JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn

Kvinners lønn i prosent av menns lønn i en del bransjer i 2014. (Kilde: TBU)

Kvinners lønn i prosent av menns lønn i en del bransjer i 2014. (Kilde: TBU)

Grafikk: Einar Fjellvik

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

---------------------------------

Uttrykket brukes først og fremst i forbindelse med arbeidet for lik lønn for kvinner og menn. Til tross for at prinsippet om lik lønn for arbeid av lik verdi er slått fast i både tariffavtaler, likestillingsloven og i ILO-konvensjoner, rapporteres det hvert år at kvinners lønn henger etter menns.

Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjørene måler hvert år utviklingen i lønnsforskjellene mellom kvinner og menn (se diagrammet øverst på siden).

I 2010 viste statistikken for første gang høyere lønn for kvinner enn menn i en næring – bygg- og anleggsnæringen. Ifølge Det tekniske beregningsutvalget er forklaringen at de få kvinnene som jobber i denne næringen stort sett har høyere administrative stillinger.

Også i skoleverket, staten og kommunene ligger kvinnelønningene på over 90 % av mannslønningene. Det samme gjelder bransjer som hotell og restaurant, olje/bergverkkraftforsyning og samferdsel.

Størst forskjell på menns og kvinners lønn var det i finanssektoren, der kvinnenes lønn i gjennomsnitt utgjorde 70 prosent av mennenes lønn. Blant industrifunksjonærene og i helseforetakene var det tilsvarende tallet litt over 80 prosent.

I de fleste næringene har utviklingen på 2000-tallet gått sakte, sakte i retning av mindre lønnsforskjeller mellom menn og kvinner. Stort sett er forskjellen krympet med 2 – 3 prosentpoeng. Størst fart i retning av likelønn har det vært i disse næringene:

• Bygg og anleggsnæringen, der kvinnelønningene har økt fra å utgjøre 95 % av mennenes lønn i 2001 til 102 % i 2014.

• Olje/bergverk, der kvinnelønningene har økt fra 81 til 92 % av mannslønningene i perioden 2001 – 2014.

Private helse- og sosialtjenester og finansnæringen er de eneste næringene der lønnsforskjellene mellom menn og kvinner har økt i denne perioden.

Siden 2012 har forskjellene mellom kvinner og menns lønn vært praktisk talt utendret i de fleste næringene.

LO Media

Last ned tabell som viser likelønnsutviklingen siden 2001 og andelen kvinner i de ulike næringene.

Ved lønnsoppgjøret i 2010 ble det tatt i bruk flere virkemidler for å gi oppgjøret en likelønnsprofil, blant annet egne potter til å rette opp lokale skjevheter. Da lønnsstatistikken for 2010 ble offentliggjort våren etter, var likevel sporene etter likelønnssatsingen så svake at Beregningsutvalget nøyde seg med å konstatere at «Likelønnstiltakene i lønnsoppgjøret i 2010 kan ha hatt en effekt»

I juni 2005 oppnevnte regjeringen en likelønnskommisjon under ledelse av Anne Enger. I slutten av februar 2008 la kommisjonen fram sin rapport, der den blant annet tar til orde for å bruke tre milliarder kroner på et lønnsløft for kvinnedominerte grupper i offentlig sektor.

---------------------------------

Tilbake til forsiden av tariffleksikonet

Tilbake til forsiden av Frifagbevegelse.no

Annonse
Annonse