JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sammen mot Ap

Sp og SV vil ikke la Ap få flere statsråder og for stor tyngde i regjeringen.

Spekulasjonene om hvem som bør få plass i den ommøblerte rødgrønne regjeringen pågår for fullt, selv om en rekke politikere i de tre partiene har rømt til fjells og skogs for en rolig langhelg etter valgseieren.

Arbeiderpartiets framgang i valget har fått Senterpartiet og SV til å frykte at Ap vil kreve å få enda et medlem av regjeringen. Sp og SV står sammen om å avvise det, skriver Dagsavisen.

De vil heller ha færre statsråder, og kan derfor være villige til å ofre fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys. Sp og SV vil spre IKT-politikken og statens arbeidsgiveransvar på andre departementer, og legge ned Fornyings- og administrasjonsdepartementet.

Navarsete-bytte

Ifølge sentrale kilder er det svært aktuelt for Sp-leder og samferdselsminister Liv Signe Navarsete å bytte departement for å skaffe seg bredere erfaring. I så fall er jobben som kommunalminister nærliggende.

Navarsetes forgjenger som partileder, Åslaug Haga, valgte selv dette departementet da den rødgrønne regjeringen ble dannet i 2005. Samferdsel og distriktspolitikk er begge blant Sps viktigste saker.

SV-Kristins valg

SV sitter i dag med ansvaret for barnehage, skole og forskning, fordelt på to statsråder (Bård Vegar Solhjell og Tora Aasland). Men Ap er lystne på å ta over skolene, og SV kan risikere å miste dette området om ikke Kristin Halvorsen tar det selv, sier en kilde til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Kunnskapsdepartementet vil i så fall samles igjen under én minister.

I SV er det ulike vurderinger av om partileder Kristin Halvorsen bør fortsette som finansminister. I partiets toppledelse mener man det er fornuftig å holde på den posten fordi det er den viktigste etter statsministeren. Samtidig erkjenner man at velgerne ikke nødvendigvis premierer SV for å styre pengebruken. Alle kildene mener det er opp til Halvorsen selv å avgjøre dette.

Hvis hun bytter departement, kan Marit Arnstad være aktuell som ny finansminister. Arnstad regnes også som aktuell for Olje- og energidepartementet. I så fall må hun tre ut av styret i StatoilHydro og kanskje trenge en settestatsråd i saker som direkte angår StatoilHydro.

Kommer hun inn, vil det imidlertid sperre for trønderne Ola Borten Moe og Lars Peder Brekk.

Lysbakken som miljøminister?

SV skal være innstilt på å dele miljø og bistand, som i dag styres av Erik Solheim. Man ser for seg at Solheim kan fortsette som bistandsminister og SV-nestleder Audun Lysbakken tre inn i regjeringen og overta miljø. SV ønsker også å flytte fornybar energi og vannkraft til Miljøverndepartementet, slik at man får et Miljø- og fornybardepartement.

Sp har imidlertid gjort fornybar energi til en av partiets viktigste saker de neste fire årene, og vil derfor trolig stritte imot å gi fra seg dette dersom de får beholde ansvaret for Olje- og energidepartementet.

Skulle Audun Lysbakken komme inn i regjeringen, ser kilder i SV for seg at Bård Vegar Solhjell blir sendt til Stortinget som parlamentarisk leder.

Før den endelige statsrådkabalen kan legges, må de viktigste politiske sakene avklares, understreker en kilde i SV. Det gjelder saker som oljeboring utenfor Lofoten og Vesterålen og likelønn. (ANB)

Annonse
Annonse