JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

«Jeg har ingenting ekstra, det er ikke mulig å spare penger»

Med 48,7 prosent stilling må Halldora Gudmundsdottir ta alle ekstravakter hun kan. Da blir det ingen sommerferie på ungene i år heller.

Martin Guttormsen Slørdal

lene.svenning@lomedia.no

martin.slordal@lomedia.no

– Bærepose?

Da blir det hundreogtrettien kroner, sier Halldora Gudmundsdottir blidt til kunden som kanskje skal hjem og kose seg med en flaske rødvin.

– Ha en fin kveld, avslutter hun handelen og smiler.

På stille dager som denne siste tirsdagen i juni, er det tid til å rydde i flaskeparken av rosa, rødt, hvitt og bobler.

– Det skal se ryddig ut på et vinmonopol, fastslår Halldora og setter beinet på nederste hyllekant for å nå opp til den øverste. Med 153 centimeter på strømpelesten gjelder det å finne løsninger. En flaske med musserende må rettes opp slik at hele etiketten skal synes.

Et deltidsliv

Halldora er en av ni ansatte på Vinmonopolet på Sørlandssenteret i Kristiansand. Bare de to sjefene har fulle stillinger. De andre sju jobber deltid. Halldora jobber 17,5 timer i uka, annenhver mandag, og hver fredag og lørdag. Det er ikke nok for verken henne eller flere av kollegene hennes.

– Livet koster penger, sier hun.

HVER LØRDAG: Halldora Gudmundsdottir jobber hver eneste lørdag året rundt. Sammen med torsdag og fredag er dette den beste salgsdagen i polet, og det er da de trenger mest folk på jobb.

HVER LØRDAG: Halldora Gudmundsdottir jobber hver eneste lørdag året rundt. Sammen med torsdag og fredag er dette den beste salgsdagen i polet, og det er da de trenger mest folk på jobb.

Martin Guttormsen Slørdal

En pott med timer

For to år siden presenterte forskningsstiftelsen Fafo statistikk over hvor mange som jobber deltid i Vinmonopolet. Det er flere enn i resten av varehandelen.

Ifølge Fafo jobber hele 77 prosent av de ansatte i Vinmonopolet deltid, mens tallet er 70 prosent i resten av butikk-Norge.

Hvorfor er det så høyt?

– Vi selger mest fra onsdager og utover i uka. Torsdag, fredag og lørdag er toppdager, mens det er stille på mandag og tirsdag. Vi må bemanne butikken etter hvor stort salget er, ellers bruker vi for mange timer. Jeg har en pott med timer som jeg må fordele utover året, sier butikksjef Per Christian Svendsen på Sørlandssenteret.

Når noen slutter i butikken, skal han fordele de ledige timene på de ansatte som er igjen. Det er en relativt ny praksis i Vinmonopolet, opplyser butikksjefen.

– Men det er nesten ingen som slutter her. Trivselen er stor i Vinmonopolet, forteller han.

Svendsen vil heller øke stillingene til de som allerede jobber i butikken enn å ansette nye folk.

– Det er ti ganger bedre, da vet jeg jo hva jeg får, sier han.

Av de som jobber deltid i Vinmonopolet, ønsker 62 prosent seg mer arbeid, ifølge statistikken til Fafo.

Halldora er en av dem.

Disse ti grafene viser Forskjells-Norge

Feriepengene som forsvant

På vei hjem til Vågsbygd passerer vi stedet der det smalt for et par uker siden. Hun hadde akkurat kjørt ut av en av tunnelene.

– Det var akkurat her. Jeg ble påkjørt av en bil som kom i venstre fil, sier hun og rister oppgitt på hodet.

Heldigvis ble verken hun eller sjåføren i den andre bilen skadet, men den lille elbilen hennes måtte bøte med livet.

Dermed gikk også alle feriepengene fløyten. Forsikringen dekker bilens verdi, men fremdeles står det 25.000 kroner igjen av billånet. Det må innfris nå. Halldora sukker.

– Det er sånne ting som gjør det vanskelig når du er deltidsansatt. Jeg har ingenting ekstra, det er ikke mulig å spare penger.

Et tøft år

Det siste året har vært ekstra tøft økonomisk. Mannen Sigurdur ble permittert fra oljeservicebedriften han jobbet i. Så mistet han jobben, bedriften hadde ikke lenger oppdrag. Siden har han jobbet i ulike vikariater.

Både hun og Sigurdur søkte jobber over hele landet, kanskje måtte de flytte på seg igjen.

– Det har vært veldig ustabilt, sier hun.

