JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

AFP (Avtalefestet pensjon)

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

Tidligpensjonsordning som ble forhandlet fram ved tariffoppgjøret i 1988 og iverksatt året etter. Aldersgrensen for å bli AFP-pensjonist var fra starten 66 år. Siden er aldersgrensen gradvis senket til 62 år.

AFP er en del av tariffavtalene. Ordningen er i dag ulik i offentlig og privat sektor, men hovedkravene for å kunne få slik pensjon er at du må være i arbeid i en bedrift som har tariffavtale og er tilsluttet AFP-ordningen på det tidspunktet du søker om AFP. I tillegg er det en rekke andre krav som må oppfylles, blant annet at du må ha vært ansatt i en bedrift med tariffavtale/AFP-ordning i et visst antall år.

Les mer om vilkårene for å få AFP i privat sektor.

Les mer om vilkårene for å få AFP i offentlig sektor.

I forbindelse med den store pensjonsreformen, som ble iverksatt fra 1. januar 2011, ble AFP i privat sektor lagt om fra å være en tidsbegrenset pensjonsordning (62-66 år) til å bli et livsvarig påslag til Folketrygdens alderspensjon. I offentlig sektor har man beholdt AFP som en tidligpensjonsordning for ansatte i alderen 62 – 66 år.

For ansatte i privat sektor betyr den nye sammenkoplingen med Folketrygden bl.a. at man må ha opparbeidet rettigheter i Folketrygden tilsvarende den nye garantipensjonen for å kunne ta ut AFP fra fylte 62 år, og at man må begynne å ta ut alderspensjon for kunne ta ut AFP-pensjon.

Den tidligere regelen om at pensjonen reduseres for AFP-pensjonister som tjener mer enn 15. 000 kroner i året ved siden av er opphevet. Folk i privat sektor som har begynt å ta ut AFP/alderspensjon etter 1. januar 2011 kan jobbe så mye de vil ved siden av pensjonen.

Ved at den nye AFP-ordningen kombineres med Folketrygdens alderspensjon blir også AFP-pensjonen levealderjustert. Det vil si at jo lengre du venter med å ta ut pensjon, jo høyere blir den månedlige pensjonen.

På Navs nettjeneste Din pensjon kan du beregne din framtidige AFP-pensjon.

For ansatte i offentlig sektor er AFP fortsatt en ren tidligpensjonsordning. Den kan ikke kombineres med alderspensjon, uførepensjon, etterlattepensjon eller arbeidsavklaringspenger fra Folketrygden. Også muligheten for å kombinere AFP og jobb er begrenset. Tjener du mer enn 15.000 kroner ved siden av blir AFP-pensjonen avkortet.

Offentlig ansatte som velger å bli AFP-pensjonister når de fyller 62 år, vil få en AFP-pensjon som tilsvarer det de ville fått fra Folketrygdens alderspensjon, pluss et skattepliktig AFP-tillegg på 1.700 kroner i måneden. Venter man med å ta ut AFP-pensjon til man er 65 år, får man en pensjon tilsvarende 66 % av sluttlønna.

---------------------------------

Annonse
Annonse