JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

FORTJENER MER: Det var ikke mye hjemmekontor på oss under pandemien. Vi skapte rekordresultatene for Posten og har gjort oss fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg, mener Roar Wiker på Skøyen.

Anders Robert Heggelund Olsen

Streikefare i Posten Norge

Roar sa nei til lønnsoppgjøret: – Vi skapte rekordresultater for Posten og fortjener mer

Seks av ti medlemmer mente tillegget på 15.800 kroner var for dårlig og stemte nei. Flere håper på en dobling etter høstens mekling.02.08.2022
11:01
09.08.2022 10:23

alf@lomedia.no

– Vi fortjener rundt 30.000, sier postbud Roar Wiker.

Ingen ønsker i utgangspunktet en streik. Det er også holdningen blant Postens ansatte. Men det er heller ingen som ønsker reallønnsnedgang eller svekket kjøpekraft.

Et klart flertall signaliserer altså at oppgjøret, der kjernen var et kronetillegg på 15.800, er langt fra godt nok til å opprettholde kjøpekraften.

Aktuelt: Faren for en smått historisk streik i Posten øker

Må økes betydelig

Postbud Arnfinn Fiske fra Trøndelag gikk tidlig ut og mente det i år var grunnlag for ekstra forventninger hos postansatte. Det mener han fortsatt.

Fiske viser til prisveksten i samfunnet.

– Regnestykket er enkelt. Prisstigningen har vært på 5,4 prosent. Da må vi få en tilsvarende stor lønnsøkning for å få reell lønnsvekst og sikret kjøpekraft, mener han.

Fiske synes de ansatte fortjener et tillegg på 30.000. Han tror mange er villige til å bruke streikevåpenet, som han synes er brukt altfor lite i Posten.

Hva høstens mekling vil ende med avgjøres i september. Det fremgår av Riksmeklerens nettsider at meklingene for overenskomstområde 8 - Posten Norge, er berammet til 7. september. Det er riksmekler Mats W. Ruland selv som skal lede forhandlingene mellom LO Stat og Spekter, hvor det er meldt plassoppsigelse for 7.087 medlemmer. Dette betyr i klartekst en lammende og omfattende streik, dersom meklingen ikke fører frem.

Forventningene er store og tydelige hos medlemmene. De forventer friske penger på bordet.

Postbud og sjåfør Lasse Eilertsen har base på Skøyen. Han synes det var mye bra med forhandlingsresultatet i år, men er samtidig tydelig på at kronetillegget var for lavt.

– Det store flertallet var ikke fornøyd, og det forstår jeg. Men jeg håper at man ikke rokker ved det som var bra, samtidig som man lykkes med å få friske penger på bordet.

Lasse Eilertsen har base på Skøyen. Han synes det var mye bra ved forhandlingsresultatet i år - men er samtidig tydelig på at kronetillegget var for lavt. – Jeg håper man kan få friske penger på bordet i meklinga, sier han.

Lasse Eilertsen har base på Skøyen. Han synes det var mye bra ved forhandlingsresultatet i år - men er samtidig tydelig på at kronetillegget var for lavt. – Jeg håper man kan få friske penger på bordet i meklinga, sier han.

Anders Robert Heggelund Olsen

Siden det er lenge siden forrige streik, ser Eilertsen likevel ikke bort fra at det kan være på tide med en ny.

Kollegaen Geir Forsland er enig i at det burde være mulig å hente ut mer i lønn i år.

– Posten har tjent gode penger på at vi sto på under pandemien. De har levert rekordresultater. Da bør alt ligge til rette for at man kan gi litt ekstra i lønnstillegg, etter mange magre år.

Forsland tror at dersom man i utgangspunktet hadde landet i overkant av 18.000 kroner, hadde medlemmene stemt ja. Når oppgjøret nå skyves mye lengre inn i kalenderåret, må det tallet opp, påpeker han. Særlig om man flytter på skjæringsdatoen, og etterbetaling ikke skal gjelde fra april.

