JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Frontfagene hemsko for likelønn

Anders Folkestad fyrer løs.
Unio-leder Anders Folkestad  diskuterer frontfagsmodellen med Ap-nestleder Helga Pedersen. De er ikke enige.

Unio-leder Anders Folkestad diskuterer frontfagsmodellen med Ap-nestleder Helga Pedersen. De er ikke enige.

Terje Pedersen, ANB

Industrioppgjøret er en hemsko i likelønnskampen, hevder Unio-leder Anders Folkestad.

Tirsdag starter Fellesforbundet og Norsk Industri vårens hovedoppgjør etter den såkalte frontfagsmodellen.

Folkestad mener kombinasjonen mellom frontfagsmodellen og budsjettene gjør at man ikke har kommet lenger i forhold til likelønnsprinsippet i 2014.

– Denne kombinasjonen er med på å låse kvinner i et lønnsnivå som er lavere enn for menn. Uten å gå nye veier med helt andre virkemidler, kommer vi ikke videre, sier Anders Folkestad til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Hvis jeg i det hele tatt skal bli optimistisk med tanke på å oppnå likelønn, må det en langt større fleksibilitet til i lønnsforhandlingene, legger han til.

– Jeg skal ikke si at jeg vil frontfagsmodellen til livs, men jeg ønsker mer slingringsrom slik at det kan være mulig å løfte kvinner i en større grad enn vi klarer med dagens system, utdyper han.

Uttalelsene kom Folkestad med i forbindelse med et frokostseminar som Unio arrangerte dagen før kvinnedagen 8. mars.

Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) og Ap-nestleder Helga Pedersen møttes til politisk duell om likelønn.

Det hersket liten tvil blant deltakerne om at Ap-nestlederen var langt mer komfortabel i debatten både i forhold til temaet og forsamlingen ellers.

Debatten var også et sterkt signal om at pappaperm og reservasjonsrett blir de heteste sakene når 8. mars skal markeres lørdag.

– Vi har oppnådd mye, og burde brukt årets 8. mars til å storme mot nye skanser. I stedet fører regjeringen en politikk som gjør at vi må bruke dagen til å kjempe for status quo, sa Helga Pedersen og viste til innskrenkingen av pappaperm og debatten rundt reservasjonsretten som eksempler på tilbakeslag.

Likestillingsministeren, som i anledningen stilte i rød genser, mener kvinnedagen i en altfor stor grad er en dag for venstresidens aktivister. Frp-statsråden ønsker et større internasjonalt snitt over markeringen her hjemme.

Hun gjentok mantraet om regjeringens prioriteringer om valgfrihet og fleksibilitet.

– Likestillingskampen er noe helt annet enn kampen for fedrekvote og en tusenlapp i kontantstøtte. Det er snakk om å gjøre noe for å hindre vold i nære relasjoner og voldtekter. Å få ned volden mot kvinner er dagens viktigste likestillingssak, hevder Solveig Horne.

Hun bebuder at regjeringen vil komme med en likestillingsmelding som blant annet skal inneholde positive stimuleringer, fleksibilitet og valgfrihet. (ANB)

Annonse
Annonse