Men fra 1. juli har Sigurdur fått fast jobb igjen, denne gangen i en heisbedrift. Nå blir familien boende i Kristiansand. Det har gått sju år siden familien kom flyttende fra Island, på jakt etter jobb etter finanskrisen på sagaøya.

Kommentar: Derfor er vi opptatt av forskjeller

Jobber med saken

Vinmonopolet mener at deltidstallene som Fafo opererer med ikke er helt korrekte. Kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen legger ikke skjul på at det er mange deltidsansatte i polet, men mener andelen er lavere, og på vei ned. Mens det i 2015 var 65 prosent av de ansatte som jobbet deltid, var tallet i fjor 63 prosent, hevder han.

– Vi jobber aktivt med dette, for vi ønsker at de ansatte skal ha en jobb de kan leve av, og at flest mulig skal jobbe heltid. Vi satser mye på de ansatte. Fornøyde ansatte gjør en god jobb. Samtidig må vi ha lønnsomme butikker, påpeker han.

Kommunikasjonsdirektøren viser også til at mange av Vinmonopolets utsalg ikke er åpne hver dag. Det gjelder spesielt i distriktene. Da er det vanskelig å bemanne på heltid, sier han.

GJØR DET BILLIG: Halldora er forsiktig med pengebruken. Det er nødvendig når hun bare har en knapp halv stilling.

GJØR DET BILLIG: Halldora er forsiktig med pengebruken. Det er nødvendig når hun bare har en knapp halv stilling.

Martin Guttormsen Slørdal

Snur på krona

– Hei, hei!

Halldora hilser på både andre kunder og ansatte inne på nærbutikken. En Rema 1000. Hun plukker med seg halvannen liter lettmelk, én Norvegia, én frokostblanding og to bokser med fiskeboller. Ikke noe mer. Halldora er forsiktig med penger.

To minutter senere svinger vi inn foran en enebolig som strengt tatt har sett bedre dager. Den islandske familien leier den største leiligheten i huset for 10.700 kroner i måneden. Pluss strøm og internett.

– Vi har prøvd å få noe billigere, men det er ikke så lett. Vi har snakket med banken om å få lån til å kjøpe, men da må vi ha 20 prosent egenkapital. Så det er ikke aktuelt.

Inne i stua ligger Halldoras sønn Sævar på 18 og dattera Heidbra henslengt på sofaen og ser på TV. Niesen Unnur er på besøk fra Island, hun har slått seg ned på gulvet.

– Sævar, jeg har glemt fiskebollene i bilen. Kan du hente dem?

Det er i alle fall det vi tror Halldora sier på morsmålet sitt. Sævar er tilbake med to hermetikkbokser.

– Potetene er danske, jeg kjøpte dem da vi var på tur med søstera mi og familien i Legoland i forrige uke. Halvannen kilo kosta 18 kroner. Man må spare penger der en kan, smiler Halldora.

FERIE: For tre år siden var familien på ferie i Spania. I år blir de mest hjemme, for mamma må jobbe. Sønnen Sævar (18), datteren Heidbra (10) og niesen Unnur slapper av i stua etter en dag i badeland.

FERIE: For tre år siden var familien på ferie i Spania. I år blir de mest hjemme, for mamma må jobbe. Sønnen Sævar (18), datteren Heidbra (10) og niesen Unnur slapper av i stua etter en dag i badeland.

Martin Guttormsen Slørdal

Tung materie

Å bekjempe ufrivillig deltid har stått på agendaen til Vinmonopolets funksjonærforening (FKV), som er tilknyttet Handel og Kontor, i mange år. Det er i denne foreninga Halldora Gudmundsdottir er medlem.

– Det er en tung materie. Vinmonopolet er en versting når det gjelder ufrivillig deltid, det er ingen tvil om det, sier Wenche Ringstad, nestleder i FKV.

Mange ansatte har de siste årene fått økt stillingen sin i tråd med hvor mye de faktisk jobber. En endring i arbeidsmiljøloven som slo dette fast som en rettighet, hjalp godt. Ifølge Ringstad vet butikksjefene dette, og butikkene har en bemanning som avspeiler det faktiske behovet.

Ringstad peker også på at Vinmonopolet nå forsøker å bemanne små nyåpnede utsalg med folk fra nabobutikken. Ved å jobbe i flere utsalg kan ansatte få økt stillingene sine.

–Vi har en ledelse som sier at vi skal jobbe sammen for å få bukt med ufrivillig deltid. Det håper jeg vi kan lykkes med, sier Wenche Ringstad.

Meningsmåling: Velgerne bekymrer seg over økte forskjeller

Tar det hun får

48,7 prosent stilling gir ikke nok penger i lønningsposen.

