JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Satser på flis og bark

Kampen for avgiftsfritak er tapt, men partigruppene til Ap, SV og Sp satser millionbeløp på biodrivstoff av flis og bark.

Finanskomiteen sluttbehandlet onsdag forslaget til statsbudsjett, inkludert de omstridte formuleringene om avgifter på biodiesel av såkalt førstegenerasjon. Dette er biodrivstoff som lages av planter og raps, og som har en miljøgevinst det er høyst ulike oppfatninger om.

Nå har Ap, SV og Sp samlet seg om en strategi som retter blikket mot biodrivstoff av den typen Norske Skog vurderer å bygge et pilotanlegg for på Follum. Finanskomiteens leder, Torgeir Micaelsen (Ap), sier at denne type drivstoff har langt færre negative bivirkninger og er betydelig mer miljøvennlig enn det som eksisterer i dag.

– Det er viktig å stimulere til produksjonsutvikling som gjør mer miljøvennlig drivstoff konkurransedyktig. Produksjon av biodrivstoff basert på blant annet norsk trevirke er viktig for næringsutvikling og klimagassreduksjoner, heter det i en felles uttalelse fra de tre partienes finanspolitiske ledere.

Lunken støtte

Sps Per Olaf Lundteigen innrømmer litt resignert at dette ikke er Senterpartiets favorittløsning, men at stortingsgruppen tar regjeringens ønske til etterretning.

SVs Inga Marta Thorkildsen slutter også lojalt opp om regjeringens felles statsbudsjett, selv om hun sier at partiet helst ville omgjøre forslaget om bioavgifter.

– Når det er sagt, er vi veldig godt fornøyd med at Stortinget styrker stasingen på miljøteknologi med 40 millioner kroner. Sammen med tidligere investeringsstøtte betyr det at 100 millioner kroner øremerkes årlig til utvikling av annengenerasjons biodrivstoff, sier hun.

Micaelsen synes ikke SV og Sp har grunn til å føle seg overkjørt. Han mener at forlenget subsidiering av dagens biodiesel er en blindvei og at miljøeffektene er tvilsomme.

– Regjeringen består som kjent av tre partier, og når tre partilederne legger fram et statsbudsjett de er enige om, da står vi ved det. Slik er jeg vant til at politikken fungerer, sier Micaelsen til NTB.

Han betegner enigheten blant de tre regjeringspartiene på Stortinget som en seier for alle dem som vil ta biodrivstoff et skritt videre i miljøvennlig retning. Han mener det er stor forskjell mellom raps og flis, og at det er mye bedre å øremerke penger direkte til utvikling av andregenerasjon enn å bli hengende i første.

– Alt snakk om avgiftsfritak er nå historie, sier komitélederen.

Fikenblad

Opposisjonen er ikke like entusiastisk. Høyres Jan Tore Sanner betegner resultatet som et fikenblad som ikke tilfredsstiller de krav Norske Skog stiller for å sette i gang produksjon i Norge.

– De trenger ikke noen millioner ekstra til forskning, den gjør de selv. Det som trengs, er rammebetingelser som er slik at det er forsvarlig å investere milliarder i et produksjonsanlegg. Avgiftsfritak inngår i slike betingelser, sier Sanner til NTB.

Han frykter at Norske Skog legger produksjonen til utlandet, der betingelsene er bedre.

– Det er beklagelig at stortingsflertallet ikke kommer til uttrykk. Det er minst to regjeringspartier som er lite fornøyd med dette, legger Sanner til.

KrFs Hans Olav Syversen betegner regjeringspartienes forslag som en flau unnamanøver og et dårlig forsøk på å blidgjøre kritikere.

– Ap kjører gjennom biodieselavgiften til tross for at et overveldende flertall på Stortinget er imot. Dette er ren maktarroganse. De 40 millionene til Innovasjon Norge gjør ikke saken bedre, sier Syversen.

Borghild Tenden fra Venstre kaller ekstrabevilgningen symbolpolitikk.

– Dette forsterker en ulogisk og vinglete politikk fra regjeringens side. Den bevilger midler til utvikling av miljøteknologi, men river samtidig vekk det økonomiske grunnlaget for å satse, sier Tenden. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse