JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på A- og B-post. 550 mister jobben

Sinne, sorg og skuffelse ved postterminalene etter stortingsvedtaket om Posten

Tirsdag 29.11 gikk sektormeldingen om Posten gjennom i Stortinget.
SINNE, SORG OG SKUFFELSE: De ansatte opplevde en tung dag, da Stortinget tillot Posten å fjerne A- og B-post. Reidun Larsen på Evenes opplevde sorg, mens Tove Kristin Brekke og kollegaene i Trondheim reagerte med sinne og skuffelse.

SINNE, SORG OG SKUFFELSE: De ansatte opplevde en tung dag, da Stortinget tillot Posten å fjerne A- og B-post. Reidun Larsen på Evenes opplevde sorg, mens Tove Kristin Brekke og kollegaene i Trondheim reagerte med sinne og skuffelse.

Posthornet-forsider

morten.hansen@lomedia.no

De fleste ansatte ved postterminalene som vil bli nedlagt, har vært klar over hva som ville komme. Likevel har de tunge dager.

Posthornet har det siste året snakket med ansatte og tillitsvalgte ved om de planlagte endringene i brevstrømmen. Nå har stortinget vedtatt at Posten får lov til å endre A- og B-post til et todagersprodukt. De ansatte har mottatt avgjørelsen på forskjellige måter.

Tove Kristin Brekke ved postterminalen i Trondheim beskriver dagen da innstillingen til Stortinget kom, som en fryktelig tung dag.

– Vi fikk alle typer reaksjoner. Noen ble skikkelig forbannet, noen ble lei seg og noen ble skuffet. Den dagen gikk det opp for dem, det mange hadde fortrengt: Etter å ha vært hele arbeidslivet i Posten, må man se seg etter noe annet. Det er den tøffeste dagen jeg har hatt som tillitsvalgt, sier Brekke.

550 postansatte mister jobben i Trondheim, Molde, Stavanger, Bergen, Evenes og Stokke

Posten får bruke to dager på å sende et brev

Ikke skjedd med en annen regjering

Hun tror mange, i likhet med henne selv, føler et sinne overfor regjeringen.

– Dette er resultatet av en distriktsfiendtlig politikk. Brevvolumet hadde gått ned uansett, men følgene er blitt forsterket av den politikken som nå føres. Innføring av postdirektivet, og at Kvikkas fikk anbudet på aviser på lørdag, hadde ikke skjedd med en annen regjering, sier Brekke.

Hun konstaterer at det blir få unge igjen i Posten. Alle de unge i Trondheim må se seg etter en jobb utenfor konsernet. Men heller ikke de eldre arbeidstakerne er sikret jobb internt.

– Det er ikke mange jobber igjen i Posten. Og for de som har 30 til 40 år ansiennitet er det ikke lett å finne en annen arbeidsgiver. Men målet er å finne en løsning – spesielt for denne gruppen. For å klare det må vi få tid. Heldigvis står vi sammen med ledelsen for å klare det, fastslår Brekke.

Redaktører krever at lørdagsavis-leveringen må tilbake til Posten

Sorg og vemod

Også ved terminalen på Evenes har det vært en tung beskjed å få. Der velger de ansatte å holde følelsene for seg selv.

– Folk prater lite om dette. Jeg tror at det har gått opp for de fleste hva som kommer til å skje. Men vi hører lite, annet enn det som er i media. Vi skal ha et personalmøte, hvor vi får informasjon om hva som nå skal skje. Så får vi se, sier Jon-Ivar Sareussen, tillitsvalgt ved postterminalen på Evenes.

– Ansatte får liten tid til å omstille seg

Reidun (55) omstilles for tredje gang på 15 år

Reidun Larsen, også hun ved Evenes, beskriver følelsen som en sorg.

– For meg er det en sorgprosess. Sorg og vemod. Det man har holdt på med i 36 år er over. Nå er jeg usikkerhet på hva jeg skal gjøre. Mange sitter nok i hvert sitt hjørne og tenker sitt. Men jeg har regnet med at det ble sånn, og kjent på det en stund. Det er faen ta meg kjipt. Det går så veldig fort, sier Larsen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse