JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rydd for livet

Hver dag dreper og lemlester tause mordere mennesker over hele verden. Årets TV-aksjon går til Norsk Folkehjelps mineryddingsarbeid som gjør verden litt tryggere.

Phong Savadh og kameratene trodde de fant en spennende ball på vei til skolen. Det var det ikke. Phong mistet både armene og synet da minen eksploderte på hans 15-årsdag. Dette er en av de sterke historiene som har gjort inntrykk denne uka. En historie fra Laos, et av de landene Norsk Folkehjelp rydder landminer og klasebomber.

Rundt 70 land i verden er mineinfisert.. Minene som ligger skjult etter kriger og konflikter er et hinder for utvikling, sikkerhet og fred i mange land.

Norsk Folkehjelp er i dag verdens største humanitære minerydderorganisasjon og er den norske fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Derfor har de faglige tillitsvalgte all grunn til å bidra ekstra aktivt i år for at verdens største dugnad blir en suksess. Solidaritetsorganisasjonen er i dag aktive med mine- og eksplosivpreventive programmer i 15 land. Blant disse er Kambodsja, Laos, Mosambik, Angola, Etiopia, Bosnia, Kroatia, Serbia, Sudan, Jordan, Libanon, Vietnam og Nord Irak.

Norsk Folkehjelp har i dag rundt 1200 mineryddere på verdensbasis og bruker rundt 250 millioner norske kroner årlig på humanitære mineprosjekter. Det går sakte, men folkehjelpere rydder for livet. Land etter land frigjøres for miner av de modige folkehjelperne. Det viser at arbeidet nytter. Ikke bare får sivilbefolkningen bevegelsesfriheten tilbake. Etter hvert kan de også få tilbake jorda for å drive med landbruk. Og barn og unge kan gå trygt på skoleveien.

Jo mer penger Norsk Folkehjelp får inn på søndag, desto fortere kan jobben gjøres.

Jo flere land som kan erklæres minefritt, desto flere mennesker kan få sin bevegelsesfrihet tilbake.

Jo flere nærmiljøer som merkes minefritt, desto flere barn kan leke fritt uten frykt for å tråkke feil.

Norsk Folkehjelp har også vært en sentral sivil aktør i det internasjonale arbeidet for å få vedtatt de to konvensjonene som forbyr miner og klasebomber og jobber nå for at alle land skal etterleve disse.

Minekonvensjonen som forbyr bruk, produksjon, lagring og salg av anti-personellminer er i dag underskrevet av 155 land. Dessverre står flere store land som USA, Kina, India og Pakistan utenfor avtaleverket.

Men det er gledelig at nesten ingen nye miner lagt ut etter at konvensjonen kom. Tydeligvis har konvensjonen klart å stanse tilstrømningen av miner, men fortsatt gjenstår mesteparten av jobben med å finne minene og ødelegge dem.

I arbeidet med å finne minene bruker folkehjelpa minehunder i tospann med mineryddere. Norsk Folkehjelp driver også flere minehundsenter der de firbeinte trenes opp før de starter sitt viktige feltarbeid.

Pengene fra TVaksjonen går til organisasjonens arbeid med å fjerne miner og klasebomber i seks land i tillegg til å støtte minehundsenteret i Sarajevo.

Norsk Folkehjelp driver handlingsrettet, forebyggende og solidarisk arbeid både innenfor og utenfor landets grenser. Dette er solidaritet i praksis og handler om å gi folk en tryggere hverdag.

Søndag har også LOs tillitsvalgte, LOs medlemmer og andre muligheten til å vise solidaritet i praksis. Ved å gå med bøsse eller gi så det monner når det ringer på døra.

Så hvorfor ikke www.blimed.no

Annonse

Flere saker

Annonse