JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Intervju med avtroppende generalsekretær Philip Jennings

Uni Global union vil sikre anstendige jobber for framtida

Generalsekretær Philip Jennings gleder seg til å samle hele UNI-familien for å diskutere fremtidens arbeidsliv på UNI-kongressen i Liverpool i sommer.
Philip Jennings har sterke bånd til Norge. Her er han på HK-landsmøtet i 2012

Philip Jennings har sterke bånd til Norge. Her er han på HK-landsmøtet i 2012

Martin Guttormsen Slørdal

nina.hanssen@lomedia.no

Under parolen "Making it happen" håper Jennings at det fagforeningskolleger fra hele verden strømmer til Liverpool 14-20.juni 2018.

– At de norske fagforeningsfolka kommer, tar jeg som en selvfølge. Nordmenn elsker jo Liverpool og under fotballkamper på Anfield kalles byen «Little Norway», forteller han og ler høyt mens han taster inn siste ord på en mail han bare må sende ut før vi kan fortsette samtalen.

– LO må bli mer opptatt av framtidas behov, enn fortidas seire

Avtroppende generalsekretær Philip Jennings har besøkt Norge mange ganger og har sterke bånd til sine medlemsorganisasjoner der. Han er stolt over å ha vært med og bygd opp organisasjonen, som i dag organiserer 20 millioner arbeidstakere.

På kongressen vil UNI også markere at det er 150 år siden britiske kvinner fikk stemmerett og ikke minst kommer de til å markere Nelson Mandela.

Egen Nelson Mandela park

– Vi har planer om å oppkalle en park etter Mandela og broen som fører til parken skal hete UNI, røper han.

Jennings sier at verdenskongressen skal være en levende møteplass som både motiverer, beveger og viser fagbevegelsens styrke og innflytelse inn i en ny tid.

UNI har lenge jobbet med å sørge for å sikre anstendige arbeidsplasser og lønn til arbeidstakere i en mer global verden gjennom mange globale avtaler med multinasjonale selskaper. Samtidig har de jobbet med konkrete tiltak for å sikre arbeidstakere i en verden som preges av ny teknologi, kunstig intelligens og flere roboter i mange sektorer gjennom prosjektet the Future World of Work.

UNI-direktør Christina J. Colclough: – Fagbevegelsen må stå i front når arbeidslivet digitaliseres

I Liverpool setter Uni av en hel dag til å se på megatrender, forskning rundt dette og hvordan fagforeninger kan påvirke.

– Jeg vet at fagbevegelsen har en viktig rolle for å sikre anstendige jobber i den digitale fremtiden, sier Phillip som selv har vært en av de mest markante fagforeningslederne i verden.

Postkoms Ingeborg Sætre ble i 2015 valgt til president i UNI Post & Logistics og takket av året etter, da hun gikk av som pensjonist

Postkoms Ingeborg Sætre ble i 2015 valgt til president i UNI Post & Logistics og takket av året etter, da hun gikk av som pensjonist

Anders Hauge-Eltvik

Ingeborg Sætre ble hyllet av europeiske posttillitsvalgte

20 millioner medlemmer

UNI global Union har siden starten vokst og blitt en viktig stemme både i i Europe, Afrika, USA og i Asia. De har forhandlet fram mer enn 50 globale avtaler med store multinasjonale selskaper.

Med slagordet «Breaking Through» på verdenskongressen i Nagasaki i 2010, laget Jennings en offensiv strategi for at de skulle få mer politisk innflytelse og flere medlemmer.

– I tillegg hadde vi fred på dagsorden og snakket om en atomfri verden. Hvem kunne den gang vite at vi skulle få en irrasjonell, ustabil president i USA som nå sitter med fingeren på knappen og kan utløse en ny katastrofe? spør Jennings.

– I Nagasaki snakket vi med overlevende og laget ny strategi om hvordan vi skulle nå målet om en verden uten atomvåpen. Vi ble også med i ICAN som nylig fikk fredsprisen i Norge, forteller han.

Jennings synes fortsatt det er merkelig at Norge ikke stemte med, da 122 land i FN skrev under på atomvåpenavtalen.

Energibunt går av

For Jennings, blir Liverpool en spesiell kongress, da han går av som generalsekretær i UNI Global Union. Etter 29 år som generalsekretær i FIET og deretter UNI og med over 100.000 følgere på Twitter og i andre sosiale medier, blir det rart for han å gå av.

