JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Noe for meg og deg

Kriminalomsorgen har under utarbeidelse en virksomhetsstrategi. Den kommer som en naturlig følge av etableringen av Kriminalomsorgsdirektoratet i fjor sommer.

bjorkli@fengselogfriomsorg.no

Mange vil nok trekke på skuldrene og spørre om hva vi skal med nok en strategi når vi strever med å følge opp strategier og handlingsplaner vi har fra før. Jeg skjønner hva som ligger bak skepsisen.

Vel, jeg har deltatt i prosessen som har ført fram innholdet i den nye strategien og jeg er positiv til resultatet. Det er svært viktig at kriminalomsorgen har et dokument som peker ut retningen og gir oss alle et felles fundament. Slik kan vi stå støtt også når de politiske vindkastene fra høyre og venstre forsøker å blåse oss av banen.

Virksomhetsstrategien skal utgjøre våre felles holdninger og verdier. Derfor skal alle ansatte, og ikke minst lederne, kjenne til og aldri være i tvil om de fire kjerneverdier som skal legges til grunn i hverdagen: Åpenhet, respekt, profesjonalitet og engasjement.

Om du er fengselsbetjent i Halden fengsel eller i Sandefjord fengsel, om du arbeider i friomsorgen i Kirkenes eller i Oslo, på verksted eller kontor, eller om du er leder; dette skal være bunnplanken i store og små avgjørelser når det gjelder innsatte, kolleger, samarbeidspartnere eller pårørende. Du kan nå spørre din leder om de beslutninger som tas er på linje med verdiene våre, men du må være forberedt på at du sjøl må svare på spørsmålet når det gjelder dine valg.

Norsk Fengsels- og Friomsorgsforbund var tydelig på hvorfor direktoratet måtte etableres: Kriminalomsorgens ansatte må gå i takt med hverandre, ikke bare med seg sjøl.

Lederne må gå i samme retning, regiondirektørene må orientere etter én fast fyrlykt, ikke etter hver sin. Det er blant annet dette den nye strategien skal sørge for.

Det er besluttet fire prioriterte målområder: Sikkerhet og samhandling, kapasitetsutvikling, kultur og kompetanse, og organisasjon-ledelse-medarbeiderskap.

Ja, har vi ikke bedt om tydelige prioriteringer og felles verdier?

Virksomhetsstrategien bestemmer hvor skapet skal stå. Det er ledernes oppgave å sørge for at våre valg og prioriteringer ikke er i strid med dette dokumentet (avvik kan meldes i KIKS), men støtter opp under det.

Direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet har en stor oppgave med å påse at etatens ledere er lojale mot virksomhetsstrategien, men det har alle vi andre også. Alle lederne har signert på strategien. Det forplikter. Men den dagen dokumentet er anerkjent og etterlevd av hver enkelt av oss, er vi tettere på vår virksomhetsvisjon: Aktiv kriminalomsorg – tryggere samfunn.

Det er dit vi skal. God tur.

Annonse

Flere saker

Annonse