JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
– Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Hadia Tajik (Ap).

– Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Hadia Tajik (Ap).

Jan-Erik Østlie

Revidert najonalbudsjett 2021:

Avgiftskutt og satsing på psykisk helsevern i budsjettavtale med Frp: – Svikter de arbeidsledige, mener Ap

Fremskrittspartiet er enig med regjeringen om en avtale som gir flertall for revidert budsjett. Erna Solberg får dermed gjennom sitt siste budsjett før valget.


07.06.2021
08:04
07.06.2021 15:11

Frp og regjeringen har de siste ukene forhandlet om en avtale om revidert budsjett. Avtalen ble presentert på en pressekonferanse utenfor Stortinget søndag ettermiddag.

Avtalen er den 16. budsjettenighet på borgerlig side siden 2013.

Fjerner avgift

Det har særlig vært spørsmålet om avgifter på typiske svenskehandelvarer som har vært et stridstema i forhandlingene.

– Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Nå får vi til en avvikling av avgiften på alkoholfri drikke, fortsetter Limi.

Før jul fikk Frp gjennomslag for å halvere avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Nå er det flertall i Stortinget for å fjerne hele avgiften.

Limi håper at avgiftskuttene på grensehandelsprodukter bidrar til å begrense grensehandelen, og at flere handler i Norge.

– Når grensene snart åpner igjen etter pandemien kan det bidra til å beholde flere av de nye arbeidsplassene som er skapt på norsk side av grensen, sier Limi.

Aktuelt: Grensehandel og butikkjobber: Josefine vil mest sannsynlig miste kolleger hun har fått under pandemien

– Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag, sier Frps Hans Andreas Limi.

– Vi har sikret en avtale som gir Fremskrittspartiet gode gjennomslag, sier Frps Hans Andreas Limi.

Bjørn Inge Bergestuen/Frp

NHO og Virke jubler for bruskutt

Næringslivet vender tommelen opp for at Frp og regjeringen er enig om å fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer.

– Dette har Virke jobbet for lenge. Vi vet at dette vil være svært viktig for næringene det gjelder og ikke minst bidrar det betydelig til at det nå blir konkurranse på like vilkår, sier Ivar Horneland Kristensen, administrerende direktør i Virke.

– For mange norske forbrukere er den store avgiftsforskjellen årsaken til at de handler i Sverige. Vi vil derfor ikke få redusert grensehandelen med mindre vi også tar disse avgiftene ned mot et svensk nivå, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO mat og drikke.

Les også: Fellesforbundets leder ut mot Sp-vedtak: – Gjør den fagpolitiske valgkampen vanskelig, sier Jørn Eggum

Ny avtale høster kritikk

Ap-nestleder Hadia Tajik mener regjeringen og Frp ikke forstår omfanget av koronapandemien, og at de arbeidsledige blir sviktet i budsjettenigheten.

Tajik sier enigheten om revidert budsjett er et skudd i blinde for alle arbeidsledige og bedrifter som sliter i koronapandemien.

– Frp svikter de arbeidsledige. Midt i den største langtidsledigheten på lenge, klarer ikke Frp å plusse på en eneste krone til tiltak som hjelper ledige tilbake i jobb, sier Tajik.

Også SV er kritiske til det nye reviderte statsbudsjettet. SVs finanspolitiker Kari Elisabeth Kaski sier at det er trist at Frp prioriterer brus og bompenger foran arbeidsfolk i budsjettenigheten med regjeringen.

Samtidig langer SV-politikeren ut mot finansminister Jan Tore Sanner (H) og anklager ham for uansvarlig oljepengebruk.

– På toppen av det hele åpner regjeringen oljepengesekken på vidt gap for å tilfredsstille Frp. Det er totalt uansvarlig og pinlig for Jan Tore Sanner, sier SV-politikeren.

Sanner sier til NTB at det på ingen måte er uansvarlig oljepengebruk, og at flere av punktene i budsjettenigheten dreier seg om engangsutgifter.

Mye lest og delt: Jordbærbonde fikk 250.000 kroner i gebyr - slutter med jordbær

Økt støtte til psykisk helsevern

Frp opplyser at de i tillegg til avgiftskutt får mer enn doblet summen som er satt av til psykisk helsetilbud og økt summen som går til medisiner for psykisk helsevern.

– Pandemien har vist oss at vi trenger å øke satsingen på psykisk helse. Det er en rekke poster som er styrket og vi har lagt inn 350 millioner ekstra til psykisk helse i budsjettet, sier Limi.

Dette betyr en økt satsing på psykisk helse, inkludert bla. 100 millioner til kjøp av privat behandlingskapasitet i psykiatrien, og en øremerket styrking av BUP med 150 millioner.

Dette kommer i tillegg til midlene som allerede lå inne budsjettet i høst.

Les også: Unio-streiken avblåst – partene skylder på hverandre

300 millioner til kommunal kompensasjonsordning

Den såkalte kommunale kompensasjonsordningen for næringslivet økes også med 300 millioner kroner i avtalen om revidert nasjonalbudsjett.

– Ordningen har vært veldig effektiv og truffet godt i kommuner der man har vært nødt til å måtte stenge mange virksomheter på grunn av nasjonale eller lokale tiltak, sier finanspolitisk talsperson Hans Andreas Limi i Fremskrittspartiet.

Den kommunale kompensasjonsordningen består av midler som kommunene fordeler til sitt næringsliv som kompensasjon for problemer som oppstår fordi kommunen blir stengt ned på grunn av høye koronasmittetall, eller på grunn av andre tiltak.

I regjeringens opprinnelige forslag til revidert nasjonalbudsjett ble ordningen styrket med én milliard kroner, og Fremskrittspartiet har nå blitt enige om en økning på ytterligere 300 millioner.

Bompengekutt og avgiftskutt

Partiet er enig med regjeringen om å redusere fergeprisene med 25 prosent fra 1. juli i år.

– Det betyr at folk kommer til å merke det skikkelig på billettprisen, sier Frps Bård Hoksrud.

I tillegg opplyser Frp at de har fått gjennomslag for å fjerne seks bomstasjoner, og 750 millioner kroner i bompengekutt.

Fått med deg denne? Skipskokk Gustav ville ha servert kongeparet lettsalta torsk eller kjøttkaker i brun saus: – Vi skal ikke gjøre forskjell på folk

Fakta om enigheten mellom regjeringspartiene og Frp om revidert nasjonalbudsjett

* Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra 1. juli 2021.

* Ferjetakstene reduseres med ytterligere 15 pst., altså totalt 25 pst. fra 1. juli 2021

* 750 millioner til å avvikle bomprosjekter

* Totalt 450 millioner til ulike tiltak innenfor psykisk helse og nye medisiner

* 124 millioner i kapitaltilskudd til private barnehager

* 300 millioner ekstra til den kommunale kompensasjonsordningen

* 100 millioner til økt utbygging av bredbånd

* 90 millioner til oppheving av makstaket i nettolønnsordningen

* 35,3 millioner til verdiskapingstiltak i skogbruket

* 25 millioner til Sirkulærøkonomi/Grønn Plattform

* 10,5 millioner til økt tilskuddssats for planting av skog, fra 1,20 til 1,50 per plante

* Private barnehagers adgang til finansiering i Husbanken gjeninnføres til 31.12.2021 eller inntil ny finansieringsløsning er vedtatt i Stortinget

* Forslaget om å slå sammen Innovasjon Norge og Siva utsettes, slik at Stortinget kan få forelagt en helhetlig vurdering før endelig beslutning om en slik organisatorisk endring eventuelt tas

Psykiske helsetiltak og nye medisiner:

* 150 mill. i øremerkede midler til styrking av BUP

* 100 mill. i øremerkede midler til psykiatri, gjennom økt kjøp av privat behandlingskapasitet.

* 65 mill. ekstra til kommunale behandlingstilbud innenfor psykisk helse, gjennom en økning i den midlertidige tilskuddsordningen for kommunene.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning for frivillige aktører for å nå fram til barn og ungdom i tettbebodde og levekårsutsatte områder.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning til frivillige organisasjoner for styrking av forebyggende tiltak for ensomme unge og eldre, inkludert forebyggende hjemmebesøk for eldre.

* 5 mill. i økte bevilgninger til opprettholdelse, gjenåpning og etablering av viktige lavterskeltilbud for personer med psykiske lidelser og ruslidelser under pandemien

* 5 mill. til styrking av kriseteamenes rolle under gjenåpningen av samfunnet i etterkant av pandemien.

* 2,5 mill. for å sikre helårsvirkning av psykisk helsetilbud for synshemmede på Gaustad.

* 1 million til Mental Helse Ungdom

* 0,5 mill. til Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS).

* 1 million til organisasjonen Leve.

* 100 mill. i økt bevilgning til kjøp og bruk av nye medisiner og behandlingsmetoder.

* Regjeringen skal utrede konsekvensene for pasienter av å innføre anbud på folketrygdfinansierte legemidler og de helseøkonomiske gevinstene av legemidlene

* Regjeringen skal fremme et lovforslag om at naprapater og osteopater gis offentlig autorisasjon innen utgangen av september, samt sikre at det midlertidige momsfritaket videreføres fram til autorisasjon er på plass

* Regjeringen skal ifm. høstens statsbudsjett legge fram en plan for å sikre flere sykepleiere, vernepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og helsefagarbeidere i årene fremover

Samferdsel:

* 179 mill. til å redusere ferjetakstene med ytterligere 15 % utover regjeringens forslag, altså med totalt 25 % fra 1. juli 2021

* 100 mill. til drift og vedlikehold riksveier

* 36 mill. til E6 Sluppen

* 1 mill. til nødmudring av Borg Havn

* 713 mill. til å avvikle følgende bomprosjekter fra 1.7.2021:

Fv 255 Jørstad – Segelstad bru (Gausdal/Lillehammer, Innlandet)

E6/E18 Østfoldpakken (Østfold, Viken)

Fv 311 Presterødbakken (Tønsberg, Vestfold og Telemark)

Fv 34 Grime-Vesleelva (Dokka-Gjøvik, Innlandet)

T-forbindelsen (Karmøy-Tysvær-Haugesund, Rogaland)

Finnfast (Finnøy-Rennesøy, Rogaland)

Kilde: NTB

07.06.2021
08:04
07.06.2021 15:11

Fakta om enigheten mellom regjeringspartiene og Frp om revidert nasjonalbudsjett

* Fjerne avgiften på alkoholfrie drikkevarer fra 1. juli 2021.

* Ferjetakstene reduseres med ytterligere 15 pst., altså totalt 25 pst. fra 1. juli 2021

* 750 millioner til å avvikle bomprosjekter

* Totalt 450 millioner til ulike tiltak innenfor psykisk helse og nye medisiner

* 124 millioner i kapitaltilskudd til private barnehager

* 300 millioner ekstra til den kommunale kompensasjonsordningen

* 100 millioner til økt utbygging av bredbånd

* 90 millioner til oppheving av makstaket i nettolønnsordningen

* 35,3 millioner til verdiskapingstiltak i skogbruket

* 25 millioner til Sirkulærøkonomi/Grønn Plattform

* 10,5 millioner til økt tilskuddssats for planting av skog, fra 1,20 til 1,50 per plante

* Private barnehagers adgang til finansiering i Husbanken gjeninnføres til 31.12.2021 eller inntil ny finansieringsløsning er vedtatt i Stortinget

* Forslaget om å slå sammen Innovasjon Norge og Siva utsettes, slik at Stortinget kan få forelagt en helhetlig vurdering før endelig beslutning om en slik organisatorisk endring eventuelt tas

Psykiske helsetiltak og nye medisiner:

* 150 mill. i øremerkede midler til styrking av BUP

* 100 mill. i øremerkede midler til psykiatri, gjennom økt kjøp av privat behandlingskapasitet.

* 65 mill. ekstra til kommunale behandlingstilbud innenfor psykisk helse, gjennom en økning i den midlertidige tilskuddsordningen for kommunene.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning for frivillige aktører for å nå fram til barn og ungdom i tettbebodde og levekårsutsatte områder.

* 10 mill. til midlertidig tilskuddsordning til frivillige organisasjoner for styrking av forebyggende tiltak for ensomme unge og eldre, inkludert forebyggende hjemmebesøk for eldre.

* 5 mill. i økte bevilgninger til opprettholdelse, gjenåpning og etablering av viktige lavterskeltilbud for personer med psykiske lidelser og ruslidelser under pandemien

* 5 mill. til styrking av kriseteamenes rolle under gjenåpningen av samfunnet i etterkant av pandemien.

* 2,5 mill. for å sikre helårsvirkning av psykisk helsetilbud for synshemmede på Gaustad.

* 1 million til Mental Helse Ungdom

* 0,5 mill. til Landsforeningen for forebygging av selvskading og selvmord (LFSS).

* 1 million til organisasjonen Leve.

* 100 mill. i økt bevilgning til kjøp og bruk av nye medisiner og behandlingsmetoder.

* Regjeringen skal utrede konsekvensene for pasienter av å innføre anbud på folketrygdfinansierte legemidler og de helseøkonomiske gevinstene av legemidlene

* Regjeringen skal fremme et lovforslag om at naprapater og osteopater gis offentlig autorisasjon innen utgangen av september, samt sikre at det midlertidige momsfritaket videreføres fram til autorisasjon er på plass

* Regjeringen skal ifm. høstens statsbudsjett legge fram en plan for å sikre flere sykepleiere, vernepleiere, spesialsykepleiere, jordmødre og helsefagarbeidere i årene fremover

Samferdsel:

* 179 mill. til å redusere ferjetakstene med ytterligere 15 % utover regjeringens forslag, altså med totalt 25 % fra 1. juli 2021

* 100 mill. til drift og vedlikehold riksveier

* 36 mill. til E6 Sluppen

* 1 mill. til nødmudring av Borg Havn

* 713 mill. til å avvikle følgende bomprosjekter fra 1.7.2021:

Fv 255 Jørstad – Segelstad bru (Gausdal/Lillehammer, Innlandet)

E6/E18 Østfoldpakken (Østfold, Viken)

Fv 311 Presterødbakken (Tønsberg, Vestfold og Telemark)

Fv 34 Grime-Vesleelva (Dokka-Gjøvik, Innlandet)

T-forbindelsen (Karmøy-Tysvær-Haugesund, Rogaland)

Finnfast (Finnøy-Rennesøy, Rogaland)

Kilde: NTB




Mest lest

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

BITTERT: Per Olav Truberg har jobba mange år i matindustrien. Takken var oppsigelse da han havna i operasjonskø med et trøble kne.

Erlend Angelo

Per Olav mistet jobben i operasjonskø: – Det er veldig sårt

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

BELASTENDE YRKE: Frisør og tillitsvalgt Kaja Aga Gaarder tar smertestillende for å klare arbeidsdagen. Etter en bilulykke har hun daglige smerter. Men hun tok smertestillende på jobb også før ulykken. Her fikser hun håret til Victoria Gjone.

Jan-Erik Østlie

Bruken av smertestillende øker: Kaja starter alltid arbeidsdagen med en Paracet

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Unni tar gjerne på seg ekstra vakter. Hun elsker å gjøre en forskjell.

Eirik Dahl Viggen

Unni (65) var lei av livet som pensjonist. Da gjorde hun et uvanlig valg

Roy Ervin Solstad

Han er blant dem som har kommet med fete lønnskrav

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

OPPGJØR: Årets lønnsoppgjør står for døren og elektrikerne starter sine forhandlinger 22. april. Her er en Bravida-montør i sving med akkordarbeid på Drammen sykehus tidligere i år.

Leif Martin Kirknes

Når får du ny lønn? Disse datoene må du merke deg

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Håndverkere oppgir en høyere bruk av narkotika enn gjennomsnittet. Elektrobransjen frykter det kan føre til flere farlige situasjoner og ulykker på arbeidsplassene.

Leif Martin Kirknes

Økt kokainbruk blant unge elektrikere

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Martine Lie satser på at et par måneder med permittering går greit.

Erlend Angelo

Potetmangel gir permitteringer i Bama

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

FLEST KVINNER: I rapporten kommer det fram at det ofte er unge kvinnelige ansatte, både med norsk og utenlandsk opprinnelse, som er skadelidende.

Colourbox.com

Renholdere trues med at de mister jobben om de er syke

Sissel M. Rasmussen

Har du fysisk tungt arbeid? Da bør du kanskje ikke trene etter jobben

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

HENTER I BARNEHAGEN: Fengselsbetjent Jørgen Myrvold samler overtid for å ha et hjem til barna. Han er helt avhengig av et godt lønnsoppgjør for å fortsette i fengsel.

Eirik Dahl Viggen

Jørgen (29) overlever på overtidstimer

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Høyres Henrik Asheim er glad for å ha fått pensjonsforliket gjennom - og håper endringen er på plass allerede neste år.

Jonas Fagereng Jacobsen

Høyre vil ha superrask behandling av nye pensjonsregler

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

BLITT BEDRE: Etter at de fikk tariffavtale, syns tillitsvalgt Benjamin Jacobsen at samarbeidet med ledelsen har blitt bedre.

Herman Bjørnson Hagen

Sjefen mente de ansatte sluntra unna. Da begynte ballen å rulle

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

MÅLRETTA: Butikkansatt Ali Rahimi forteller arbeidsminister Tonje Brenna hvor hardt han har jobba for å lære seg norsk og få et normalt liv etter flukten fra Afghanistan.

Brian Cliff Olguin

Ali kom fra Afghanistan som 17-åring. Han lærte seg norsk gjennom butikkjobben

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

KAMPKLARE: Pål Fredriksen og Lars Johansen går til sak mot arbeidsgiver.

Eirik Dahl Viggen

Sparetiltak i fengselet gjør at Pål og Lars taper 60.000 kroner i året

Knut Viggen

Tidligere LO-leder blir korrupsjonsjeger

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Etter en tøff runde med sensorer som skjelte henne ut under fagprøven, har Anny-Elise både skaffet seg fagbrev og fast jobb i forpleininga på sokkelen. Her fra hennes nyligste tur ut på Heidrun-plattformen.

Privat

Anny-Elise ble skjelt ut av sensor. Nå har hun fått drømmejobben

Brian Cliff Olguin

Et orakel og en slags urmoder. Slik beskrives Berit (67) av kollegene

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

LANGE STREKK: Etter to års dragkamp, er Bergen fengsel omsider i mål med en avtale om 12-timersvakter i helgene.

Eirik Dahl Viggen

Ansatte i Bergen fengsel får 12-timersvakter i helgene

Håvard Sæbø

Høyesteretts ankeutvalg: Sak om innleie må behandles på nytt

Per Backer

Fikk stoppet søndagsåpen butikk i Vinje


Flere saker