JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mor til mange

Ingen forbund har vært opphav til så mange andre LO-forbund som Norsk Arbeidsmandsforbund.

einar.fjellvik@lomedia.no

Forbundet ble stiftet i 1895 under navnet Det norske Vei- og Jernbanearbeiderforbund. Innen forbundet gikk inn i LO i 1901 hadde det skiftet navn to ganger, utvidet organisasjonsområdet og utviklet det som skulle bli Arbeidsmandsforbundets særpreg: Forbundet for de ufaglærte – grovarbeiderne – uansett hvilken bransje de arbeidet i og uansett om de var ansatt i stat, kommune eller i private bedrifter.

Klasse eller bransje?

Det brede klasseperspektivet ga en broket og rask voksende medlemsmasse. Fram til omkring 1920 var Arbeidsmandsforbundet LOs suverent største forbund. Toppen ble nådd i 1919 med 38 986 medlemmer. Men bransjeseparatisme førte til dramatiske avskallinger:

Allerede i 1911 brøt sagbruksarbeiderne ut og dannet Sag-, Tomte- og Høvleriarbeiderforbundet (gikk i 1949 sammen med Bygningsarbeiderforbundet). I 1914 brøt de ansatte i papirindustrien ut, og i 1920 var de kommuneansattes tur. Da ble Norsk Kommuneforbund etablert.

I kjølvannet av vedtaket om industriforbund på LO-kongressen i 1923 måtte Arbeidsmandsforbundet avgi medlemmer til det nystiftede Bygningsarbeiderforbundet, Nærings- Nytelsesmiddelarbeiderforbundet, Kjemisk forbund og Tekstilarbeiderforbundet.

Ved utgangen av 1924 satt den gamle forbundskjempen igjen med 5 500 medlemmer, fordelt på de yrkesgruppene som senere har preget forbundet: Vei- og anleggsarbeidere, bergverksarbeidere, renholdere og vektere.

Nye grovarbeidere

Medlemstallet har etter hvert tatt seg opp igjen til over 32 000, og tradisjonen fra århundrets start, med å brøyte vei inn på nye områder, er holdt ved like. I 1966 var Arbeidsmandsforbundet det første forbundet som fikk presset fram en tariffavtale på norsk sokkel i Nordsjøen. Blant de nyeste gruppene forbundet har påtatt seg å organisere er ansatte i helsestudioer, fornøyelsesparker og skiheiser. Typiske serviceyrker med det til felles at de ofte har dårlige arbeidsforhold og lav lønn.

Annonse

Flere saker

Annonse