JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
«Aqib» flyktet fra Kongo med foreldrene sine og kom til Norge i 2017. I dag går han i 5. klasse på Munkerud skole i Oslo.

«Aqib» flyktet fra Kongo med foreldrene sine og kom til Norge i 2017. I dag går han i 5. klasse på Munkerud skole i Oslo.

Hanna Skotheim

Barnevernet:

«Aqibs»(10) skolehverdag ble bedre etter bekymringsmeldingen til barnevernet

Foreldrene hadde problemer med å forstå hvordan ting foregikk i sitt nye hjemland. Da hyret barnevernet en veileder som ble familiens redning.30.09.2020
14:24
30.09.2020 14:25

hanna.skotheim@lomedia.no

Det er lunsjtid på Munkerud skole i Oslo. Alle elevene tar opp matpakkene fra sekken. Noen av dem har flere rom. Et stort med påsmurte brødskriver, gjerne med leverpostei, makrell i tomat eller salami. Og flere små med oppskårede grønnsaker og frukt. «Aqib» har også med seg matpakke, men den går i søpla.

Før friminittuet minner læreren om skoleturen etter lunsj. Ute regner det og gradestokken har krøpet under null. Men i sekken til Aqib er det ingenting som minner om klær etter vær. Dagen blir ikke noe bedre av at alle rundt ham snakker om at de gleder seg til taco når de kommer hjem.

Nå kan du snart sende inn bekymringsmeldinger til barnevernet digitalt: – Kan senke terskelen for å melde ifra

Denne dagen og mange flere dager kommer Aqib (10) hjem fra skolen uten å ha spist maten sin. Han er nedstemt, og foreldrene forstår ikke hva som er galt. Skolen gir gjentatte beskjeder om at foreldrene må pakke med ekstra klær og mat til skoletur, men det er som om de bare glemmer det. Etter hvert melder skolen bekymring til barnevernstjenesten. Hjemme sitter to redde foreldre.

Aqib er ikke guttens virkelige navn. Det har vi i samråd med foreldrene valgt å anonymisere av hensyn til gutten.

Systemet Norge

– Jeg ble redd fordi jeg hadde hørt at barnevernet tar barn fra folk, sier mor Kajuramu Kapingiri (31).

Hun sitter sammen med mannen Justin Kalingina (40) og sønnen i en leilighet på østkanten. Familien kom til Norge i 2017 etter en traumatisk flukt fra hjemlandet Kongo. Fortsatt strever de med å finne seg til rette. Norsken går det tregt med, og de er fortsatt et stykke unna å forstå systemet Norge: Nav, skolehjem samarbeid, samkjøring til fritidsaktiviteter, Altinn, arbeidsavklaringspenger og stønader.

Rundt bordet i stua sitter familien sammen med veileder Lumoo Leon Balingene. Denne torsdagen snakker Balingene blant annet med familien om hvor ofte de ønsker at sønnen skal dra på fotballtrening.

Rundt bordet i stua sitter familien sammen med veileder Lumoo Leon Balingene. Denne torsdagen snakker Balingene blant annet med familien om hvor ofte de ønsker at sønnen skal dra på fotballtrening.

Hanna Skotheim

Taco på fredager

Da skolen meldte bekymring til Nordstrand barnverntjeneste, ble den multietniske familieveiledningstjenesten Memox AS raskt koblet på. Barnevernstjenesten ønsket en person som kunne være bindeleddet mellom dem, familien, Nav og skolen. Denne personen ble veileder og sosionom Lumoo Leon Balingene. Hans oppgave var å veilede familien på omsorgskompetanse og gi familien systemforståelse. For det var ikke slik at foreldrene unnlot å pakke med varme klær eller synes sønnen skulle spise afrikansk tradisjonsmat til lunsj. Alt var bare nytt og ukjent. Og beskjedene fra skolen var helt greske.

Les også: Fredagstaco, matpakke, samkjøring, «klær etter vær», Altinn og Digipost. Lista er lang over hva en familie må sette seg inn i som ny i Norge

I dag besøker Balingene familien én gang i uka. I løpet av de tre timene de er sammen, snakker de mye om hva som forventes av dem som foreldre.

Denne torsdagen skal Balingene informere dem om leksehjelp-tilbudet på skolen og om idrettsforeningen der sønnen kan spille fotball. Han skal også forklare dem hva det innebærer at de har fått fornyet oppholdstillatelse og hjelpe dem med å søke om reisedokumenter og oppholdskort.

Balingene veksler mellom fransk og swahili, viser med hendene og forklarer igjen hvis noe er uklart. Dette har han gjort i flere måneder nå, og på mange måter har det hjulpet. De har for eksempel begynt å lage taco på fredager. Til sønnens store glede. Og sønnen er ikke lenger flau av matpakkene sine.

Sosionom og veileder Lumoo Leon Balingene tar utgangspunkt i et livshjul når han jobber med familien. Hjulet skal kartlegge hvordan familien for eksempel opplever omsorgen for barnet sitt, systemforståelse og sosialt nettverk.

Sosionom og veileder Lumoo Leon Balingene tar utgangspunkt i et livshjul når han jobber med familien. Hjulet skal kartlegge hvordan familien for eksempel opplever omsorgen for barnet sitt, systemforståelse og sosialt nettverk.

Hanna Skotheim

Samarbeider på tvers

I stedet for at Nordstrand barnevernstjeneste brøt inn i familien, kontaktet de Memox for å se om de kunne forsøke å veilede familien. Det vil Balingene gjerne rose dem for.

Familiens saksbehandler forteller at barnevernstjenesten er svært opptatt av å til enhver tid samarbeide med alle instansene som er inne i bildet.

– Det dreier seg om å få en helhetlig forståelse av utfordringene familien har, sier han.

Siden familien Kalingina/Kapingiri var avhengig av en tolk, var det viktig for barnevernstjenesten å finne et tiltak som involverte en veileder som kunne språket til familien. Det var også en fordel at personen hadde kulturforståelse og erfaring med det norske systemet. Av det barnevernstjenesten ønsket seg, var det Memox sin familieveiledning som svarte best til forventningene. Og av veilederne, passet Balingene best. Han snakker språket, er selv fra Kongo og kom til Norge som flyktning i likhet med familien.

– Kommunikasjonen er blitt bedre

Barnevernstjenesten på Norstrand har opplevd samarbeidet positivt. De vil helst at hjelpen skal samles mest mulig slik at familien får færre de må forholde seg til.

Kontaktlæreren til gutten, Emil Midtbø Sundal, har også nytt godt av samarbeidet. Til nå har han vært på to samarbeidsmøter med barnevernstjenesten.

Tillitsvalgt i barnevernet: – Ikke uvanlig at ansatte gråter på jobb. De er så nedkjørte

– Vi er samstemte på hva som trengs videre, og alle instansene er positive til at gutten skal få det best mulig.

Hvis foreldrene eller skolen har lurt på noe, har veilederen fungert som bindeleddet.

– Jeg forstår at det er vanskelig å følge meg og kommunisere hvis man ikke behersker språket, sier Midtbø Sundal som mener kommunikasjonen og kulturforståelsen har blitt bedre med veilederen.

Vil gjøre foreldrene selvstendige

Samarbeidet med barnevernstjenesten startet i april og varer ut november. Fram til nå har foreldrene lært mer om det norske samfunnet, de har utvidet barnets sosiale nettverk og er generelt mer delaktige i sønnens liv. Likevel har de fortsatt mye igjen å lære.

– Vi vil har mer informasjon om systemet slik at vi kan fortsette å være gode foreldre for Aqib.

Selv om veileder Balingene har som mål å hjelpe familien til en selvstendig tilværelse uten hjelp fra offentlig instanser, er det mulig at tiltaket må forlenges. Også saksbehandleren fra barnevernstjenesten sier at de gjerne vil gjøre foreldrene selvstendige.

– Det kan være at man har behov for at tiltaket tar slutt på et tidspunkt slik at man kan prøve ut verktøyene man har fått på egen hånd.

Saksbehandleren understreker at Nav og skolen kommer til å fortsette å samarbeide med familien selv om tiltaket avsluttes.

Sjokkerende

I starten synes far og mor at det var vondt å høre at de ikke strakk til som foreldre.

