JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Sp vil øke pendlerfradraget

Senterpartiet vil øke beløpet som pendlere kan trekke av på skatten.

– Vi må komme med en betydelig økning slik at folk merker det. Senterpartiet vil jobbe for å få på plass en reell forbedring av pendlerfradraget i statsbudsjettet for 2012, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

I dag kan pendlere føre opp 1,50 kroner kilometeren for pendling, uansett om det brukes bil, tog eller buss. Du får fradrag i skatten for reisekostnader over 13.700 kroner.

På den annen side regnes bompenger inn i reisekostnadene for dem som bruker bil.

Enkelt system

– Dette er et enkelt og ubyråkratisk opplegg som vi ønsker å bygge videre på, sier Sp-nestlederen.

Det var under finansminister Gudmund Restad (Sp) i sentrumsregjeringen at denne ordningen ble innført.

– Vi i Senterpartiet mener det er viktig å legge til rette for pendling. Men det er belastende å pendle. Derfor må vi ha et skattesystem som stimulerer til pendling. Det er bra for arbeidsgivere og arbeidstakere. Og så er det bra for landets økonomi totalt at folk er villige til å pendle. På den bakgrunn er dagens pendlerfradrag for lavt, sier Vedum og viser til at det er mange som pendler ganske langt til jobben.

Pendler selv

– Jeg selv pendler fra Stange i Hedmark til Stortinget i Oslo. Det er en avstand på litt over 12 mil, sier stortingsrepresentanten som stort sett bruker tog på denne strekningen.

– Pendlingen har gjort at bo- og arbeidsregionen vår har blitt mye større. Dersom det blir for dyrt å pendle, vil presset på byer og sentrale strøk øke enda mer i form av tilflytting, slår den parlamentariske lederen i Sp fast.

Om lag en tredel av alle arbeidstakere i Norge arbeider utenfor egen kommune. Det meste av pendlerstrømmen går fra omegnskommunene og inn mot storbyer. Dagens fradragsregler for pendlere fører til at staten taper om lag to milliarder kroner i skatteinntekter. (ANB)

Annonse
Annonse