre å kunne tilpasse seg økt konkurranse og endrede brukerbehov.

– Økt handlingsrom betyr i realiteten at man overfører makt fra Stortinget til Posten Norge. Konsernsjefen i Posten vil få lov til å gjøre hva han vil. Når det går galt, er det ingen politikere som kan stilles til ansvar, fastslår Øverland. Han tror det også vil bli mye diskusjon rundt enhetsportoen. Postkoms forbundsleder er spent på hvordan regjeringen vil finansiere tapet, når kryss-subsidieringen faller bort ved fjerning av enhetsporto på masseutsending.

EU utsetter

Øverland er klar på at det er nødvendig å samle alle krefter for å få regjeringen til å snu. Postkom-lederen mener følgene for blant annet i distriktene, gjør at det er muligheter for brede allianser. Han mener selv at det bør være mulig å endre regjeringens beslutning.

– Hvordan kan den norske regjeringen være så sikre på hva som er rett, og ha så dårlig tid, når EU selv ikke er sikre. Senest for noen uker siden ble det klart at EU vil utsette behandlingen av rapportene til neste år, sier Øverland.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse