JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar:

Har jeg krav på fast stilling etter tre år som vikar?

LO-advokat Mette Stavnem Hovik svarer.

Colourbox

Spørsmål: Jeg har jobba som vikar hos samme arbeidsgiver i litt over tre år og har krevd fast stilling etter treårsregelen. Arbeidsgiver har nektet meg dette og sagt at jeg har hatt et avbrudd i arbeidsforholdet. Før koronapandemien fikk jeg lov av arbeidsgiver til å ta to uker ferie (i februar 2020), og det er det arbeidsgiver viser til.

Svar: Hovedregelen er at du skal ansettes fast etter arbeidsmiljøloven § 14-9 (1). Unntak fra denne hovedregelen kan gjøres dersom arbeidsgiver har behov for vikar – at du arbeider i stedet for en annen eller andre etter § 14-9 (2) b). Forutsetningen for problemstillingen og mitt svar er derfor at arbeidsgiver har lovlig grunnlag for din midlertidige ansettelse – et reelt og påviselig vikarbehov i hele perioden.

Arbeidsmiljøloven § 14-9 (7) bestemmer at vikarer ansatt etter bokstav b) har krav på fast ansettelse etter å ha vært sammenhengende ansatt i mer enn tre år. For å ha krav på fast stilling som følge av denne såkalte «treårsregelen» kreves det at vikararbeidet ditt har vært sammenhengende.

Det er kravet til sammenhengende ansettelse arbeidsgiver synes å vise til når de mener du har hatt et avbrudd. Hva som ligger i kravet om sammenheng etter bestemmelsen, er utdypet i forarbeidene til arbeidsmiljøloven. Her fremkommer det at arbeidsforholdet/ene må være uavbrutt, men at mindre avbrudd tolereres. Arbeidsforholdet/ene skal i vurderingen av om det har vært sammenhengende, ses under ett. Grunnen til avbruddet skal vektlegges i vurderingen. Alt fravær må vurderes konkret og i sammenheng.

Det forutsettes både av bestemmelsens ordlyd og i forarbeidene at regulært fravær ikke utgjør et avbrudd i arbeidsforholdet. Dette vil gjelde for eksempel ferie. Arbeidsforholdet løper også i ferien. Det samme vil trolig også gjelde for perioder med avtalt avspasering, lovbestemte permisjoner mv.

Ovennevnte innebærer at avklart ferieavvikling i to uker i februar 2020 ikke utgjør noe avbrudd i arbeidsforholdet. Hvis du ellers oppfyller treårskravet, er du fast ansatt.

Merk at rettsvirkningen av å ha jobbet over tre år sammenhengende som vikar inntreffer automatisk – du er fast ansatt. Du må altså ikke kreve dom for fast ansettelse som ved ulovlig midlertidig ansettelse eller innleie. At du skal regnes som fast ansatt innebærer blant annet at arbeidsforholdet er løpende tidsubestemt og at stillingsvernet ditt etter arbeidsmiljøloven kapittel 15 gjelder. Arbeidsgiver må dermed ha saklig grunn til å si deg opp etter § 15-7 og kan ikke kreve at du fratrer ved utløpet av en angitt avtaleperiode. Hvis arbeidsgiver gjør det, anbefaler jeg deg å kontakte forbundet ditt for bistand i saken. Da kan det være greit å være klar over at det løper en rekke frister i slike situasjoner og det gjelder å agere raskt.

Flere spørsmål: Kan arbeidsgiver si meg opp etter at jeg ble syk?

Annonse

Flere saker

Annonse