JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Omstridt springbrett

Økt bruk av midlertidige ansettelser vil være et springbrett inn i arbeidslivet for arbeidsløse, mener regjeringen. Fagbevegelsen raser og varsler proteststreik.
Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) legger fram forslaget om utvidet adgang til å bruke midlertidige ansettelser under vignetten «fra trygd til trygg jobb».

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (FrP) legger fram forslaget om utvidet adgang til å bruke midlertidige ansettelser under vignetten «fra trygd til trygg jobb».

Sissel M. Rasmussen

einar.fjellvik@lomedia.no

Ingen av regjeringens forslag til endringer i Arbeidsmiljøloven har vakt så voldsomme motreaksjoner som forslaget om å åpne for økt bruk av midlertidig ansatte.

Dagens regler: Midlertidige ansettelser kan bare brukes når det er snakk om arbeid som atskiller seg fra det som ordinært utføres i bedriften eller når det er snakk om rene vikariater for fast ansatte.

Les mer om dagens regler i Arbeidsmiljølovens § 14-9.

Regjeringens forslag: Arbeidsgiverne gis rett til å ansette midlertidig i inntil 12 måneder, uten at det knyttes spesielle vilkår til dette.

De tre begrensningene regjeringen vil legge på midlertidige ansettelser er:

• Virksomhetene skal ikke kunne ansette mer enn 15 prosent av arbeidsstokken på slike korte kontrakter uten vilkår. Dette kommer i tillegg til andre midlertidig ansatte i bedriften.

• Virksomheten skal ikke kunne ansette samme person eller en annen person til akkurat det samme arbeidet i en ny 12-måneders periode. Dette blir en karanteneordning.

• Det er ikke adgang til individuelle avtaler om ekstra lange arbeidsdager og lange arbeidsuker med ansatte som går på slike korte kontrakter.

Les mer om forslaget i Stortingsproposisjon 39L (pdf)

Politiske reaksjoner: De første reaksjonene fra Venstre var positive, mens KrF var skeptiske til midlertidige ansettelser på generelt grunnlag. Regjeringen er avhengig av støtte fra minst ett av disse partiene for å få forslaget vedtatt i Stortinget.

Arbeiderpartiet og SV har begge avvist forslaget.

Fagbevegelsens reaksjoner: Både LO, Unio og YS har reagert kraftig mot forslaget og planlegger politisk proteststreik, trolig i månedsskiftet januar/februar. Også Akademikerne er kritiske så lenge regjeringen ikke vil korte ned perioden man kan være midlertidig ansatt, men organisasjonen vil ikke ta i bruk streikevåpenet for å protestere.

Videre behandling: Saken ligger i Stortingets arbeidskomité. Dato for når komiteen skal avgi sin innstilling er ennå ikke fastsatt, men komiteen planlegger en høring om alle forslagene til endringer i Arbeidsmiljøloven 21. januar. (følg behandlingen her).

Annonse
Annonse