JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Håvard Sæbø

«Arbeiderbevegelsen og kristenrørsla står tradisjonelt sammen om solidaritet og nestekjærlighet»

Arbeiderbevegelsen og kristenfolket deler idealene om likhet, samhold og rettferdig. Randi Frisvoll er del av begge bevegelsene. Det gode samfunn er målet.
2017081508555620170815124501

hanne@lomedia.no

has@lomedia.no

Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser og nestleder i klubben på skipsverftet Vard. Sånn sett er hun helt vanlig. Men på den gule t-skjorta under kjeledressen, står det KrF.

En spørreundersøkelse som medlemsbladet Magasinet gjorde i januar 2017, viste at KrF er partiet med desidert lavest oppslutning blant Fellesforbundets medlemmer. Men det stopper ikke Randi Frisvoll, verken i partiet eller i forbundet.

Ikke bare har hun sittet i fylkestinget i Møre og Romsdal siden 2003 for Kristelig Folkeparti og vært innom de fleste fagutvalgene. 50-åringen er også varaordfører i Haram kommune og nestleder og kasserer for de rundt 70 medlemmene i Fellesforbundets verkstedklubb på Vard i Brattvåg på Sunnmøre.

Noen blir provosert

At Randi Frisvoll er utradisjonell i faglig sammenheng, merker hun på samlinger i LO-systemet. Noen blir provosert av hennes partipolitiske tilhørighet, men stort sett handler diskusjonene om fagforeningsspørsmål. Sunnmøringen er veldig opptatt av arbeidslivsspørsmål og sier hun bruker både politiske og faglige kontakter for å påvirke partiet sentralt i arbeidslivssaker.

Hun har kjempet mye for både pappapermen og permitteringsreglene og brukte tiden sin godt blant sine venner i rikspolitikken for KrF for å påvirke dem. – Det som er gøy med politikk, er å få være med på å gjøre en forskjell, sier hun.

Hun reagerer på at alt skal måles og veies i antall og effektivitet, men at verdiene bak glemmes.

– Vi skal skape arbeidsplasser og gode samfunn å leve i.

Hennes forbilde er Hans Nielsen Hauge, lekpredikanten og industrigrunderen, som reiste landet rundt og forkynte. Han sto for etisk tenking om bedriftsledelse, arbeid og samfunnsansvar – og løftet både arbeiderne og kvinnene.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

SAMARBEID: Lokalt samarbeider KrF og Ap godt, og Randi Walderhaug Frisvoll mener partiene godt kan gjøre det på riksplan også. Her med KrFs førstekandidat Steinar Reiten (tv) og Aps Arne Otto Rogne som er konserntillitsvalgt i Vard (th).

SAMARBEID: Lokalt samarbeider KrF og Ap godt, og Randi Walderhaug Frisvoll mener partiene godt kan gjøre det på riksplan også. Her med KrFs førstekandidat Steinar Reiten (tv) og Aps Arne Otto Rogne som er konserntillitsvalgt i Vard (th).

Håvard Sæbø

Brenner for konene

Nå brenner hun for å få godkjent utenlandske fagbrev for sine øst-europeiske arbeidskolleger. Det å ta vare på alle de flinke og utdannede konene til de utenlandske arbeiderne som kommer til kommunen, er også noe hun er opptatt av. Blant Harams 9.300 innbyggere er det 70 ulike nasjonaliteter. Hun foreslår å opprette en egen helse- og omsorgsutdanning med ekstra språkopplæring med tanke på disse kvinnene.

Kommentar: Derfor er vi opptatt av forskjeller

Randi viser til at KrF og Arbeiderpartiet har mange kryssende interesser, som arbeiderbevegelsen og kristenrørsla tradisjonelt har hatt det gjennom solidaritet og nestekjærlighet og ønsket om å ta vare på de svakeste.

I et Norge der forskjellene øker, kan det hende at Frisvolls drøm om politisk partnerskap er liv laga.

Og så mener hun at tiden er moden for å børste støv av avholdsdebatten.

