JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Beredt hele veien til retten

Hovedtillitsvalgt Kirsti Rørmyr sover godt om natta, så fremt hun ikke sitter oppe og lager «kakeoppskrifter» for plasstillitsvalgte.
Kommuneansatte: Tillitsvalgte i Halden kommune, Kirsti Rørmyr og Otto S. Gøperød,  kjemper for at medlemmene skal 
beholde jobbene i helsesektoren.

Kommuneansatte: Tillitsvalgte i Halden kommune, Kirsti Rørmyr og Otto S. Gøperød, kjemper for at medlemmene skal beholde jobbene i helsesektoren.

Sissel M. Rasmussen

Det er fredag før jul, bare timer før minst halve Norge tar juleferie. Hos Fagforbundet i Halden kommune samles hovedtillitsvalgte til sen lunsj. Håpet er et julefreden skal senke seg snart, men ingen forventer at de får helt fri i jula.

Mange medlemmer i helsesektoren går en usikker tid i møte i 2015. Plasstillitsvalgte og hovedtillitsvalgte er tilgjengelige for dem, dag og natt, også i jula.

Frykter ikke rettssak

— Jeg har fått god hjelp av den tillitsvalgte på jobben, men drøftingsmøtet vi deltok på var bare tull, men det var ikke den tillitsvalgtes feil. Jeg var oppsagt, men samtidig ga lederen uttrykk for at kommunen ville beholde meg, sier Eva Grimsrud. Hun opplevde ikke at forhandlingene var reelle.

Grimsrud mottok deloppsigelsen 1. desember med beskjed om at om tre måneder står hun uten jobb. Hun fikk tilbud om fast helgestilling.

— Saken er uforståelig. Vi har vaktlister som ikke går opp, og så blir vi oppsagt, men får tilbud om å ta ekstravakter?

Fagforbundet godtar ikke oppsigelser av fast ansatte. De mener det må kuttes i vikarbruk og midlertidig ansatte. Forbundet har oppfordret medlemmene til å prøve oppsigelsene for retten. I mellomtiden krever de at medlemmene får stå i stillingen til det foreligger en rettskraftig dom.

Grimsrud er ikke redd for en rettssak. Hun er trygg på at hun har en god sak og at Fagforbundets folk vil være der for henne.

Som aleneforsørger bekymrer hun seg for økonomien. Grimsrud er sykemeldt som følge av situasjonen. Flere kollegaer er det.

Fagforbundets Kripos

Kirsti Rørmyr, hovedtillitsvalgt for Fagforbundet i Halden kommune de siste 15 årene, har opplevd mangt i rollen, men det er første gang hun står overfor oppsigelser. Rørmyr skjønte tidlig at dette ikke kunne bli noe «enmannsshow».

Parallelt var det lokale lønnsforhandlinger og budsjettprosesser, og administrasjonen inviterte til diskusjoner om arbeidstidsordninger og omstillingsavtale.

Rørmyr er tettest på oppsigelsessakene. Hun er avhengig av et velfungerende apparat av plasstillitsvalgte.

— De skaffer oss opplysninger og dokumentasjon som vi trenger i møtene med administrasjonen. De plasstillitsvalgte har blitt Fagforbundets svar på Kripos, skryter Rørmyr.

Latter og sorg

Selv satt hun oppe noen netter og lagde det hun karakteriserer som en «kakeoppskrift». Den er en guide i hva plasstillitsvalgte skal og må huske på i møter med medlemmene og ledelsen. Rørmyr vet at dokumentasjon er viktig, med tanke på eventuelle rettssaker. Rørmyr har studert jus og er meddommer i Arbeidsretten.

Hun har fått tilbakemeldinger på at «kakeoppskriften» fungerer godt.

— Vi måtte lage systemer som trygger de tillitsvalgte. Vi hadde tillitsvalgt som hadde hatt vervet i kun en måned før dette kom. De har gjort en imponerende jobb. Ingen har trukket seg fra vervene og alle tillitsvalgte står oppreist, skryter Rørmyr.

— Plasstillitsvalgte gjennomfører flere drøftelsesmøter i løpet av en dag. De får virkelig kjørt seg i møter med medlemmer og ledere. Flere forteller om medlemmer som er sinte og gråter, andre forteller om ubehagelig møter med ledere.

Hun gir råd og veiledning underveis. Erfaringsutvekslingen mellom de plasstillitsvalgte er den beste skoleringen, mener Rørmyr. De møtes ukentlig.

— Vi har så mye kontakt med hverandre at tillitsvalgte forteller at de drømmer om meg, sier Rørmyr. Hun ler høyt og forteller at humor, om så galgenhumor, er viktig som «overlevelsestaktikk».

Må være beredt

Fagforbundet sentralt har stilt opp, men Rørmyr mener forbundet ikke er godt nok forberedt hvis flere kommuner følger Haldens eksempel.

— Hvis dette kommer til mange flere kommuner, så må organisasjonen rustes opp, mener Rørmyr.

De borgerlige partiene fikk flertall i Halden ved forrige kommunevalg.

— Halden praktiserer allerede regjeringens politikk om færre faste ansatte og heller flere midlertidige stillinger, sier hun.

I oktober i fjor ble det kjent at Kirsti Rørmyr blir ordførerkandidat for Arbeiderpartiet ved høstens kommunevalg. Hvis Rørmyr blir ordfører vil hun ikke gi noen garantier mot oppsigelser.

— Fagforbundet og Halden Arbeiderparti er enige om at oppsigelser av fast ansatte er noe vi vil motsette oss på det sterkeste, sa hun den gang til NRK.

Til LO-Aktuelt understreker Rørmyr at hun er bevisst på ikke å blande rollene som hovedtillitsvalgt og politiker.

Kuttene i Halden
kommune

120 ansatte i helsesektoren har mottatt deloppsigelser, gjeldende fra 1. mars.

Det er gitt tilbud om helgestillinger, på 20, 7 eller 21, 3 prosent.

78 av de oppsagte er medlemmer i Fagforbundet

65 har nektet å godta oppsigelsen.

Oppsigelsene skal gi en innsparing på 17,5 millioner kroner i 2015.

Les også:

Aibel, Haugesund: Når kollegaer må gå

Tine: Vanskelig taushet

Q-meieriet, Gausdal: Vil de finne nye jobber?

Relacom: Bratt læringskurve

Flere trenger hjelp, men få havner i retten

Uenige om kriteriene

Tillitsvalgte forteller at de drømmer om meg

Kirsti Rørmyr, hovedtillitsvalgt i Fagforbundet Halden

– Reelle forhandlinger

Kommunalsjef for helse og omsorg, Kenneth Johansen mener de fører reelle forhandlinger med hver enkelt ansatt. Før jul uttalte han til Halden Arbeiderblad at alle parter forholder seg ryddig og profesjonelt til forhandlingene.

Annonse
Annonse

Kuttene i Halden
kommune

120 ansatte i helsesektoren har mottatt deloppsigelser, gjeldende fra 1. mars.

Det er gitt tilbud om helgestillinger, på 20, 7 eller 21, 3 prosent.

78 av de oppsagte er medlemmer i Fagforbundet

65 har nektet å godta oppsigelsen.

Oppsigelsene skal gi en innsparing på 17,5 millioner kroner i 2015.

Les også:

Aibel, Haugesund: Når kollegaer må gå

Tine: Vanskelig taushet

Q-meieriet, Gausdal: Vil de finne nye jobber?

Relacom: Bratt læringskurve

Flere trenger hjelp, men få havner i retten

Uenige om kriteriene