JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Plassoppsigelse

Et uttrykk fra fagbevegelsens barndom som fortsatt brukes om en del av den prosedyren man må gjennom for å kunne sette i verk en lovlig tariffstreik. Plassoppsigelsen er et varsel om at konflikt kan bryte ut hvis mekling ikke lykkes, og den må leveres motparten og riksmekleren senest 14 dager før en konflikt kan settes i verk.

Vanligvis vil et fagforbund si opp plassene for alle medlemmene som er omfattet av den tariffavtalen det forhandles om revisjon av. På et senere stadium må det leveres varsel om iverksetting av konflikt (plassfratredelse). Dette er en spesifisert oversikt over hvilke av de medlemmene man har sagt opp plassene for som vil bli tatt ut i streik fra starten av. Varsel om iverksetting må leveres fire dager før en streik settes i verk.

Ønsker man senere å ta ut flere av de medlemmene man har sagt opp plassene for i streik, kan dette gjøres med et nytt varsel om iverksetting med fire dagers frist.

Ønsker man å utvide konflikten til områder der plassene ikke er sagt opp, må man begynne forfra med ny plassoppsigelse og 14 dagers frist.

Selve uttrykket stammer fra den tida da streiker ble gjennomført ved at de fagorganiserte i en bedrift bokstavelig talt sa opp jobbene sine, gikk til streik og gjorde sitt beste for å hindre at bedriften ansatte nye folk til erstatning for de streikende. Spørsmålet om å få de streikende gjeninntatt i bedriften var den gangen alltid et sentralt tema i forhandlingene om å få slutt på en konflikt. Senere har vi fått lov- og avtalebaserte regler om kollektive plassoppsigelser i forbindelse med arbeidskonflikter.

---------------------------------

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

Annonse

Flere saker

Annonse