JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

De dypeste røttene

Bare to av dagens LO-forbund har røtter som LO-forbund helt tilbake til den spede starten i 1899.

einar.fjellvik@lomedia.no

Da Arbeidernes Faglige Landsorganisation skulle settes i drift 1. oktober 1899,fantes allerede flere mer eller mindre landsomfattende fagforbund. Men bare to av dem meldte seg inn i den nye hovedorganisasjonen fra starten av: Trearbeiderforbundet med 1 100 medlemmer og Formerforbundet med 478 medlemmer.

Snekkerne splittes

Trearbeiderforbundet besto av to grupper; bygningssnekkere og møbelsnekkere. I 1904 brøt møbelsnekkerne ut og dannet sitt eget, LO-tilsluttede forbund. Forbundet fikk etter hvert navnet Norsk Treindustriarbeiderforbund, og eksisterte som selvstendig forbund fram til årsskiftet 2008/2009. Da gikk det inn i fagforbundet Industri Energi, som var dannet i 2006 som en sammenslutning av oljearbeiderforbundet Nopef og Norsk Kjemisk Industriarbeiderforbund.

Snekkere ble bygningsarbeidere

Etter at LO-kongressen i 1923 vedtok å organisere LO i industriforbund, ble resten av Trearbeiderforbundet (bygningssnekkerne) ryggraden i det nystiftede Bygningsarbeiderforbundet. Dette var et av de fem forbundene som i 1988 gikk sammen i Fellesforbundet.

Krigerske formere

Håndverkerne som lagde formene støperiarbeiderne brukte til å støpe alle typer jerngods i, hadde i 1898 brutt ut av Jern og Metall og dannet Formerforbundet. De var fåtallige, men preget av meget sterke følelser for sin status som selvstendige fagarbeidere. Helt fram til 1950-årene lå formerne i nesten kontinuerlig krig med Jern og metall og LO for å få lov til å holde fram som eget forbund og for å få en egen overenskomst i stedet for å være omfattet av verkstedsoverenskomsten til Jern og metall.

I 1948 meldte Formerforbundet seg ut av LO i protest. Fire år senere hadde forbundet skiftet navn til Støperiarbeiderforbundet og gikk inn igjen i LO, og i 1960 ble forbundet sammensluttet med Jern og metall, som i 1988 var med og stiftet Fellesforbundet.

Annonse
Annonse