BESTEMOR: Familieverdiene til KrF står fast. Firebarnsmoren Randi Walderhaug Frisvoll er også bestemor til to.

BESTEMOR: Familieverdiene til KrF står fast. Firebarnsmoren Randi Walderhaug Frisvoll er også bestemor til to.

Håvard Sæbø

Den nye generasjonen

Selv er hun ikke avholdsmenneske, men tar seg et glass vin når det passer. Der er hun ingen tradisjonell KrF-er, men tilhører den nye generasjonen, som Knut Arild Hareide. Hun ser gjerne at partiet etter valget kan samarbeide med Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre, som vel er den eneste Ap-lederen som noen gang offentlig har bekjent seg som troende kristen. Men selv om hun kan ta seg et glass vin, så kjemper hun for at ungdommen i kommunen skal ha alkoholfrie alternativer og for at konserter uten alkoholservering kan være uten aldersgrense, og et trygt sted å sende de unge til.

BANKENDE HJERTE: Under den røde kjeledressen til Randi Walderhaug Frisvoll, banker hjertet for både fagbevegelsen og KrF.

BANKENDE HJERTE: Under den røde kjeledressen til Randi Walderhaug Frisvoll, banker hjertet for både fagbevegelsen og KrF.

Håvard Sæbø

Firebarnsmor på mc

I Kristelig Folkeparti er hun også en utradisjonell tillitsvalgt ved at hun som firebarnsmor jobber fulltid som sveiser og kjører motorsykkel sammen med mannen. Hun var lei av å sitte bakpå og skaffet seg mc-lappen og kjøpte egen sykkel. Da barna var mindre fartet de rundt på hver sin sykkel med de største ungene bakpå og de minste i hver sin sidevogn, med smokk, bamse og lekebil bundet fast så de minste hadde noe å leke med på turen.

Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Hun viser Magasinet rundt i det nye skipet hun jobber på for tiden på verftet. Der skjærer hun til og legger gulv i maskinrommet. Hun tok egentlig handelsskole, men så flyttet familien til Brattvåg, og hun ville gjerne ha jobb. Så ble det AMO-kurs i sveising og det ga henne fast jobb på verftet.

ROLLER: Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser, tillitsvalgt og politiker. Med ett bein i fagbevegelsen og ett bein i kristenbevegelsen.

ROLLER: Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser, tillitsvalgt og politiker. Med ett bein i fagbevegelsen og ett bein i kristenbevegelsen.

Håvard Sæbø

Myldredag

I Brattvåg er alt som kan krype og gå ute i hovedgata den lørdagen i juni Magasinet treffer Randi Walderhaug Frisvoll. Alle frivillige organisasjoner har stand på rekke og rad bortover. Ved siden av den røde parasollen til Arbeiderpartiet er den gule parasollen til KrF. Det stekes vafler og serveres kaffe til folk som stanser for å slå av en prat. På standen står også de to kandidatene som står foran henne på lista. Steinar Reiten som står på sikker plass tar fram bibelord fra Jakobs brev og forklarer at da Martin Luther under reformasjonen fikk oversatt bibelen til tysk slik at vanlige folk kunne forstå og lese selv, ble det opprør blant landarbeidere da de i kapittel 5 kunne lese følgende advarsel til de rike: «Den roper høyt, den lønnen dere holdt tilbake fra arbeiderne som skar åkrene deres, og nødropet fra dem som høster inn, har nådd fram til Herren Sebaots øre. Dere har levd i luksus og overflod på jorden og gjort hjertene fete til slaktedagen.»

– Dette må vel kunne kalles en forløper til Det kommunistiske manifest? spør Frisvoll.

Få nyhetsbrevet vårt

{"309555":{"type":"m","url":"/image-3.309555.f9fb2f721c","cap":"ROLLER: Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser, tillitsvalgt og politiker. Med ett bein i fagbevegelsen og ett bein i kristenbevegelsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309558":{"type":"m","url":"/image-3.309558.bc174df9bd","cap":"BANKENDE HJERTE: Under den røde kjeledressen til Randi Walderhaug Frisvoll, banker hjertet for både fagbevegelsen og KrF. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309560":{"type":"m","url":"/image-3.309560.c3ff62f805","cap":"SAMARBEID: Lokalt samarbeider KrF og Ap godt, og Randi Walderhaug Frisvoll mener partiene godt kan gjøre det på riksplan også. Her med KrFs førstekandidat Steinar Reiten (tv) og Aps Arne Otto Rogne som er konserntillitsvalgt i Vard (th).","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309562":{"type":"m","url":"/image-3.309562.63232e72ac","cap":"BESTEMOR: Familieverdiene til KrF står fast. Firebarnsmoren Randi Walderhaug Frisvoll er også bestemor til to.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f5","title":"FORSKJELL PÅ FOLK","closed":false,"place":"Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser og "},{"type":"f4","title":"Randi Walderhaug Frisvoll","closed":false,"place":"Noen blir prov"},{"type":"f1","title":"Jakobs brev, kapittel 5","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Forbildet er Hans Nielsen Hauge, lekpredikanten og industrigrunderen, som sto for etisk tenking om bedriftsledelse, arbeid og samfunnsansvar – og løftet både arbeiderne og kvinnene","place":"Firebarnsmor p"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":true,"mpage":"http://frifagbevegelse.no/historier-om-ulikhet-i-norge-6.183.481254.ef972b5207"},"htb23c1d14ef":{"type":"m","url":"/html-19.751.b23c1d14ef"}}

FORSKJELL PÅ FOLK

Økte forskjeller har blitt et stort tema i valgkampen. Men hvordan opplever folk flest ulikhetene i Norge? Vi har møtt 17 mennesker som forteller sine historier - og som viser at det også i Norge er forskjell på folk.

Randi Walderhaug Frisvoll

Alder: 50

Bosted: Vatne i Haram

Stilling: Sveiser

Fagforbund: Fellesforbundet

Forbildet er Hans Nielsen Hauge, lekpredikanten og industrigrunderen, som sto for etisk tenking om bedriftsledelse, arbeid og samfunnsansvar – og løftet både arbeiderne og kvinnene

{"309555":{"type":"m","url":"/image-3.309555.f9fb2f721c","cap":"ROLLER: Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser, tillitsvalgt og politiker. Med ett bein i fagbevegelsen og ett bein i kristenbevegelsen.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309558":{"type":"m","url":"/image-3.309558.bc174df9bd","cap":"BANKENDE HJERTE: Under den røde kjeledressen til Randi Walderhaug Frisvoll, banker hjertet for både fagbevegelsen og KrF. ","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309560":{"type":"m","url":"/image-3.309560.c3ff62f805","cap":"SAMARBEID: Lokalt samarbeider KrF og Ap godt, og Randi Walderhaug Frisvoll mener partiene godt kan gjøre det på riksplan også. Her med KrFs førstekandidat Steinar Reiten (tv) og Aps Arne Otto Rogne som er konserntillitsvalgt i Vard (th).","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"309562":{"type":"m","url":"/image-3.309562.63232e72ac","cap":"BESTEMOR: Familieverdiene til KrF står fast. Firebarnsmoren Randi Walderhaug Frisvoll er også bestemor til to.","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"100","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","shadow":true},"fb":[{"type":"f5","title":"FORSKJELL PÅ FOLK","closed":false,"place":"Randi Walderhaug Frisvoll er sveiser og "},{"type":"f4","title":"Randi Walderhaug Frisvoll","closed":false,"place":"Noen blir prov"},{"type":"f1","title":"Jakobs brev, kapittel 5","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"Forbildet er Hans Nielsen Hauge, lekpredikanten og industrigrunderen, som sto for etisk tenking om bedriftsledelse, arbeid og samfunnsansvar – og løftet både arbeiderne og kvinnene","place":"Firebarnsmor p"},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":true,"mpage":"http://frifagbevegelse.no/historier-om-ulikhet-i-norge-6.183.481254.ef972b5207"},"htb23c1d14ef":{"type":"m","url":"/html-19.751.b23c1d14ef"}}