Familien klarer seg, men det blir altså ikke så mye igjen å leve for når regningene er betalt. Derfor tar Halldora på seg så mange ekstravakter hun kan. Det gjør at livet ikke blir så lett å planlegge. Halldora står tidlig opp hver morgen, og er klar til å rykke ut hvis hun skulle få en telefon med spørsmål om å komme på jobb.

Gjør hun avtaler på dagtid, er det alltid med forbehold om at hun kanskje må på jobb. Dette er det mange deltidsarbeidende som kjenner seg igjen i.

Halldora smaker seg fram til perfekt smak og konsistens på den hvite sausen, med kyndig hjelp av datteren Heidbra.

– Mer karri, befaler hun.

Tiåringen er fremdeles våt i håret. Ungene har vært i badeland i dag. Helst skulle hun også vært i Dyreparken, men det koster ekstra.

– Det ble bare billetter til badeland i dag, sier mamma.

For tre år siden kjørte familien til Spania for å besøke venner. Siden har det ikke blitt rare sommerferien med ungene, for mamma må jobbe når andre har ferie. Sævar skal til Island for å jobbe i sommer. Heidbra skal tilbringe dagene med bestemor mens foreldrene er på jobb.

Sævar har ikke tenkt over at mamma jobber deltid.

– På Island jobbet mamma mange kveldsvakter. Nå er hun mer hjemme, det er veldig fint.

– Merker du at familien har dårlig råd?

– Jeg har ikke så høy standard. Jeg liker godt å være hjemme og slappe av, dra på kino eller ut og kjøpe en is, sier han.

TRANGT: Halldora og familien leier bolig. Boliglån får de ikke, da må de ha spart mye penger til egenkapital. Det er ikke enkelt med deltidsjobb.

TRANGT: Halldora og familien leier bolig. Boliglån får de ikke, da må de ha spart mye penger til egenkapital. Det er ikke enkelt med deltidsjobb.

Martin Guttormsen Slørdal

Mat og vin

Jobben på Vinmonopolet er midt i blinken for Halldora som er faglært servitør.

– Det er dette jeg kan. Mat og vin er mitt fag, dette har jeg holdt på med i 20 år. Jeg er en optimist. Jeg skal klare å få meg en heltidsjobb, sier Halldora.

Islendinger er kjent for å være arbeidsomme.

– Før vi kom hit hadde jeg hørt at nordmenn var late. Det er ikke sant. Dere jobber for å leve, mens islendinger lever for å jobbe.

– Hva synes du er best?

Halldora tenker seg om.

– Vi skal fortsette å bo i Norge.

Få nyhetsbrevet vårt

FORSKJELL PÅ FOLK

Økte forskjeller har blitt et stort tema i valgkampen. Men hvordan opplever folk flest ulikhetene i Norge? Vi har møtt 17 mennesker som forteller sine historier - og som viser at det også i Norge er forskjell på folk.

Halldora Gudrun Gudmundsdottir

Alder: 41 år

Bosted: Kristiansand

Familie: Gift, to barn på 18 og 10 år

Yrke: Butikkmedarbeider i Vinmonopolet

Utdanning: Faglært servitør

Fagforbund: Handel og Kontor (HK)

Enig eller uenig

De rikeste bør betale mer skatt. Enig

Vi bør pumpe opp mer av oljen før det er for seint. Uenig

Det er på tide med regjeringsskifte. Enig

Det må bli dyrere å fly. Uenig

Kommuner bør slås sammen med tvang. Uenig

Kommersielle aktører bør ikke få drive velferdstjenester. Uenig

Det er for lett å få trygd i Norge. Enig

Annonse

Flere saker

Annonse

FORSKJELL PÅ FOLK

Økte forskjeller har blitt et stort tema i valgkampen. Men hvordan opplever folk flest ulikhetene i Norge? Vi har møtt 17 mennesker som forteller sine historier - og som viser at det også i Norge er forskjell på folk.

Halldora Gudrun Gudmundsdottir

Alder: 41 år

Bosted: Kristiansand

Familie: Gift, to barn på 18 og 10 år

Yrke: Butikkmedarbeider i Vinmonopolet

Utdanning: Faglært servitør

Fagforbund: Handel og Kontor (HK)

Enig eller uenig

De rikeste bør betale mer skatt. Enig

Vi bør pumpe opp mer av oljen før det er for seint. Uenig

Det er på tide med regjeringsskifte. Enig

Det må bli dyrere å fly. Uenig

Kommuner bør slås sammen med tvang. Uenig

Kommersielle aktører bør ikke få drive velferdstjenester. Uenig

Det er for lett å få trygd i Norge. Enig