– Da må man øke tillegget betydelig for å kompensere. Det gjelder å stå på krava. For første gang på en del tiår kan det bli poststreik. Streikekassa burde jo være velfylt, etter så mange år uten konflikt, sier Forsland.

EKSTRA TILLEGG: Posten tjente gode penger på at vi stod på under pandemien. Da bør alt ligge til rette for at man kan gi litt ekstra i lønnstillegg, etter mange magre år, sier Geir Forsland på Oslo Vest

EKSTRA TILLEGG: Posten tjente gode penger på at vi stod på under pandemien. Da bør alt ligge til rette for at man kan gi litt ekstra i lønnstillegg, etter mange magre år, sier Geir Forsland på Oslo Vest

Anders Robert Heggelund Olsen

Bør være vår tur nå

Wivian Thunestvedt er heller ikke fornøyd med forhandlingsresultatet. Ektemannen jobber også i Posten og deler den oppfatningen.

– Mange hadde store forventninger i år, etter at vi har jobbet som helter under pandemien og bidratt til tidenes overskudd. At det ble nei-flertall i uravstemningen, overrasket ikke. Lønnsevnen er tilstede. Jeg er mer usikker på lønnsviljen hos arbeidsgiver, dessverre, sier hun.

Opp på 20-tallet: Nøkternt sett vil jeg tro at vi kan havne mellom 18 og 19 000 kroner etter nye forhandlinger, men jeg tror man bør opp på 20-tallet for at medlemmene skal bli fornøyde, sier Wivian Thunestvedt på Vika postkontor

Opp på 20-tallet: Nøkternt sett vil jeg tro at vi kan havne mellom 18 og 19 000 kroner etter nye forhandlinger, men jeg tror man bør opp på 20-tallet for at medlemmene skal bli fornøyde, sier Wivian Thunestvedt på Vika postkontor

Anders Robert Heggelund Olsen

Hun har et todelt syn på veien videre. Nøkternt sett tror hun at de kan havne mellom 18 og 19.000 kroner etter nye forhandlinger, men at man bør opp på 20-tallet for at medlemmene skal bli fornøyde. Da forutsetter hun at skjæringsdatoen i april ligger fast.

– Hvis ikke endres jo alt. Da må kronetillegget heves mange tusen, tilføyer Thunestvedt.

Hun savner en tydeligere lavtlønnsprofil i oppgjøret.

– Slik det er nå, øker bare forskjellene. Det blir verre år for år. De som får prosenttillegg, drar fra de «under streken», som får kronetillegg. Kanskje burde frontfagsmodellen todeles, slik at de lavtlønnede kunne få en bedre lønnsutvikling? foreslår hun.

Roar Wiker er bud på vestkanten av Oslo, med 35 års erfaring. Han mener kronetillegget burde vært dobbelt så høyt.

– Arbeidsgiver vil alltid mane til moderasjon. Men en gang må det være vår tur. Vi har lagt bak oss to år med rekordresultater for Posten Norge, og vil aldri få sterkere forhandlingskort enn det vi har nå har, påpeker Wiker.

Han blant de mange som ble skuffet over det fremforhandlede generelle tillegget på 15.800 kroner.

– Ja, det er alt for dårlig. Det er vi «på gulvet» som har gjort jobben og skapt rekordresultatene. Under pandemien var det ikke mye hjemmekontor på oss, for å si det sånn. Men i lønnsoppgjøret er det de som satt på hjemmekontor, som stikker av med mest i kroner. Det skurrer.

Wiker mener de har gjort seg fortjent til rundt 30.000 kroner i tillegg.

– Frontfaget har lagt rammen, men det heter jo at modellen skal være dynamisk. Hvis forutsetningene for å kreve mer er til stede, skal man kunne gjøre det. Tida for å be om mer, er nå i 2022, sier Wiker.

Svekket kjøpekraft

Pål Ketil Indrebø har jobbet i Posten siden 1987:

– Alt man trenger og bruker i det daglige, er blitt dyrere. Fra strøm til drivstoff og matvarer. Jeg håper som mange andre at kronetillegget kan havne på 20.000-tallet et sted, selv om jeg vet det kan bli vanskelig, sier han.

