JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Takket Lønning og Petersen

Høyres Jan Petersen gir seg etter 28 år på Stortinget, Inge Lønning etter 12. Lørdag ble de takket på Høyres landsmøte.

Petersen har blant annet ti år som partileder og fire år som utenriksminister bak seg i løpet av en lang innsats på Stortinget. Nå venter jobben som ambassadør i Wien.

– Du ledet partiet ut av skyggenes dal, da du var med på å få i stand Bondevik II-regjeringen i 2001. Du har en blanding av stahet, smidighet og stayerevne som brakte Høyre i regjering. Når partiets historie skal skrives, vil du ha en sentral plass, sa partileder Erna Solberg.

Hun la til at Norge ikke kunne ha hatt en bedre utenriksminister i de vanskelige årene som fulgte etter 11. september 2001, blant annet med utvidelse av både NATO og EU og kampen mot terror.

– I Irak-saken klarte du det kunststykket å holde på Norges venner, samtidig som du markerte uenighet der det var nødvendig, sa Solberg.

Ironiens mester

Blant de seks Høyre-politikerne som forlater Stortinget etter valget, noen ganske ufrivillig, er også partiets grand old man Inge Lønning. Han tapte nominasjonen til en fast plass på Oslo-listen og gir seg etter tolv år på Stortinget. Åtte av disse har han vært Høyres representant i presidentskapet. Han har også fire år som nestleder i partiet.

– Du er nesten er helt parti i deg selv. Du kan gå inn i enhver sak med presisjon og stor kunnskap. Du har en god replikk og liker å gi et lite stikk. Sjelden har jeg hatt en kollega som til de grader kan glede seg over samtale og diskusjon, og med de unge i partiet, sa partilederen.

Skittentøyvask

Martin Engeset forlater Stortinget etter en oppsiktsvekkende og opprivende nominasjonsstrid i Østfold Høyre, der den tidligere rikspolitikeren Georg Apenes, nå leder av Datatilsynet, spilte en nøkkelrolle.

Engeset tapte for Ingjerd Schou, tidligere sosialminister, og går nå ut av rikspolitikken etter åtte år på Løvebakken.

De tre siste som forlater Høyres stortingsgruppe, er Thorbjørn Hansen, som håndterte Aker-saken for Høyre i påskeuken, Kari Lise Holmberg fra kommunalkomiteen og utenrikspolitikeren Finn Martin Vallersnes. (ANB-NTB)

Annonse
Annonse