JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slåss for norsk gran

Skogeiere nordafjells slåss for at norsk gran fortsatt skal kunne plantes nord for Salten.

kjell.werner@anb.no

Direktoratet for naturforvaltning legger opp til at vanlig norsk gran og furu skal reguleres av forskriften om utenlandske treslag.

– Dette er lovstridig og i strid med det Stortinget har ment, sier næringspolitisk sjef i Allskog. Skogbruket i Nordland og på Vestlandet vil bli spesielt hardt rammet, sier Jarle Holberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– I praksis vil skogeierne ikke kunne plante norsk gran nord for Salten og på Vestlandet, fortsetter Holberg. Han viser til forslaget til nye forskifter, hvor det heter at trær som ikke har sitt nåværende eller historiske naturlige utbredelsesområde i Norge skal omfattes.

Vokser fortere

I tillegg mener Allskog at det er feil å utestenge Sitkagran og Lutzgran fra Canada.

– Disse treslagene er godt tilpasset kystklimaet og vokser to-tre ganger så fort som en vanlig bjørk, sier Holberg og poengterer at klimaeffekten ved nyplanting da blir tilsvarende god.

Han hevder at Direktoratet for naturforvaltning (DN) i en rekke saker ignorerer folkevalgte organer.

– DN skal drive objektiv forvaltning, ikke politisk virksomhet basert på natursynet til ansatte i DN, slår Holberg fast.

Ingen trussel

Han avviser at utenlandske treslag utgjør en trussel mot det biologiske mangfoldet.

– Dette er en myte som DN dessverre bidrar til å forsterke. Bruken av utenlandske treslag gir en større bredde i landskapsbildet. Grana kom til Trøndelag for om lag 2.000 år siden, med all den berikelse det har ført med seg for verdiskaping og biologisk mangfold. Det er et tankekors at DN i dag høyst trolig ville søkt å forhindre grana å komme til Trøndelag, uttaler Holberg.

I praksis forbud

– Direktoratet foreslår så rigide saksbehandlingsregler for utsetting av utenlandske treslag, at de i realiteten vil innebære et forbud, sier Holberg og hevder dette ikke er i tråd med Stortingets vilje.

– Med et pennestrøk foreslås å gå bort fra dagens velfungerende ordning som er hjemlet i skogbruksloven, hevder Jarle Holberg. (ANB)

Annonse
Annonse