JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slutt på enhetsportoen

Distriktene må betale når regjeringen lar private selskaper konkurrere med Posten.
Odd Christian Øverland mener regjeringen bare forteller halve sannheten, når de sier de opprettholder enhetsportoen. Forbundslederen i Postkom konstaterer at 90 prosent av brevposten vil bli konkurranseutsatt.

Odd Christian Øverland mener regjeringen bare forteller halve sannheten, når de sier de opprettholder enhetsportoen. Forbundslederen i Postkom konstaterer at 90 prosent av brevposten vil bli konkurranseutsatt.

Morten Hansen

morten.hansen@lomedia.no

Regjeringen foreslår ny postlov, og går samtidig vekk fra et viktig prinsipp i norsk postpolitikk: Enhetsportoen skal ikke lenger bestå. Fram til nå har det kostet det samme å sende et brev fra Berlevåg og Bergen. Nå blir portoen trolig lavest i Oslo, og dyrere jo lenger du kommer ut av hovedstaden.

I forslaget fra regjeringen heter det at enhetsportoen skal bestå for enkeltbrev. For de som sender store mengder brev blir det billigere å sende til sentrale strøk, og relativt dyrere å sende til og fra steder som ligger utenfor det sentrale osloområdet.

Regjeringen hevder den skal opprettholde enhetsportoen, noe som får LO-forbundet Postkom til å reagere:

– Regjeringen prøver å bløffe det norske folk ved å si at de har opprettholdt enhetsportoen. Dette er i beste fall misvisende, når de har fjernet denne ordningen for 90 prosent av alle brevforsendelser i Norge, sier Postkom-leder Odd Christian Øverland.

Innfører makspris

Forbundslederen til de ansatte i Posten Norge viser til lovforslaget som er sendt ut til høring.

I forslaget til ny postlov står det: «Enhetsporto foreslås begrenset til å gjelde enkeltsendinger. Hensynet bak avgrensningen er at det til tross for eneretten er et stort konkurransepress i den delen av markedet som omfatter massesendinger... Det er derfor ønskelig å overlate prisingsstrategien for massesendinger til markedet.»

I klartekst betyr det at julekortene og brevet til bestemor vil koste det samme å sende uansett hvor i Norge du bor. Brev fra kommunen og det lokale kraftselskapet vil bli dyrere i Laukvik og billigere på Lillestrøm.

– I realiteten fjerner de enhetsportoen og innfører makspris. Det betyr at folk flest og mesteparten av norsk næringsliv må betale den høyeste portoen, fordi folk flest og brorparten av norsk næringsliv er uinteressant for utfordrerne, fastslår Øverland.

– En katastrofe

Det er en utvikling Høyre-ordfører i Bø kommune, Sture Pedersen, ikke liker. Han mener regjeringen tar distriktspolitikken i feil retning med innføringen av postdirektivet.

– Jeg er overhode ikke fornøyd med forslaget, fastslår Pedersen.

Ordføreren i den lille vesterålskommunen karakteriserer det som en katastrofe for distriktene at postombæring på lørdager opphører og at enhetsportoen for masseutsendinger tas bort.

Et uønsket skille

I lovforslaget sier samferdselsdepartementet at: «Hensynet bak avgrensningen er at det til tross for eneretten er et stort konkurransepress i den delen av markedet som omfatter massesendinger.»

– Jeg er i og for seg ikke opptatt av hvem som leverer ut Posten, bare vi som bor i distriktene får det samme tilbudet som de som bor i sentrale strøk, fortsetter ordfører Pedersen.

Han understreker at han ikke mener de som av fri vilje bosetter seg alene på ubebodde steder.

– Jeg snakker om at Bø kommune ikke skal måtte betale mer for å sende våre brev til innbyggerne, enn det Oslo kommune må gjøre til sine innbyggere. Det er et skille jeg ikke ønsker at vi skal innføre, sier Pedersen.

Konkurransevridende

Ordføreren er redd forslaget er med på å gjøre det vanskeligere for folk og bedrifter å bo og satse i distrikts-Norge. Bø-ordføreren mener de økonomiske investeringene til folk i distriktene til syvende og sist blir svekket.

– Dette er en ting som gjør det dyrere å drive virksomhet hos oss, og som er konkurransevridende til fordel for de sentrale strøkene. Jeg har sagt det før, og gjentar det igjen: Det er et paradoks at man før tok seg råd til å gi alle like gode tjenester, mens nå som vi er verdens rikeste land ikke gjør det, sier Pedersen.

Frifagbevegelse ba torsdag ettermiddag klokka 15.30 om kommentar fra politiske hold i Samferdselsdepartementet, men departementet hadde ikke gitt noen kommentar da denne saken ble publisert fredag klokka 15.00.

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse

Flere saker

Annonse