JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Vi skaper arbeidsplasser

– Det er skapt 250.000 nye jobber siden vi tok over i 2006, sier Jessica Polfjärd fra det største regjeringspartiet, Moderaterna.
Sveriges statsminister gjennom åtte år, Fredrik Reinfeldt, har også vært en inspirasjonskilde for Høyre-leder og statsminister Erna Solberg.

Sveriges statsminister gjennom åtte år, Fredrik Reinfeldt, har også vært en inspirasjonskilde for Høyre-leder og statsminister Erna Solberg.

Terje Pedersen, ANB

frode.ronning@lomedia.no

Hun sitter i Riksdagen – det svenske Stortinget – der hun leder arbeidsmarkedskomiteen.

Selv om det er skapt flere arbeidsplasser, er det flere arbeidsløse nå enn da partiet tok over makta. Hver fjerde svenske ungdom er arbeidsløs, men Polfjärd mener Moderaterna har gjort mye for å få ungdom i arbeid. Regjeringa har halvert momsen på hoteller og restauranter, det er skattefradrag for å bruke hushjelper og håndverkere til mindre jobber i huset, og en rekke andre tiltak.

– Dette er bransjer som fungerer som innfallsporter for ungdom til arbeidslivet. I tillegg er det bransjer der det har vært mye svart arbeid. Nå får flere mulighet til å jobbe hvitt og få pensjonsopptjening, sier Polfjärd.

Skattefradraget for tjenester i hjemmet, som vaskehjelp og annet, har fått mye kritikk fordi det i stor grad er høytlønte som bruker dette, og får skattefordelen. Senket moms for hoteller og restauranter koster staten mye, og har gitt et begrenset antall nye arbeidsplasser, ifølge forskere.

– Maks trygd for arbeidsløse er på samme nivå som i 2002. Hvordan kan man klare seg på arbeidsløshetstrygd i Sverige?

– Mange har tilleggsforsikringer gjennom sin fagforening, sier Polfjärd.

– Hva med de som ikke har slike tilleggsforsikringer?

– Vi har gjort en prioritering. Vi legger mer vekt på å skaffe nye jobber.

– Dere fortalte velgerne før dere vant valget at dere er et arbeiderparti. Er dere fortsatt det?

– Ja, det betyr at vi står opp for arbeidslinja. Vi skaper forutsetningen for nye jobber, i stedet for bare å snakke om bidragstakere, poengterer Polfjärd.

Annonse
Annonse