SVEKKET Kjøpekraft: Vi risikerer svekket kjøpekraft om oppgjøret blir for dårlig. Jeg håper det generelle kronetillegget kan  havne på 20?000-tallet et sted, selv om jeg vet det kan bli vanskelig, sier Pål Ketil Indrebø på Vika Postkontor.

SVEKKET Kjøpekraft: Vi risikerer svekket kjøpekraft om oppgjøret blir for dårlig. Jeg håper det generelle kronetillegget kan havne på 20?000-tallet et sted, selv om jeg vet det kan bli vanskelig, sier Pål Ketil Indrebø på Vika Postkontor.

Anders Robert Heggelund Olsen

Et såpass stort kronetillegg mener også Elisabeth Holm det bør bli i år.

– Ja, det bør være målet og vil være vel fortjent. Det er vi som har stått på for å skape rekordresultatene. Når vi i den største fagforeninga i Posten markerer kraftig misnøye, bør det tas på alvor.

Veteranen med over 30 års erfaring i Posten mener i likhet med mange andre at kronetillegget bør opp på 20.000-tallet.

Sterk streikevilje

På en samling for tillitsvalgte fra hele landet, var tariffoppgjøret og konfliktforberedelser et naturlig tema.

Deltakerne uttrykte forståelse for at forhandlingene og meklingen vil bli krevende. Samtidig ble det understreket at de klare signalene fra misfornøyde postkolleger må tas alvorlig.

– Det må mer til enn en økning på noen hundrelapper for å møte misnøyen og forventningene folk har, sa Morten Olsen fra Østfold.

Han fikk full støtte fra Helge Mathisen fra Hordaland.

– Vi må ta misnøyen på alvor. Fagforbundet spente forventningene høyt - med krav om reallønnsvekst. De forventningene har satt seg. Så opplever medlemmene i stedet et oppgjør som gir dem reallønnsnedgang. Det aksepterer de ikke. De krever mer, og får de ikke det, så blir de ikke fornøyde, og der står vi. Det har jeg forståelse for, sa Mathisen.

Vestlendingen føyde til at han opplever streikeviljen som sterk.

Mye lest: Postbudene Bård og Joakim jobber i støy og søppelstank: – Innimellom er det jævlig

02.08.2022
11:01
09.08.2022 10:23Mest lest

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen.  – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Sammenbrudd i de lokale lønnsforhandlingene utløste gå sakte-aksjon fra klubbleder Christoffer Heggholmen og bilmekanikere, bilpleiere og delelageransatte ved Bertel O. Steens tre personbilverksteder i Bergen. – Hvis ikke noe endrer seg nå, kan vi ikke jobbe i denne bransjen, sier Heggholmen.

Arne Ristesund

Christoffer og kollegaene har gått til et uvanlig skritt for å få høyere lønn

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Direktør i Norsk Industri Stein Lier-Hansen mener Norge må innføre regler som pålegger kraftselskapene å begrense krafteksporten når det er lite vann i magasinene.

Jan-Erik Østlie

Industri-topp: Norge burde sagt nei til de siste utenlandskablene

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

– Illegal rusmisbruk vil ikke forsvinne uansett hvor hardt vi straffer det. Det ser vi i land med strenge straffer, sier sosionomen, sier sosionom Tore Mangseth.

CRYSTALWEED cannabis/Unslpash

– Vi har ført en krig mot narkotiske stoffer i 50 år. Nå må vi senke terskelen for å snakke om rus

Kommentar

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Selv ikke oljepengene kan dekke over at vi nå er på vei inn i en helt ny økonomisk tid, en tid der de fleste av oss vil få dårligere råd, skriver Stein Sneve.

Brian Cliff Olguin

«Årets lønnsoppgjør var det beste på mange år. Nå er det snudd på hodet»

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

STRØMSTØTTE-INNSPILL: Fagfolk fra både regjering, LO og NHO skal nå komme med innspill på strømstøtte til bedriftene. LO-leder Peggy Hessen Følsvik er klar med LO sine krav.

