JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reagerer mot Flåthen-utspill

Framstående NTLere, med forbundsleder Turid Lilleheie i spissen, er fortørnet over LO-leder Roar Flåthens uttalelser om den nye pensjonsordningen for offentlig ansatte.

einar.fjellvik@lomedia.no

I et intervju med FriFagbevegelse.no under Transportarbeiderforbundets landsmøte denne uka sa LO-lederen at den nye pensjonsordningen har sosiale skjevheter i seg som gjør at den neppe vil overleve særlig lenge. Flåthen mente det først og fremst var Unio og Akademikerne som presset på for å videreføre dagens bruttoordning, fordi den forholdsvis korte opptjeningstida og sluttlønnsordningen slår gunstig ut for deres medlemmer.

Les hele artikkelen

med Flåthens uttalelser.

Må være feilsitert

– Jeg er svært overrasket over Flåthens utsagn, gjengitt på Fri fagbevelgelse, sier NTL-leder Turid Lilleheie. Hun deltar denne uka på en internasjonal kongress for fagforbund i statssektoren, men følger den hjemlige pensjonsdebatten fra Brussel.

– Min første tanke var at her må Roar være feilsitert. Han kjenner jo våre samla krav i LO Stat, og vet at vi hovedorganisasjonene sto samla under hele meklingen. I LO Stat var vi også enige i anbefalingen av modellvalg, skriver Lilleheie i en kommentar til FriFagbevegelse.no.

Mer om den nye pensjonsordningen

for offentlig ansatte på våre tariffsider.

Bedre enn privat sektor

– Offentlig sektor har, med resultatet vi fikk til, en mye bedre sosial profil enn det de har i privat sektor for de lavlønte som må gå av tidlig. Med vårt resultat beholder vi AFP, slik den er i dag. Det er en sosial, god og forutsigbar ordning for alle arbeidstakerne, skriver Lilleheie, som lover å kjempe for å beholde den ordningen som kom på plass under maratonmeklingen i forrige uke.

– Jeg forutsetter at LO-lederen vil støtte oss i denne kampen, avslutter Lilleheie.

Kø av kritikere

Også flere andre NTLere har kastet seg inn i debatten etter Flåthens utspill.

– Du kan arbeide ved siden av pensjon i offentlig sektor også – men da med redusert AFP, eller etter man er 67 år. Dette fungerer i dag – så hvorfor ikke for framtia? Skjønner ikke Flåthens problem jeg, skriver forbundssekretær Anita Busch i en kommentar på debattforumet Arbeidersamfunnet.no.

Også hennes kollega på NTL-kontoret, Dag Westhrin er kritisk til Flåthens påstander.

– Resultatet er identisk med våre pensjonskrav, og i overensstemmelse med hva regjeringen skriver i sitt politiske regnskap, mener Westhrin.

Leif Kjetil Tviberg, som er nestleder i NTL-foreningen for ansatte i sentralforvaltningen, mener det feil at det først og fremst var Unio og akademikerne som presset på for å videreføre bruttomodellen.

– NTL stod hardt på for bruttomodellen og det som faktisk var krava våre i forhandlingane, om det er nokon som skal kritiserast for å bryte samhaldet er det dei som ønskte å gå for påslagsmodellen, skriver Tviberg.

Følg debatten på

Arbeidersamfunnet.no

Annonse
Annonse