JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

NTL Skatt anbefaler nei

Styret i NTL Skatt er den eneste NTL-foreningen som anbefaler sine medlemmer å stemme nei til resultatet av tariffoppgjøret. Andre foreninger mener at meklingsresultatet var så godt som man kunne forvente.
ANBEFALER NEI: Stein Thorvaldsen, leder i NTL Skatt, anbefaler sine medlemmer å stemme nei til meklingsresultatet i tariffoppgjøret.

ANBEFALER NEI: Stein Thorvaldsen, leder i NTL Skatt, anbefaler sine medlemmer å stemme nei til meklingsresultatet i tariffoppgjøret.

Anders Hauge-Eltvik

may.berg@lomedia.no

– Vi er ikke imot lokale forhandlinger, men når potten blir så stor som nå, og det generelle tillegget så lite, så ble dette en miks vi ikke følte at vi kunne anbefale våre medlemmer å stemme ja til, sier Stein Bjørn Thorvaldsen, leder i NTL Skatt.

*Klart for uravstemning i statsoppgjøret

NTL Skatt, som har 2400 yrkesaktive medlemmer, er dermed den eneste landsforeningen som har gitt medlemmene råd om hva de skal stemme. Uravstemningen i NTL avsluttes den 10. juni. Det totale resultatet av uravstemningen i LO Stat avgjør om meklingsresultatet med forslag til ny hovedtariffavtale i staten blir godtatt. Sier flertallet ja, blir avtalen gjeldende. Ved et nei-flertall forkastes resultatet og det blir streik.

Skuffede medlemmer

Thorvaldsen har fått tilbakemeldinger fra medlemmer som er skuffet over resultatet, og som synes foreningen har gitt en riktig anbefaling. Mange synes at de generelle tilleggene er for lave, og er skuffet over at man ikke har tatt igjen noe på etterslepet i forhold til frontfaget.

Størrelsen på den lokale potten er noe som har falt mange tunge for brystet. Thorvaldsen er bekymret for hva det kan utvikle seg til i fortsettelsen.

– Vi har medlemmer som får tillegg i lokale forhandlinger, men vi har også medlemmer som aldri når opp. Hvis utviklingen fortsetter med forholdsvis lave generelle tillegg i åra framover, frykter vi at flere og flere av våre medlemmer blir lønnstapere. Vi er redd for at det blir for liten legitimitet i hele forhandlingssystemet, sier Thorvaldsen.

– Mange av våre medlemmer ser at i andre overenskomstområder, for eksempel i fristilte statlige virksomheter, har man greid å forhandle fram generelle tillegg som er nesten dobbelt så store som dette, sier Thorvaldsen.

Han erkjenner imidlertid at årets forhandlinger har vært vanskelige.

– Det har jeg all respekt for. Jeg skjønner at det har vært vanskelig å få til noe bedre. Likevel synes vi det totale resultatet er for dårlig, sier Thorvaldsen, som sier at han ikke retter kritikk mot forhandlerne i LO Stat, men mot staten og statens lønnsforhandlere, som han frykter skal gjøre statsansatte til lønnstapere.

Thorvaldsen understreker at det er viktig at medlemmene bruker stemmeretten sin, uansett om de stemmer ja eller nei.

NTL Forsvaret anbefaler ja

Tom Rune Klemetsen leder landsforeningen til NTL Forsvaret, som kommer til å anbefale sine 2900 medlemmer å stemme ja i løpet av styremøtet som pågår i dag og i morgen.

– Vi er fornøyd med at forhandlerne våre har lykkes i å forsvare våre rettigheter, til tross for kraftige angrep. Og fordelingen mellom kronetillegget og det prosentvise tillegget er akseptabelt, i forhold til det som var utgangspunktet, sier Klemetsen.

Han synes at størrelsen på den lokale potten er til å leve med, selv om han hadde ønsket den var mindre.

– Vi fryktet det kunne bli verre, sier han.

Lederen i NTL Forsvaret tror ikke det er noe å hente i en streik.

– En streik vil ikke gi annet resultat enn det vi har fått, sier Klemetsen.

NTL NAV gir ingen anbefaling

Aktuell.no har kontaktet flere andre store NTL-foreninger og spurt om de har anbefalt sine medlemmer å stemme ja eller nei. NTLs største landsforening, NTL NAV, med mer enn 8300 medlemmer, har ikke gitt noen anbefaling.

– Vi har ikke gått ut med noen anbefaling til våre medlemmer. Grunnen til dette var at det var så korte frister at vi ikke rakk å styrebehandle det, sier leder Hanne Nordhaug.

Overlater til medlemmene å ta stilling

Heller ikke NTL Sentralforvaltningen, som med sine 7500 medlemmer er blant NTL største, har gitt medlemmene en anbefaling. Landsforeningens leder, Bjørn Halvorsen, sier at foreningen pleier å overlate til medlemmene å ta stilling til resultatet selv. Halvorsen er selv positiv til meklingsresultatet, sett under ett.

– For oss var det viktig å beholde det kollektive avtaleverket i staten. Vi er glade for at tariffoppgjøret også i framtiden vil fordeles på generelle tillegg til alle, justeringer av stillingskoder og lønnsrammer og avsetninger til lokale forhandlinger, sier Halvorsen.

– Våre forhandlere var under press fra både arbeidsgivere og Akademikerne i dette oppgjøret. Vi hadde selvsagt håpet på et enda bedre oppgjør, sier Halvorsen, som oppfordrer alle til å bruke stemmeretten.

– Deltakelsen har vært altfor lav tidligere år, sier han.

Annonse
Annonse