– Vi har forsøkt å gi sønnen vår alt det han har trengt i oppveksten og vi har sett at han har trivdes godt hjemme. Så det var sjokkerende at noen andre hadde et annet bilde på situasjonen enn vi hadde.

Det har tatt lang tid å finne seg til rette i den nye hjemlandet Norge, men nå begynner ting å løsne for den kongolesiske familien.

Det har tatt lang tid å finne seg til rette i den nye hjemlandet Norge, men nå begynner ting å løsne for den kongolesiske familien.

Hanna Skotheim

Da foreldrene ble med Balingene på møtet med barnevernstjenesten første gang, var de skeptiske. Men i løpet av møtet forsto de at barnevernet bare ønsket å hjelpe. På spørsmål om barnevernstjenesten gjør noe konkret for å bedre inntrykket av barnevernet, svarer de:

– Det er viktig at barnevernet er til stede på ulike arenaer som blant annet skole og barnehage. På den måten kan vi nå ut til ulike kulturer og både framsnakke og ufarliggjøre oss.

Mer en del av samfunnet

Selv om Aqibs foreldre vil at tiltaket skal vare lenger, er de fornøyde med hjelpen de har fått fram til nå. Sakte, men sikkert blir de mer vant til hvordan livet gjøres i det nye hjemlandet. De går for eksempel mye oftere turer, de går på stranda når det er sol ute og de tar med sønnen på lekeplassen. Far henter og bringer Aqib på trening og forsøker å kommunisere med de andre foreldrene. Det gjør de også hvis naboene tar kontakt. Og når det ikke er taco til middag, prøver de seg på fiske- eller kjøttboller.

I tillegg til at hverdagen har falt mer på plass for sønnens del, har situasjonen også ordnet seg mer for mor og far. Mens far nettopp har fått tiltaksplass hos en systue, går mor på grunnskolen.

– Opplever dere i dag at dere er integrert eller står det fortsatt litt utenfor samfunnet?

– Vi har noen venner, men det er ikke mange. Språket gjør det vanskelig.

Livshjulet

• Brukes i forbindelse med familieveiledningen.

• Systematiserer samarbeidet med familien.

• Er familien svært utfordret på struktur og rutiner, skal denne tematikken markeres med en lav poengsum.

• Er familien svært kompetent på digital kompetanse, skal denne tematikken markeres med en høy poengsum.

• Jo lavere poengsum som er markert i Livshjulet, jo større forandringspotensial er det.

• Familiene skal helst ha en høyere poengsum ved slutten av familieveiledningen enn ved begynnelsen.

• Familien Kalingina/Kapingiri scorer fortsatt lavt på noe av tematikken, men høyere på noe av det de tidligere scoret lavt på som for eksempel emosjonell omsorg for barnet.

(Kilde: Memoxboken)

Var dette interessant? Vil du dele den med noen andre?
30.09.2020
14:24
30.09.2020 14:25Mest lest

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

TØFT PÅ IKEA: Bjørn Høgberg, Irene Nilssen og Merethe Solberg (til høyre) hadde mange konflikter med ledelsen da de var tillitsvalgte for Fellesforbundet på Ikea. For alle tre gikk jobben som tillitsvalgt hardt utover helsa.

Håvard Sæbø

Merethe, Irene og Bjørn sier at jobben på Ikea nesten tok livet av dem: – En brutal verden

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Hovedstillitsvalgte Alexander Jordnes i montørklubben i Schindler fikk avskjed på dagen i november. Men hva har skjedd etterpå?

Leif Martin Kirknes

Alexander fikk avskjed på dagen. Det nektet kollegene hans å akseptere

Brian Cliff Olguin

Ingvild (24): – Jeg er hyggelig fordi det er jobben min, ikke fordi jeg er interessert i deg

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Hvis lønnsforhandlingene drar ut i tid, vil du få etterbetalt lønnstillegg fra virkningsdatoen, altså datoen det står i tariffavtalen at satsene skal reguleres.

