JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Reegård støtter Valla

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla mener at bonuser, personlige tillegg og presset for mer lokal lønnsfastsettelse er kvinnefiendtlig og hindrer likelønn. Hun får støtte fra LOs sjeføkonom Stein Reegård.
Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er igjen på barrikadene for likestillingen

Tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla er igjen på barrikadene for likestillingen

Sissel M. Rasmussen

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

– Bonus og ulike typer tillegg påvirker graden av likelønn i negativ retning bekrefter Reegård, som sitter i Teknisk Beregningsutvalg.

Til Dagsavisen i dag, sier Valla at dette er kvinnefiendtlig og hindrer likelønn.

Den tidligere LO-toppen går til frontalangrep på det hun mener er en mannlig premieringskultur. Hun sier at dette generelt er ordninger som brukes av menn - for menn.

Gerd-Liv Valla mener at dette handler om menns markedsvurdering av andre menn. Nå frykter hun at trenden over tid kan forsterke eksisterende lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i visse grupper.

Les saken på dagsavisen.no: – Kvinnefiendtlige bonuser

Likestillingsrapport

Det er ikke første gang Valla roper ut om likelønnsforskjellene i Norge. I 1977 skrev hun hovedoppgave om «likelønnens elendighet» i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.

Til Fagforbundets siste landsmøte ble Valla bedt om å lage rapporten «Et likestilt arbeidsliv», som hun selv presenterte på landsmøtet i det største fagforbundet i LO.

I det 63-sider lange heftet, som hun blant annet skrev sammen med Hilde Løkholm og Siv Karin Kjøllmoen fra fagforbundets forhandlingsenhet, har hun hentet opp mange problemstillinger fra sin egen hovedoppgave og også fra Faforapport nr 2013-37. Målet var å trekke de lange linjene og gi forståelse av komplliserte likestillingsutfordringer som vi står ovenfor i dag.

Skritt i feil retning

I intervjuet med Dagavisen i dag trekker Valla fram at presset i retning av større innslag av lokale forhandlinger øker innenfor stadig nye grupper, samtidig som ulike former for personlig premiering brer om seg.

Dette mener hun er et skritt i feil retning.

Hun minner om at KS har lagt mye prestisje i forsøket på å overføre forhandlingene om lærernes arbeidstid til den enkelte skole denne våren. Samtidig presser Akademikerne, med sine 170.000 høyt utdannede medlemmer, på for større innslag av lokale forhandlinger. Det samme gjør enkelte grupper i YS.

Dette er også bakgrunnen for at LO, YS og Unio for første gang på ti år ikke greide å samle seg om et felles krav i forhandlingene med staten.

Nå har organisasjonene levert sine krav og venter på utspill fra staten.

Valla er utålmodig og bekymret. Hun sier at lokal lønnsfastsettelse uten sentral styring er ofte kvinnefiendtlig. Men nyanserer også i intervjuet:

Valla sier at ikke alle lønnsforskjeller er lønnsdiskriminering, men at det hun misliker er at mange typiske kvinnejobber verdsettes mindre enn typiske mannsjobber.

Hennes konklusjon er at mye gjenstår i likelønnsutfordringene.

Valla på linje med LO

– Gerd-Liv Valla er helt på linje med LO i synet på at utfordringene dels ligger i lønns- og forhandlingssystemene , dels i det kjønnsdelte arbeidsmarkedet. Likelønn fremmes dårligst der det ikke er organiserte forhold og det kun er individuell lønnsdannelse, sier sjeføkonom Stein Reegård ,som sitter i TBU som nylig la fram tallgrunnlaget før årets lønnsoppgjør.

Tall fra TBU viser at kvinner i fjor i snitt tjente 85,8 prosent av mennene – som var en nedgang fra året før.

Ifølge Ådne Cappelen, som ledet arbeidet med TBU-rapporten, er midlertidige tillegg og økt bruk av bonus og premiering en av hovedforklaringene.

– Som medlem av TBU, kan jeg bekrefte at bonus og ulike typer tillegg påvirker graden av likelønn i negativ retning, sier Reegård.

Annonse
Annonse