Jan-Erik Østlie

Her er LOs fire krav til bedrifter som skal få strømstøtte

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

BEKYMRET: Ingeborg Kivle, leder for NFF region sør, krever at arbeidet intensiveres med å forebygge psykisk sykdom blant kriminalomsorgens ansatte.

Ole Palmstrøm

– Å se en kollega bli skadet på denne måten, er voldsomt og påvirker arbeidsmiljøet

Colourbox

Familier taper flere tusen kroner i måneden på prisveksten. Se tallene

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Høyre-leder Erna Solberg kan glede seg over bunnsolid borgerlig flertall på Opinions siste partibarometer. Høyre har aldri vært så mye større enn Arbeiderpartiet som nå.

Jan-Erik Østlie

Nå er Høyre større enn Ap og Sp til sammen

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Tre medlemmer i Skolenes Landsforbund ved Olsvik skole i Bergen ha vært i streik siden 8. juni. Nå får de følge av mange kolleger som slutter seg til streiken ved skolestart.  Her er Joakim Haugen og Cathrine Govenius på streikevakt.

Privat

Lærerstreiken trappes opp fra neste uke

Debatt

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

LO-leder Peggy Hessen Følsvik og Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Sissel M. Rasmussen

«Hva gjør LO hvis ikke regjeringen øker strømstøtten?» spør LO-medlem Bjørn

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn Viggo Arellano Navarro gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp.

Bjørn A. Grimstad

Bjørn Viggo gikk til slutt opp ti lønnstrinn, men det skjedde ikke uten kamp

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

MEKLING: For ansatte i prosessindustrien kan det bli streik fra mandag morgen, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekleren. Bildet er fra Alcoa Mosjøen, der er ingen tatt ut i første streikeuttak,

Arkivbilde: Petter Pettersen

Over 1.400 industriarbeidere gjør seg klar til å gå ut i streik

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Vi merker konsekvensene av kutt i tiltaksplasser, forteller Steinar Halvorsen.

Simen Aker Grimsrud

Nav-tillitsvalgt ber om mer penger: – En 55-åring som har vært ti år uten jobb, står ikke først i køen

SAS

SAS

Tormod Ytrehus

Det blir ikke ny SAS-streik. Flygerne har godkjent den nye tariffavtalen

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Siden 1994 har Nav ved behandlingen av saker om stønader til enslige forsørgere ment at disse stønadene faller utenfor trygdeforordningen.

Hanna Skotheim

Nav praktiserer nok en trygderegel feil, fastslår domstol

Matvareprisen skyter i været.

Matvareprisen skyter i været.

Heiko Junge / NTB

Sjokktall: Aldri før har prisene på matvarer økt raskere enn nå

Debatt

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Norge bruker 50 ganger mer på strømstøtte enn på strømsparing. Da skyver Norge problemene foran seg, skriver Truls Gulowsen.

Leif Martin Kirknes

«Et alvorlig problem at det går 50 ganger mer til strømstøtte enn tiltak som får ned forbruket»

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

I dag er Stine butikkansvarlig i Kommunikasjon Voss og selger mobiltelefoner og annen elektronikk. Kundemøter er helt uproblematisk.

Ingerid Jordal

Å stå opp om morgenen for å gå på jobb, føltes til tider umulig for Stine. Så fikk hun hjelp

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Kari Nessa Nordtun, til daglig ordfører i Stavanger, skal lede utvalget som skal meisle ut Aps nye energipolitikk.

Jan Kåre Ness / NTB

Lederen i Aps energiutvalg vil utjevne strømprisene mellom nord og sør

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

KONKURRANSEUTSATT: Dag-Arne Johansen sier de som rengjør og vedlikeholder togene er glemt i debatten om konkurranseutsettingen. – Vi er like mye konkurranseutsatt som før, sier han.

Morten Hansen

Debatt om regjeringens togpolitikk: – Vi som jobber med vedlikehold og renhold, er usynlige


Flere saker