Colourbox

Når får du din nye lønn? Her er de viktigste datoene i lønnsoppgjøret

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

INFLUENCER: Victoria Rummelhoff håper hun kan inspirere andre kvinner til å jobbe i industrien. Bildene er hentet fra Instagram-kontoen hennes.

privat

Victoria (23) fikk beskjed om å ikke «jåle seg» da hun skulle på jobbintervju

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Maja og Simon Lotric ble permittert i mars. Det gikk 15 uker, og kanskje 15 uker til? Foto: Ylva Seiff Berge

Ylva Seiff Berge

Maja og Simon har hatt redusert inntekt i ett år. Slik har det gått

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

TØFT: - Det blir tøft økonomisk, sier Linn Wognild. Både hun og samboeren ble rammet da nær halvparten av de ansatte i Widerøe Ground Handling på Trondheim Lufthavn Værnes mistet jobben.

Line Mette Finnøy

Linn en av mange som har mistet jobben: – Jeg føler det er rett at jeg er blant dem som skal gå

Illustrasjonsbilde

Illustrasjonsbilde

Anna Granqvist

Skal aldersgrensa for ansatte i staten økes? Nei, sier LO Stat

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt  strekninger på Østlandet ut på anbud.

GRØNT FLAGG FOR MER KONKURRANSE: Jernbanedirektorat har lagt strekninger på Østlandet ut på anbud.

Morten Hansen

Flere togstrekninger skal ut på anbud før valget. Se lista

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

Koronapandemien har satt flere utfordringer for arbeidslivet på spissen, mener Venstres Terje Breivik.

stortinget.no

Dagens arbeidsmiljølov er overmoden for endring, mener Venstre

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Trygve Slagsvold Vedum og Audun Lysbakken

Martin Guttormsen Slørdal

Stadig større SV-motstand i Senterpartiet

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Joakim Ahlström (t.h.) betaler skatt og ville fått sykepenger eller ledighetstrygd hvis han var syk eller ledig. Men han kan ikke få dekket tapt inntekt.

Helge Rønning Birkelund

Joakim mistet en månedslønn da grensen ble stengt: – Reglene er like for alle, svarer regjeringen

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Arild Grande vil nok en gang prøve å få ILOs kjernekonvensjoner inn i Menneskerettsloven. Han får ikke støtte fra Heidi Nordby Lunde og Høyre.

Jan Erik Østlie og Høyre

Ap har et forslag for å stoppe fagforeningsknusing: – Bare vås, svarer Høyre

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Kristin Oudmayer har skrever flere bøker om mobbing og utenforskap.

Anita Arntzen

Da Kristin fant ut at datteren ble mobbet, kjørte hun rett hjem og ringte læreren: – Det skulle jeg ikke ha gjort mens jeg var så sint

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

FANEMARKERING: – Selv om det nå er åpnet for at svenske dagpendlere kan komme på jobb i Norge, er ikke dette over, sier LO-leder Hans-Christian Gabrielsen.

Helge Rønning Birkelund

Grensene åpnet for svenske dagpendlere, men månedslønna er tapt inntil norske myndigheter bestemmer noe annet

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Store folkemengder 8. mars, som her fra kvinnedagen i 2019, erstattes i år av digitale arrangementer på grunn av faren for koronasmitte.

Jan-Erik Østlie

Hva skjer på kvinnedagen 8. mars? Her er oversikten og parolene

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

VURDERER DANSKE REGLER: Danmark har innført strengere regler for utenlandske turbusser enn resten av Europa. Hvordan EU reagerer på de danske reglene vil få betydning for om Norge skal innføre de samme reglene, sier samferdselsminister Knut Arild Hareide.

Martin Guttormsen Slørdal

Hareide vurderer å gjøre som danskene og innføre strengere regler for utenlandske turbusser

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jonas Gahr Støre har snakket med mange fagpersoner den siste tiden. Han mener vi må leve med dette lenge ette at siste vaksine er satt.

Jan-Erik Østlie

Støre er bekymret for folkehelsen. Jo mer Ap-lederen snakker med fagfolkene, jo mer uroet blir han

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

REDDET: Elin får fortsette læretida i fiskebutikk.

Øyvind Sætre

Lærling Elin ble permittert to ganger og kunne mistet fagbrevet. Så kom redningen


Flere saker