JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar om ringevikarer:

Er du tilkallingsvikar? Dette er rettighetene dine

Mange tilkallingsvikarer er usikre på hvilke regler som gjelder, ifølge LOs sommerpatrulje.
RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

RINGEVIKAR: «Hei, kan du jobbe i morgen?» Å være tilkallingsvikar er uforutsigbart. Samtidig kan du alltid takke nei til en vakt.

Colourbox

ragnhild@lomedia.no

Noen kaller det «tilkallingsvikar», andre «ringevikar», «ekstrahjelp» eller «tilkallingshjelp». Men uansett hva man kaller det, er betydningen den samme: En tilkallingsvikar er en som blir tilkalt ved behov, og som ikke har en fast stillingsprosent. Det betyr at hverdagen som tilkallingsvikar kan være uforutsigbar.

– Noen er nok fornøyd med fleksibiliteten som følger med en slik stilling. Men vi ser også at mange er avhengige av inntekten, og ønsker seg en fast stillingsprosent i bunn, sier Miriam Sorø, faglig ungdomssekretær i LO Vestland.

Mange ungdommer har gjennom sommerjobben sitt første møte med arbeidslivet, men ikke alle har like gode kunnskaper om egne rettigheter, forteller Sorø. En del av dem sommerpatruljen møter, er såkalte ringevikarer eller tilkallingsvikarer, og mange fortsetter også som «ekstrahjelper» når sommerjobben er ferdig.

– Jeg vil påstå at flertallet av dem vi treffer på ekstrahjelp-kontrakter er ungdommer som burde hatt en viss stillingsprosent i bunn, sier Sorø.

Mange er usikre på hvilke regler som gjelder.

– De kan for eksempel lure på hva de har rett på dersom de takker ja til en vakt, men i forkant av vakten eller ved oppmøte får beskjed om at de ikke trengs likevel, forteller Sorø.

Kun ved behov

Hovedregelen i arbeidslivet er at arbeidstakere skal ansettes i fast stilling. Fra 1. januar 2019 ble arbeidsmiljøloven strammet inn slik at det ikke lenger er lov å ansette noen fast i såkalte nullprosentkontrakter, altså arbeidskontrakter uten noen fastsatt stillingsprosent.

Men en arbeidsgiver kan fortsatt bruke tilkallingsvikarer i tilfeller der det oppstår behov for hjelp som ikke kan planlegges på forhånd. En tilkallingsvikar er altså noen som blir tilkalt når det oppstår et ekstra behov for arbeidskraft, for eksempel når en ansatt blir syk og man trenger noen som kan være vikar for denne, forklarer rådgiver Linda-Merethe Nyheim i Arbeidstilsynets svartjeneste. Dette er en type midlertidig ansettelse som arbeidsmiljøloven § 14-9(1) åpner for.

Som tilkallingsvikar har du verken rett og plikt til å jobbe et bestemt antall timer, påpeker hun. Arbeidsavtalen skal spesifisere at tilkallingsvikaren kun jobber «ved behov».

– Er det et permanent behov, så skal arbeidstaker ansettes i en fast stilling, eventuelt fast deltid, sier Nyheim.

Flere spørsmål og svar: Kan jeg få erstatning for inntektstap når jeg ikke klarer å jobbe?

Dette bør du vite om du er tilkallingsvikar

Har jeg krav på skriftlig arbeidskontrakt?

Ja, du skal ha skriftlig arbeidskontrakt uansett hva slags arbeidsforhold du er i. Her er det ingen unntak. Som tilkallingsvikar skal du etter arbeidsmiljølovens § 14-5(3) få skriftlig arbeidsavtale umiddelbart. Arbeidsavtalen skal altså være på plass når du begynner å jobbe.

Det spesielle med tilkallingsvikarer er at hver tilkalling skal anses som et midlertidig arbeidsforhold. Det er derfor vanlig at arbeidsgiver og du som arbeidstaker inngår en rammeavtale som blant annet fastsetter hva du skal ha i lønn. Denne rammeavtalen er ingen arbeidsavtale i seg selv, men suppleres med en midlertidig arbeidsavtale for hvert oppdrag. Det kan for eksempel løses med et skjema der en fyller ut dato, arbeidstid og antall timer for hver vakt. For hvert enkelt oppdrag trer innholdet i rammeavtalen i kraft.

Har jeg krav på å få jobbe et visst antall timer eller dager?

Nei, en tilkallingsvikar har ikke krav på få jobbe i noe bestemt omfang.

Kan jeg si nei til en vakt?

Ja, det kan du. Arbeidsgiver kan ikke pålegge deg å jobbe. Men har du allerede sagt ja til en vakt, er dette bindende, og du må komme på jobb til avtalt tid (med mindre du blir syk, selvfølgelig).

Kan arbeidsgiver ombestemme seg og si at jeg ikke trenger å komme likevel?

Ja, arbeidsgiver kan ombestemme seg. Men når du og arbeidsgiver har blitt enige om at du skulle jobbe en eller flere vakter, så er dette en bindende avtale for begge parter. Arbeidsgiver kan altså si at du ikke trenger å komme. Men hvis du er satt opp på en vaktliste på forhånd, eller har blitt spurt om å jobbe og takket ja til det, så har arbeidsgiver plikt til å betale deg lønn for den avtalte vakta, selv om du får beskjed om at du ikke trenger å møte. Unntaket er dersom det på forhånd er inngått en avtale om at vaktlisten kan endres av arbeidsgiver på gitte vilkår og uten at ansatte får betaling.

Flere spørsmål og svar: Har jeg krav på sykepenger i ferien?

Kan jeg bli sendt hjem fra en vakt dersom det er lite å gjøre?

Ja, arbeidsgiver kan sende deg hjem, men da skal du som hovedregel ha betalt for den avtalte arbeidstiden. Det vil si at dersom det var avtalt at du skulle jobbe fra kl. 8.00 til 15.30, så skal du ha betalt for disse timene selv om du får gå hjem klokka 14. Noen ganger kan det imidlertid stå i arbeidsavtalen at arbeidsgiver på visse vilkår kan endre vaktene uten at du får betaling. Sjekk hva som står i arbeidskontrakten.

Hva hvis jeg blir syk?

Dersom du har jobbet hos arbeidsgiveren i to måneder eller mer, kan du bruke egenmelding. For å få rett på sykepenger må du ha vært ansatt i minst fire uker. Har du det, gjelder følgende: Hvis du allerede har avtalt å komme på jobb denne dagen, har du rett på sykepenger. Men dersom det ikke er gjort noen avtale om jobb på forhånd, og arbeidsgiver ringer og spør om du kan komme, vil du ikke ha krav på sykepenger om du må takke nei på grunn av sykdom.

Kan arbeidsgiver bare slutte å gi meg flere vakter?

Ja, det følger med det å være ansatt som tilkallingsvikar. Arbeidsgiver har ingen plikt til å tilby deg vakter, og som tilkallingsvikar har du heller ingen plikt til å takke ja til vakter. Det vil dermed ikke være noen oppsigelsestid i en slik avtale, og arbeidsforholdet kan i praksis ta slutt på dagen dersom en av partene skulle ønske det.

Men er du satt opp med vakter i en vaktplan og har takket ja til disse, så har du rett på å arbeide de avtalte vaktene. Dersom arbeidsgiver går med på det, kan du selvsagt inngå en avtale om å slutte på et tidligere tidspunkt, og dermed si fra deg avtalte vakter.

Kilde: Arbeidstilsynet

Annonse
Annonse