JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Akademikerne er «høye og mørke»

Tone Rønoldtangen synes det er beklagelig at ikke LO stat, YS stat og Unio klarte å komme i mål med et felles krav, men gleder seg til forhandlingene.
LO Stats leder Tone Rønoldtangen ser fram til tarifforhandlingene

LO Stats leder Tone Rønoldtangen ser fram til tarifforhandlingene

Nina Hanssen

nina.hanssen@lomedia.no

Tre dager etter starten på lønnsoppgjøret i staten, er leder av den største forhandlingsdelegasjonen, Tone Rønoldtangen, klar til å starte forhandlingene.

Selv om ikke LO Stat lenger har identiske krav sammen med de tre største, mener hun det ikke er mye som skiller dem fra hverandre. Rønoldtangen er optimist.

* Video i livestreamen: Tone Rønoldtangen med statusrapport fra oppstarten lønnsoppgjøret

LO Stat og Unio har likegyldende krav og ønsket å prioritere et sentralt tillegg og sentrale justeringsforhandlinger i årets lønnsoppgjør.

YS Stat ble i år ikke ble med på et felles krav, fordi de har et noe annet syn på lokale forhandlinger, men ifølge Rønoldtangen er de tre enige om svært mye.

Blant annet er alle opptatte av å ta igjen etterslepet opp mot industrien, og å kjempe for dagens lønnssystem i staten.

Akademikerne derimot leverer som vanlig egne krav, og vil endre hele det statlige lønnssystemet.

LO stat-lederen vil at den økonomiske rammen ved årets oppgjør må kompensere etterslepet i siste tariffperiode og den forventede lønnsutviklingen i industrien (industriarbeider og industrifunksjonærer vektet i NHO-området).

Hun sier at de senere vil komme tilbake til konkrete krav på økonomi, forhandlingsbestemmelsene, fellesbestemmelsene og reguleringsbestemmelse for 2. avtaleår.

For LO Stat er det også i år viktig at kampen for likelønn videreføres i tråd med LOs vedtak, «Så lenge det finnes en forskjell, er det vår plikt å være pådriver for at den skal forsvinne».

Siden om lag 90 prosent av de ansatte i staten er funksjonærer, har også LO Stat og Unio et mål om at både lønnsutviklingen og lønnsnivåene i større grad må gjenspeile tilsvarende grupper i privat sektor.

Det økende lønnsgapet mellom staten og privat sektor vil, etter Rønoldstangens oppfatning, føre til at staten fremover vil kunne tape i kampen om de best kvalifiserte arbeidstakerne i samfunnet.

Nå håper hun at de i årets oppgjør bidrar til å snu denne utviklingen.

Annonse

Flere saker

Annonse