JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tjenestepensjon

OBS! Informasjonen på denne siden kan være utgått. Se siste versjon av Tariffleksikonet for oppdatert tekst.

---------------------------------

Pensjonsordning som er knyttet til arbeidsplassen og som sikrer de ansatte en større eller mindre tilleggspensjon til Folketrygden. Ordningen kan være fullt ut betalt av arbeidsgiveren eller være et spleiselag der også de ansatte betaler en del av premien.

I statssektoren er tjenestepensjonen lovfestet og i kommunesektoren forplikter tariffavtalen arbeidsgiverne til å ha en tjenestepensjonsordning for sine ansatte. I begge sektorer er de ansatte garantert en samlet pensjon på 66 prosent av tidligere lønn. I de aller fleste tilfellene gjelder dette hvis man går av med pensjon ved fylte 67 år og samtidig tar ut alderspensjon fra Folketrygden.

Les mer om tjenestepensjon i kommunesektoren hos klp

Les mer om tjenestepensjon i staten hos Statens pensjonskasse

Under tariffoppgjøret i 2004 reiste Fellesforbundet kravet om en tariffestet tjenestepensjonsordning også for ansatte i privat sektor. Resultatet ble at daværende statsminister Kjell Magne Bondevik, i et brev til partene, lovet å lovfeste en rett til tjenestepensjon for alle arbeidstakere.

Lov om obligatorisk tjenestepensjon ble vedtatt i 2005 og forpliktet alle arbeidsgivere til å etablere en tjenestepensjonsordning for sine ansatte i løpet av 2006.

Minimumskravet var at arbeidsgiveren skulle betale for en innskuddsbasert pensjonsordning med et årlig innskudd på to prosent av lønn mellom 1 og 12 G (12 G tilsvarer i 2015 1.080.806 kroner). Innskuddet kan maksimalt være 5 % av lønn mellom 1 og 6 G og 8 % av lønn mellom 6 og 12G.

Pensjonsordningen kan også organiseres som et spleiselag mellom arbeidsgiveren og de ansatte, men forutsetningen er også da at arbeidsgiverens bidrag utgjør minst to prosent av lønna. OTP skal utbetales i minst 10 år.

I forbindelse med Pensjonsreformen, som ble iverksatt fra 2011, ble OTP-loven endret slik at det nå er mulig å ta ut tjenestepensjon allerede fra fylte 62 år.

I desember 2013 vedtok Stortinget en ny tjenestepensjonslov som blant annet gir bedriftene anledning til å lage tjenestepensjonsordninger med høyere innskudd enn det OTP-loven gir anledning til. I den nye loven kan tjenestepensjonen ha et maksimalt årlig innskudd på 7 % av lønn opp til 12 G, med et mulig tilleggsinnskudd på 18,1 % av lønn mellom 7,1 og 12 G.

Les mer om den nye Tjenestepensjonsloven i Finanskomiteens innstilling

---------------------------------

Annonse

Flere saker

Annonse