JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spørsmål og svar:

Kan arbeidsgiver si meg opp etter at jeg ble syk?

LO-advokat Stig Åkenes Johnsen svarer.

Colourbox

Spørsmål: Jeg jobber som selger. Jeg har stort ansvar for kundene mine, og har hatt gode salgsresultater. For et halvt år siden kjente jeg meg sliten, men slet meg på jobb til jeg ikke klarte mer. Da var jeg helt utmattet, og hadde fått klager og mistet kunder fordi jeg ikke fulgte dem opp så godt som de forventet. Det viste seg at jeg hadde en infeksjonssykdom. Legen sykmeldte meg først i 14 dager. Sykemeldingen er senere forlenget flere ganger. For to uker siden ble jeg sagt opp av min arbeidsgiver. Sjefen min nekter for at oppsigelsen skyldes sykefraværet, men sier at jeg i den aktuelle perioden solgte dårlig og gjorde mange feil før jeg ble sykmeldt. Hva kan jeg gjøre?

Svar: Etter arbeidsmiljøloven § 15-8 kan man ikke sies opp som følge av sykefraværet de første 12 månedene etter at sykemeldingsperioden startet. Siden symptomene dine kom for et halvt år siden, er du inne i denne verneperioden.

§ 15-8 er ikke til hinder for at arbeidsgiver går til oppsigelse av andre årsaker enn sykefraværet, men da sier loven at arbeidsgiver har en streng bevisbyrde for at oppsigelsen skyldes andre årsaker. Om arbeidsgiver ikke klarer å oppfylle denne strenge bevisbyrden, skal sykdomsfraværet anses for å være oppsigelsesgrunnen.

Ut fra det du skriver, kan det virke som om de sviktende salgsresultatene og kundeklagene kom som følge av at du var syk, selv om du fikk diagnosen og sykefraværet på et senere tidspunkt.

En oppsigelse vil stride mot § 15-8 selv om sykdommen eller sykefraværet bare utgjør en del av begrunnelsen for oppsigelsen. Arbeidsgiveren må med andre ord føre sterke bevis for at ingen del av oppsigelsen skyldes sykefraværet.

I en dom fra 2011 uttalte Høyesterett at forhold som har sammenheng med sykdommen eller skaden som førte til sykefraværet, ikke skal kunne gi grunnlag for oppsigelse i verneperioden. Det må bety at man ikke kan sies opp i verneperioden hvis mangelfulle arbeidsprestasjoner er forårsaket av en sykdom som man senere blir sykemeldt for. I ditt tilfelle er det sykdomsrelatert slitenhet og utmattelse som er årsaken til de mangelfulle arbeidsprestasjonene, men problemstillingen er også veldig praktisk når arbeidstakere underpresterer eller gjør feil på grunn av psykisk sykdom.

Flere spørsmål: Har jeg krav på fast stilling etter tre år som vikar?

Annonse

Flere saker

Annonse