JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Slurver med farlig avfall

Hver tredje virksomhet i bygg- og anleggsbransjen har ikke kontroll på farlig avfall. Bransjen innrømmer slurv.

runar.norstad@anb.no

Fylkesmannen og Klima- og forurensningsdirektoratet (Klif) kontrollerte i fjor høst drøyt 150 virksomheter i bygg- og anleggsbransjen over hele landet. Kontrollene viser at hver tredje virksomhet hadde mangler knyttet til rutiner for håndtering av farlig avfall.

Dessuten hadde like mange mangelfull styring på kjemikalier og produkter med farlige stoffer.

– Skal ha oversikt

Klif-direktør Ellen Hambro mener bygg- og anleggsbransjen må skjerpe seg.

– Bransjen må sørge for å ha gode rutiner for håndteringen av farlig avfall. Vi mener det er enkle tiltak som skal til for å bøte på situasjonen. Blant annet er det viktig at de blir bedre til å kildesortere avfall på byggeplassen, sier Hambro.

Hun understreker at bygg- og anleggsbransjen skal ha oversikt over hvilke kjemikalier som inngår i byggeprosessen og i sine produkter.

– De skal også ha et bevisst forhold til å bytte ut de mest skadelige kjemikaliene. Virksomhetene skal velge mer miljøvennlige alternative produkter eller metoder hvis det er mulig.

– Kjedelig for bransjen

Miljødirektør i Byggenæringens Landsforening (BNL), Rannveig Ravnanger Landet, mener det er kjedelig at så mange aktører i bransjen ikke har kontroll på egne miljørutiner.

– I denne kontrollen kommer vi helt klart ikke godt nok ut, men vi jobber seriøst med problemstillingen knyttet til farlig avfall. Det har vi gjort i mange år, sier Ravnanger Landet til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Bygg og anlegg er en stor næring. Det er en utfordring å nå ut med informasjon til alle, selv om dette ikke er noen unnskyldning. Mange virksomheter har god kontroll på sine miljørutiner, fortsetter hun.

Rannveig Ravnanger Landet sier de har utarbeidet egne veiledere om miljøavfall, også farlige kjemikalier.

– Virksomhetene skal for eksempel ha stoffkartotek og skal sortere farlig avfall. Mange gjør dette, men ikke alle.

BNL har en tett dialog med Klif om viktige miljøspørsmål.

– Økt bevissthet

Fylkesmannen og Klif følger opp alle virksomhetene der det er avdekket avvik på regelverket. Ellen Hambro sier at bygg- og anleggsbransjen har mye å vinne på et helhetlig miljøarbeid ute på hver enkelt byggeplass.

– Dette gjelder ikke minst små og mellomstore virksomheter. De må sørge for økt bevissthet om hvorfor det er så viktig å sortere ut og levere inn farlig avfall.

Klif jobber sammen med bransjeorganisasjonene for å forebygge slurv og avvik på regelverket.

Forbudte stoffer

Forurensningsmyndighetenes finner fortsatt ulovlige stoffer i nye byggematerialer som importeres. Det er funnet garasjeporter med KFK i isolasjonsmaterialet, som er importert etter at forbudet trådte i kraft i 1995.

– Vi har også funnet tepper med miljøgiften PFOS i konsentrasjoner over tillatt grenseverdi. Dette stoffet ble forbudt i 2007. Byggebransjen har, sammen med importører og leverandører, fortsatt en jobb å gjøre for å sikre at de nye produktene de importerer og monterer i bygg ikke inneholder forbudte stoffer.

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er orientert om resultatene. (ANB)

Statistikken viser at bygging og rehabilitering ga 1,5 millioner tonn avfall i 2008. Det er 14 prosent av den totale avfallsmengden i Norge

Deler av dette avfallet inneholder farlige stoffer som PCB, kvikksølv og bromerte flammehemmere

Bygg og anleggsprosjekter som genererer farlig avfall, skal levere dette til godkjent mottak

Entreprenører og bygg- og anleggseiere har ansvaret for at avfallet sorteres, håndteres forsvarlig og at det blir levert til miljømessig forsvarlig behandling (Kilde: Klif)

Annonse

Flere saker

Annonse

Deler av dette avfallet inneholder farlige stoffer som PCB, kvikksølv og bromerte flammehemmere

Bygg og anleggsprosjekter som genererer farlig avfall, skal levere dette til godkjent mottak

Entreprenører og bygg- og anleggseiere har ansvaret for at avfallet sorteres, håndteres forsvarlig og at det blir levert til miljømessig forsvarlig behandling (Kilde: Klif)