JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Fullt mulig å ta opp pensjon

– Det er ingen formelle hindringer for å diskutere både organisering og sparenivå i de private tjenestepensjonsordningene ved årets oppgjør, sier Fafo-leder Jon Hippe til LO-Aktuelt.
Fafo-leder Jon Hippe mener det er fullt mulig å ta opp pensjon i hovedoppgjøret i 2014.

Fafo-leder Jon Hippe mener det er fullt mulig å ta opp pensjon i hovedoppgjøret i 2014.

Marcel Tiedje

stig@lomedia.no

Hippe er ekspert på pensjon og ledet det offentlige utvalget om private tjenestepensjonsordninger som la fram sin innstilling i 2009. Han sier at arbeidsgiversiden har vært prinsipielt mot tariffesting av pensjon, uansett om det gjelder organisering og drift eller størrelsen på sparenivået.

Høyt på banen

Både leder i Fellesforbundet, Arve Bakke og direktør Stein Lier Hansen i Norsk Industri har gått høyt på banen i Klassekampen i sakens anledning. Bakke er klar på at Fellesforbundet og Norsk Industri skal lage en felles pensjonskasse for å forvalte innskuddspensjonene til de ansatte. Dette skal gi de ansatte innflytelse over egne pensjonsmidler samtidig som en slik ordning blir billigere for bedriftene. Lier Hansen, på sin side, går steilt imot. Han sier det ikke kommer på tale å lage en felles pensjonskasse. Han viser til at pensjonsreformen skal evalueres i 2017, og at pensjon er et ikke-spørsmål ved årets oppgjør.

Steile fronter

Jon Hippe registrerer de steile frontene.

– Et interessant spørsmål er om arbeidsgiverne går vekk fra sitt prinsipielle standpunkt om å blande pensjon inn i tariffavtalene. Hippe sier det er fullt mulig å ta opp spørsmålet i hovedoppgjøret i år, men at det dreier seg om ulike politisk vurderinger. Fafo-lederen skiller mellom to forhold.

– Det er stor forskjell mellom å tariffeste høyere pensjon (mer sparing) og organiseringen av dette.

Så vidt LO-Aktuelt erfarer er det organiseringen i en felles pensjonskasse Arve Bakke vil gjøre noe med i denne omgang.

Mange veier å gå

Fafo-sjefen understreker at det er mange måter å gå fram på. Partene kan lage en felles innkjøpsordning eller man kan etablere en kasse i fellesskap for å forvalte kapitalen.

– Ingen av disse sakene er særlig knyttet til de spørsmål som skal evalueres i 2017, sier han. Det er ingen tvil om at det er svært store penger i pensjonspotten. Helt avhengig av hvilke produkter man snakker om, vil det være et potensiale for å få ned forvaltningskostnadene, og sånn sett få mer i potten direkte til pensjon.

LO kritisk

Forvaltningshonorarene ligger i dag på 0.8 til 2 prosent av kapitalen. LO er svært kritiske til slike høye kostander innen norsk tjenestepensjon, og peker på at brede kollektive ordninger vil gi lavere kostnader og mer direkte til pensjon. Dersom et gebyr går ned ett prosentpoeng, vil det kunne bety rundt 20 prosent mer i pensjon for den enkelte. Hippe peker på at fellesordninger kan gi billigere drift, samtidig som det for eksempel vil være lettere å foreta omfordelinger mellom kvinner og menn i en slik ordning.

Annonse
Annonse