JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Boikott/blokade

Aksjonsform der man forsøker å hindre arbeidstakere i å komme inn på bedriften og/eller at varer blir levert til og fra bedriften.

Norge har en svært streng boikottlov som bl.a. krever at det er et «rimelig forhold mellom den interesse som skal fremmes ved boikotten og den skade som den vil føre med seg» for at aksjonen skal være lovlig. Namsretten avgjør tvister om boikottaksjoner er lovlige eller ikke.

Den strenge loven gjør at aksjonsformen er forholdsvis lite brukt her til lands. Det har vært eksempler på at man har forsøkt å stoppe varelevering til streikerammede hoteller og restauranter som de streikende mener drives videre ved hjelp av streikebrytere.

Mest effektivt har boikottvåpnet blitt brukt mot skip der mannskapene ikke har fått ubetalt hyre. Også i Norge har Den internasjonale transportarbeiderføderasjonen (ITF) flere ganger gjennomført boikottaksjoner der ansatte i havnene har nektet å laste eller losse skipene. Slike boikottaksjoner kan også gjennomføres ved at skipet nektes å bunkre drivstoff eller nektes å få los ombord.

---------------------------------

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

Annonse
Annonse