JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Det handler om fordeling

john.leirvaag@ntl.no

Det er knyttet stor spenning til hovedoppgjøret i staten. Akademikerne ønsker å endre dagens lønnssystem og la all lønnsdannelse skje lokalt. De foreslår å fordele penger til virksomhetene, mens rammen fortsatt skal forhandles sentralt, og frontfaget skal være normgivende.I klartekst betyr det at det ikke blir mer penger å fordele enn før, men det blir andre som skal fordele pengene, og at pengene skal fordeles på en annen måte.

Akademikerne er tydelige på at deres lønnsystem vil føre til større forskjeller mellom topp og bunn, mellom ulike virksomheter og mellom ulike geografiske steder i Norge. Det er markedet som skal styre hva hver enkelt kan oppnå i lønn. Det er jo greit de snakker klarspråk, så vet vi hva vi har å forholde oss til.

Forhandlingene i den enkelte virksomhet skal foregå uten mulighet til å sette makt bak kravene, fordi i Akademikernes modell er konfliktadgangen brukt opp i de sentrale forhandlingene. Akademikerne ønsker å fjerne lønnstabeller, lønnstrinn, lønnsspenn og stillingskoder.

I Akademikernes modell skal uenigheter på det enkelte sted om pottens fordeling avgjøres av en nemnd. Arbeidsgiver, altså parten som har framsatt kravet skal sitte i nemnda, sammen med en nøytral oppmann. Oppmannen vil derfor ha det avgjørende ordet på hvordan pengene i oppgjøret skal fordeles.

Heldigvis er det stor enighet mellom LO Stat, UNIO og YS om at tariffsystemet fungerer godt som det er. De sentrale forhandlinger sørger for reallønnsvekst for alle.

Justeringsforhandlinger gir mulighet for å prioritere grupper som har blitt hengende etter og likelønn. De lokale forhandlinger gir rom for lokale tilpasninger.

For oss i NTL grunnmuren i lønnsfastsettelsen et stort lønnstillegg som treffer alle, slik at vi sikrer kjøpekraften til de vi representerer. I tillegg er vi opptatt av å fjerne lønnforskjeller som skyldes kjønn, etnisk bakgrunn eller tradisjoner eller tilfeldigheter.

For å nå disse målene er det viktig at lønnsfastsettelsen skjer sentralt, og at det er åpenhet om lønns- og lønnsvilkår.

Det Akademikere foreslår vil gi ulik avlønning for ansatte med samme arbeidsoppgaver og ansvar. Lønnsnivå og lønnsutvikling vil bli avhengig av hvilken virksomhet du jobber i, hvor i landet du jobber, hvilken arbeidstakerorganisasjon du er medlem i og hvem som er oppmann i nemnda.

I NTL vil vi ikke gi fra oss innflytelsen over lønnsfastsettelsen, og overlate den til arbeidsgiver og en oppmann.

Vil du?

Annonse
Annonse