JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Stoltenberg regner uten AFP

torgny.hasaas@lomedia.no

Uføretrygd var statsminister Jens Stoltenbergs store poeng da han innledet på LO Stats kartellkonferanse på Gol onsdag. Han påsto at en uføretrygdet vil få større ytelser enn en tradisjonell pensjonist. Forutsetningen for et slikt resonnement er at pensjonisten ikke har AFP. 98 prosent av LOs medlemmer har en AFP-ordning.

Statsministerens kontor er uenig i konklusjon (se egen sak)

– Det er oppsiktsvekkende at han til en forsamling av fagorganiserte ikke regner med AFP-tillegget, sier Jan Olav Andersen, faglig leder i SV og forhandlingsleder i EL & IT Forbundet. Han mener at Stoltenberg driver med tallmagi.

– Uføretrygd var den store saken på Gol. Stoltenberg brukte halve innlegget sitt på uførespørsmålet. Det er oppsiktsvekkende at han feilinformerer LO-ledelsen og store deler av pressekorpset, sier leder i LO i Trondheim Arne Byrkjeflot.

I innlegget sitt på kartellkonferansen sa Stoltenbeg ifølge ANB:

– Et eksempel med to 64-åringer som har hatt klin like jobber fra de var 22. Den ene tar fleksibel AFP eller folketrygden, den andre går til legen og blir ufør. Den siste vil leve hele resten av livet med mer i inntekt enn den som ikke ble ufør. Dette er ikke rimelig.

– Da vil han som ble uførepensjonist få en vesentlig høyere pensjon enn han som tok ut tidlig pensjon resten av livet, sa han til forsamlingen.

Da LO-Aktuelt kontaktet Statsministerens kontor for å få bakgrunnstallene for denne påstanden, fikk vi disse tallene:

Den som blir uføretrygdet som 64-åring vil i 2020 få en alderspensjon fra 67 år på 204 000 kroner.

Den som følger normal pensjonsordning kan se fram til denne alderspensjonen ifølge regjeringa:

– 67 år 193 000 kroner

– 65 år 172 000 kroner

– 62 år 146 000 kroner

– 68 år ca. 204 000 kroner

Men hvis en legger inn forutsetningene om at vedkommende er AFP-pensjonist vil summene se ganske annerledes ut:

Pensjoneringsalder for en AFP-pensjonist

– 67 år 255 164 kroner

– 65 år 226 000 kroner

– 62 år 190 500 kroner

– 68 år ca. 269 000 kroner

Altså bare den som pensjonerer seg som 62 åring vil tape i forhold til departementets uføre. Noe helt annet enn det Stoltneberg hevdet på Gol.

Den som gjør som i Stoltenbergs eksempel pensjonerer seg som 64-åring vil få 163 000 kroner uten AFP, men 213 000 kroner med AFP.

På kvelden fulgte Dagsrevyen opp med et innslag der blant annet, Sidsel Sørli, (søstra til Narvestad) ble intervjuet. Hun er 61 år gammel og har ikke tenkt å jobbe til hun er 67 år. Hun sa at hun ville få mer som uføretrygdet enn som pensjonist. Siden NRK er omfattet av en AFP-ordning er dette feil.

Statsministerens kontor ønsker å presisere at tallene som LO-Aktuelt har mottatt er regnet ut etter Gol-talen. I Arbeidsdepartementet får LO-Aktuelt bekreftet at tallene er uten AFP-tillegget.

Forutsetningene for regnestykket er jevn inntekt på 5 G (374 000 kroner), starter i arbeid ved fylte 22 år, beregningsåret er 2020, vedkommende er enslig født i 1953 (fyller 67 år i 2020) og uføre overføres til alderspensjon ved 67 år og skjermes fullt ut for levealdersjustering.

Annonse
Annonse