– Jeg gråter ikke fordi det snart er over, men smiler for at jeg har fått lov til å være med å bygge opp en sterk organisasjon. Dessuten er jeg superglad for at det ser ut til at det er en svært dyktig kvinne som etterfølger meg, sier han.

– Det er en tid for alt i livet og nå kjente jeg at tiden var riktig, sier han. Og presiserer at dette ikke handler om at han er lei eller trøtt av jobben. Tvert imot er han kanskje mer energisk enn før, sier han og går bort til PC'n og taster raskt med et par fingre på tastaturet mens han nynner litt og gynger litt fram og tilbake.

Arbeiderklassegutt fra Wales

Philip Jennings vokste opp i arbeiderklassen i Cardiff i South Wales. Hans far var mekaniker på Rover-fabrikken og deltok på 50 og 60-tallet aktivt i flere steiker for bedre lønns og arbeidsvilkår. Hans mor arbeidet i butikk.

Nå kan Jennings se tilbake på et livslangt engasjement i manesjen og gleder seg til å ha litt roligere dager.

Nyon ligger bare en kort togtur fra Geneve i Sveits, der blant annet ILO ligger og som UNI også samarbeider tett med.

Jennings' brennende engasjement og oppfinnsomhet har gitt gode resultater. I 2011 ble han nominert av FNs generalsekretær Ban Ki-moon til å sitte i UN Global Compact og nylig ble han utnevnt til å sitte i ILOs kommisjon for fremtidens arbeidsliv.

Globale fagforeninger må ha en stemme

Jennings er sterkt overbevist om at tiden er inne for at store multinasjonale bedrifter begynner å jobbe tettere sammen med globale fagforeninger for å "endre spillereglene" og skape en mer ansvarlig verden. Dette temaet har han tatt opp ved flere anledninger i G20, IMF, Verdensbanken, OECD og World Economic Forum.

Han krever at fagforeningenes stemme skal bli hørt - og det var også Jennings som sikret at fagbevegelsen fikk en plass på G20-bordet ved etableringen av Labour 20 (L20) som nå er en integrert del av G20.

Jennings er glad for at utfordringene med nåtidens slavearbeidere skal diskuteres i Liverpool. Ifølge ILO, er det rundt 40 milloner mennesker i moderne slaveri inkludert nesten 25 millioner i tvangsarbeid og 15 millioner som er tvangsgiftet. Én av fire av ofrene er barn.

Jennings er opprørt over at kvinner og unge jenter er overrepresentert blant ofrene for en kommersiell sex-industri. Og er glad for at dette skal opp på dagsorden også på verdenskongressen.

Les også:

LOs IKT-konferanse: – Stort behov for en kompetansereform
– De enkle jobbene blir overtatt av roboter. De vanskelige oppgavene må løses av ansatte
Fire av ti tror maskiner kan overta jobben deres

Uni Global Union

UNI Global Union har hovedkontor i Nyon, Sveits og representerer over 20 millioner arbeidere fra over 900 fagforeninger i verden.

Medlemmer i Norge er blant annet Postkom, FLT, Fagforbundet, EL og It, HK og Norsk Arbeidsmannsforbund (NAF) fra LO.

I tillegg er Finansforbundet, Negotia og Nitor medlemmer fra Norge

Framtidas arbeidsliv

UNI arbeider med konkrete tiltak for å sikre arbeidstakere i en verden som preges av ny teknologi, kunstig intelligens og flere roboter i mange sektorer gjennom prosjektet the Future World of Work.

• Se egen

video om prosjektet

Dette er en sak fra

Vi skriver om ansatte i Posten, Bring og DNB.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Uni Global Union

UNI Global Union har hovedkontor i Nyon, Sveits og representerer over 20 millioner arbeidere fra over 900 fagforeninger i verden.

Medlemmer i Norge er blant annet Postkom, FLT, Fagforbundet, EL og It, HK og Norsk Arbeidsmannsforbund (NAF) fra LO.

I tillegg er Finansforbundet, Negotia og Nitor medlemmer fra Norge

Framtidas arbeidsliv

UNI arbeider med konkrete tiltak for å sikre arbeidstakere i en verden som preges av ny teknologi, kunstig intelligens og flere roboter i mange sektorer gjennom prosjektet the Future World of Work.

• Se egen

video om prosjektet