JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ta de ansatte på alvor, Anundsen

Våre tillitsvalgte i blant annet Tromsø, Bergen og Oslo fengsel har gjort en kjempejobb i media og fortalt om hvor krevende hverdagen på jobb er. Psykiske lidelser er noe av det de beskriver. Deres inntrykk bekreftes nå i en ny rapport om psykiske lidelser hos domfelte i norske fengsler. Den fant at forekomsten av psykiske lidelse blant domfelte er betydelig høyere enn i den øvrige befolkningen.

Ansatte er frustrerte over fulle fengsler, mangel på varetektsplasser, innsatte som krever høyere bemanning på grunn av psykiske problemer/sikkerhet, vakter som ikke dekkes i henhold til turnusene, mindre tid til faglig jobbing, mer isolering av innsatte, og bruk av ufaglærte. Friomsorgen får også flere arbeidsoppgaver blant annet domfelte som løslates fra forvaring med mange pålegg som skal overholdes, uten at bemanningen har økt. De ansatte prøver å løse oppgavene etter beste evne, men opplever stadig ikke å strekke til. Det er verken nok ansatte eller tid.

Utfordringene i kriminalomsorgen har blitt omtalt av forbundet over lang tid. Det er ikke riktig bare å skylde på den sittende regjeringen, men det er den som nå har ansvaret for situasjonen i kriminalomsorgen og kan gjøre noe med den.

Justisminister Anders Anundsen bør ta de ansatte på alvor når de står frem og forteller om sin tøffe hverdag. Vi ønsker å ha en tett dialog med justisministeren, men det virker som om han mener at han får informasjonen han trenger fra KDI. Samtidig presiserer regjeringen utad stadig viktigheten av å videreføre trepartssamarbeidet.

Regjeringen har kuttet i alle statlige foretak og kriminalomsorgen skal spare rundt 25 millioner kroner i 2015. I tillegg skal regionene legges ned. Mange ansatte vil bli berørt.

Det er sendt ut et foreløpig tildelingsbrev for 2015. Forbundet har fått vite at det ikke er mulig å i redusere bare i administrasjon og ledelse slik regjeringen ønsker. Konsekvensene kan være at fengslesenheter som jobber faglig godt må stenges. Gir dette en bedre kriminalomsorg for de ansatte og de domfelte? Vil de som sitter i varetekt eller gjennomfører en dom komme ut av kriminalomsorgen bedre rustet til et liv uten kriminalitet enn da de kom i fengsel? Vil samfunnet bli tryggere for oss alle?

Vi er mot at innsatte skal overføres til Nederland og mener at kriminalomsorgen heller kunne brukt pengene til å forbedre situasjonen i kriminalomsorgen her i Norge. Det handler om politisk vilje.

Jeg takker alle for samarbeidet i året som er gått og ser fram til godt samarbeid også i det nye året.

God Jul og Godt Nytt År til dere alle.

Annonse
Annonse