JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Livet bak murene

Rett fra paradisøya Lamu i Kenya til skigåing i Skedsmo. Fatma Issa Holm (53) vet hvor vanskelig det kan være å møte den norske kulturen. I fengselet i Oslo får hun god bruk for det.
Veileder: De har et valg. Det ikke å velge er også et valg. Fatma Issa Holm underviser i Oslo fengsel, hvor de innsatte får uttrykke seg i bilder.

Veileder: De har et valg. Det ikke å velge er også et valg. Fatma Issa Holm underviser i Oslo fengsel, hvor de innsatte får uttrykke seg i bilder.

Sissel M. Rasmussen

sissel.rasmussen@lomedia.no

— Det er noen som trenger meg her. Min jobb er å veilede. Slik at de kan forstå at de har et valg, selv om de ikke vil. Å ikke velge selv, er også et valg. Jeg velger å smile — det er mitt valg.

Fatma Issa Holm er underverksmester i Oslo fengsel, avdeling B. Hun er sjefen på MAKIS (Motivasjon, Aktivisering, Kreativitet, Individualitet, Samarbeid). Formingslæreren valgte bort skolen fordi hun ville hjelpe.

— Jeg så at det var noen unger som havnet i trøbbel. Det kunne være dårlig kommunikasjon mellom travle lærere og travle foreldre. For mye ansvar på den unge, for stor frihet å håndtere. Jeg ville finne en måte å hjelpe på, sier Fatma, som kom til Norge med kjærligheten i 1981 — 19 år gammel.

Vanskelig møte

Hjembyen Lamu står på Unescos verdensarvliste, som den best bevarte swahilibosetting i Øst-Afrika. Hun kom til Norge i februar. Mannen jobbet i Norad og var aktiv på skifronten. Dagen etter ankomst bar det ut på ski. Hun syns ski var morsomt. Verre var det med stengte dører og ingen mennesker på besøk.

— Jeg forsto ikke den norske væremåten. Folk lukket døra og stengte seg inne. Dere har jo sofaer, men hvorfor sitter ingen i dem?

Etter en fest hvor alle hadde det hyggelig unntatt Fatma, som syns alt var trist, bestemte hun seg.

«Enten får du lære deg å forstå den norske kulturen og væremåten, eller pakke sammen og dra hjem». Skedsmo ble hennes hjem.

Forståelsen

Fatma Issa Holm kaller seg hobbykunstner. Hun har jobber med kunstformidling, vært lærer i videregående skole, jobbet for Norad og Fredskorpset i Kenya og Tanzania, før hun kom til Oslo fengsel.

— Det er viktig å ha med seg erfaring fra andre steder her inne. Det er et stort landskap. Uten å forstå kodene rundt seg kan de heller ikke ta imot det samfunnet har å gi dem. Gutta skjønner at jeg forstår. Tenk deg å være i fengsel for første gang, uten å kunne språket. Her er det mest varetektsfanger som venter i usikkerheten. Sofaen er til for den som er sur og sint og trenger å roe seg. De kan velge å smile.

Ros

Fatma har aldri fått trusler på jobb. I dag derimot, kom en innsatt og sa at hun var den beste «betjenten» i hele fengselet. Hun får telefoner fra folk som forteller om kunsten sin etter at de er kommet ut. Fatma Issa Holm smiler. Det er hennes valg.

Annonse

Flere saker

Annonse