JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lokale forhandlinger

Forhandlinger mellom den enkelte bedrift/virksomhet og bedriftsklubben/fagforeningen om saker som hovedavtalen gir adgang til å regulere ved stedlige avtaler.

Mange tariffavtaler (særlig i bransjer med minstelønnssystemer) har bestemmelser som sier at det en gang i året skal forhandles lokalt om regulering av lønningene. Disse lokale forhandlingene kommer i tillegg til de sentrale lønnsforhandlingene.

Når partene i de sentrale lønnsforhandlingene snakker om en samlet økonomisk ramme for lønnsoppgjøret, er det «bakt inn» et anslag om hvor stor lønnsvekst man regner med at lokale forhandlinger vil gi i løpet av året. I offentlig sektor er det vanlig at man i de sentrale forhandlingene setter av et visst beløp (pott ) som fordeles i lokale forhandlinger. Ofte angir de sentrale organisasjonene også bestemte kriterier som skal ligge til grunn for de lokale forhandlingene.

Ved lokale forhandlinger er det normalt ikke anledning til å ta i bruk kampmidler som streik eller lockout, men enkelte tariffavtaler har bestemmelser som gir rett til å bruke dagsing som aksjonsform.

---------------------------------

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

Annonse
Annonse