JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SV stiller seg bak avgiften

SV kommer ikke til å stå fast på sin motstand mot den omstridte biodieselavgiften.

– Det er ikke noen tvil om at vi har hatt mange diskusjoner om dette, men SV stiller seg bak regjeringens politikk. Det verste med dette er signaleffekten opphevelsen av avgiftsfritaket gir. Det er mye psykologi i dette, sier statssekretær Heidi Sørensen (SV) i Miljøverndepartementet til NTB.

Det rødgrønne flertallet i Stortinget kommer trolig til vedta et statsbudsjett hvor den gradvise opphevingen av fritaket for avgift på biodrivstoff skjer neste år. Manøveren skal skje over to år.

Tilhenger av fritak

Sørensen er selv tilhenger av avgiftsfritaket for biodiesel og medgir at «det ikke er noen gladsak i SV» når fritaket nå etter alle solemerker blir opphevet. Voteringen om statsbudsjettet skjer ikke i Stortinget før neste torsdag, men Sørensen har liten tro på noen snuoperasjon fra regjeringens side i siste sekund.

Hun talte til LO Stats kartellkonferanse onsdag ettermiddag, hvor et av budskapene var at staten måtte ta deler av regningen for utvikling av teknologi som er nødvendig for å takle miljøutfordringene.

Neste generasjon

Siste ord er så langt ikke sagt, men ingenting tyder på at regjeringen er villig til å ta den delen av regningen som knytter seg til fritaket for autodieselavgift for biodrivstoff.

– Det viktigste for å få miljøgevinsten er å få opp bruken av biodrivstoff. Med økt iblandingspåbud og omsetningspåbud vil situasjonen være like for alle. Dieselen blir kanskje dyrere, men den blir dyrere for alle. Regjeringen vil sannsynligvis måtte bidra med midler til utviklingen av andre generasjons biodrivstoff, etanol basert på trevirke, sier Sørensen. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse