JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slakter Høyres helseforslag

De rødgrønne avviser Høyres ide om fritt behandlingsvalg i helsetjenesten.

– Høyres forslag vil gi mindre valgfrihet og ikke mer, sier statssekretær Robin Kåss (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet.

– Dette vil bety en kraftig høyreomdreining av helsepolitikken, sier Kåss til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi går fra klagerett til bytterett, forklarte Høyre-nestleder Bent Høie fredag. Han gjorde det klart at fritt behandlingsvalg ikke er det samme som stykkpris.

Helseministerens høyre hånd er likevel klart negativ til Høyre-forslaget.

Pasientenes behov

– Høyre baserer seg på et system der det er markedet og ikke den enkelte pasients behov som skal legges til grunn. Dette er prøvd ut i mange land med dårlige erfaringer. Distriktene vil tape. Det blir vanskeligere å bygge opp kompetansemiljøer over hele landet og vi mister dagens sterke fellesskapsløsninger, sier Kåss.

Han poengterer at det var Arbeiderpartiet som innførte ordningen med fritt sykehusvalg.

– Vi bruker allerede åtte milliarder kroner på private aktører innenfor sykehusvesenet. Høyres forslag vil ramme både de offentlig eide sykehusene og det store innslaget av ideelle organisasjoner i helsesektoren, sier statssekretæren.

Mer offentlig

SVs helsepolitiske talsmann, Geir-Ketil Hansen, mener høyresiden kommer med feil medisin.

– SV vil ha et sterkt offentlig helsevesen. I årene som kommer må vi bygge ut det offentlige på bekostning av de kommersielle, sier Hansen og gir tre grunner for det:

– Vi må sikre likeverdige helsetjenester over hele landet, de offentlige institusjonene utdanner helsepersonell og det er ingen grunn til at vi skal stikke fellesskapets penger i lommene til svære kommersielle konserner, sier Hansen.

Sjekke lister

SV-representanten mener fastlegene må få plikt til å sjekke ventelister.

– Det er klart det er vanskelig å skulle være kunde når man samtidig er syk. Vi ønsker at det offentlige skal sørge for at du blir sendt dit ventetiden er kortest, sier Hansen.

– Det som nå serveres fra Høyre henger ikke logisk sammen. Erna Solberg ser ut til å tro at det finnes en utømmelig kilde hvor kirurger, sykepleiere og helsefagarbeidere vokser på trær. Sånn er det jo ikke, sier Hansen.

Jeg har ikke noe religiøst forhold til hvordan vi organiserer dette, men når Høyre foreslår å utarme det offentlige helsevesenet i stedet for å bygge ut der vi trenger mer kapasitet, blir jeg bekymret, sier SVs talsmann. (ANB)

Annonse

Flere saker

Annonse