JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Barnevernet trenger beskyttelse

Barnefaren som overfalt barnevernet på Otta er dømt til fengsel i to år og fire måneder.
ANERKJENNELSE: Ellen Galaasen i FO-ledelsen krever sterkere reaksjoner når folk utsetter sosialarbeidere for vold og trusler. Vi er like mye offentlige tjenestemenn som politiet, understreker hun.

ANERKJENNELSE: Ellen Galaasen i FO-ledelsen krever sterkere reaksjoner når folk utsetter sosialarbeidere for vold og trusler. Vi er like mye offentlige tjenestemenn som politiet, understreker hun.

edv@lomedia.no

Kristin Kalbakk var barnevernsjef i Sel kommune da angrepet fant sted på Otta 18. oktober i fjor. Hun og hennes gravide kollega slapp fra overfallet i live, men med betydelige skader.

Nord-Gudbrandsdal tingrett har nå avsagt en dom på fengsel i to år og fire måneder. Hele åtte måneder mer enn det aktor bad om.

Den domfelte anker til lagmannsretten.

At dommerne skrudde opp straffen er en stor lettelse, uttaler Kalbakk til nrk.no. Hun anså på forhånd aktors begjæring som for kort og beskrev den som krenkende.

Omstridt på nett

Etter at vi omtalte saken i Fontene og på fontene.no, har flere engasjerte lesere avgitt kommentarer via sosiale medier. Noen markerer støtte til de voldsutsatte ansatte mens andre støtter gjerningsmannen.

Det er viktig med en samfunnskritisk debatt om barnevernet, mener leder for FOs seksjonsråd for barnevernpedagoger, Ellen Galaasen, men det blir feil med den debattformen disse kommentarene etter hvert antok, sier hun til Fontene.

Kvinner som ukentlig møter sinte menn på jobb har noen av Norges farligste jobber.

– Vi er utsatt fordi den faglige jobben vi gjør i barnevernet er inngripende overfor mennesker i en sårbar livssituasjon. Noen ganger får vi ikke til å samarbeide med foreldrene og må ta beslutninger på tvers av det de synes er riktig, sier Galaasen.

FO arbeider sammen med andre fagforbund for å få tydeligere regler for vern mot vold og trusler inn i arbeidsmiljøloven.

Lite anerkjent

Før dommen falt, etterlyste Kristin Kalbakk større reaksjoner på samfunnsplan hver gang barnevernet utsettes for vold eller trusler.

– Vi vet det er en krevende jobb, men samfunnet har ikke anerkjent den, kommenterer Ellen Galaasen.

– Vernet for barnevernsansatte er mye svakere enn for politi og andre offentlige tjenestemenn. Vi omtales ikke som offentlige tjenestemenn selv om det er det vi er.

Det statlige tjenestemannsverket har bygget seg opp et spesifikt vern over lang tid, ifølge barnevernpedagogen. Alle kjenner konsekvensene dersom man angriper en politibetjent. En tilsvarende utvikling har ikke skjedd blant kommunalt ansatte sosialarbeidere i Nav, barnevernet og andre tjenester.

– Debatten er ikke på vår side. Det er en utfordring at folk oftere vil identifisere seg med noen som blir fratatt barnet sitt, enn den som griper inn for å sikre barnets beste. Det blir vanskelig å få i gang en målrettet diskusjon om hvordan barnevernsansatte skal få best mulig vern, mener Galaasen.

Vi vet det er en krevende jobb, men samfunnet har ikke anerkjent den.

Ellen Galaasen, FO-ledelsen

Annonse
Annonse