JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Arbeidsmandsforbundet vil ha samordnet oppgjør med forbundsvise tilpasninger

Forbundsstyret i Arbeidsmandsforbundet vedtok i går at de vil ha et samordnet oppgjør med pensjon som tema. Det er også viktig for forbundet å få hevet minstelønnssatsene for maskin- og anleggsbransjen. Derfor vil de ha forbundsvise tilpasninger.
Helge Haukeland, nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Helge Haukeland, nestleder i Norsk Arbeidsmandsforbund.

Sissel M. Rasmussen

ane.borrud@lomedia.no

I følge nestleder i forbundet, Helge Haukeland, var det ingen intern uenighet om at et samordna oppgjør er den rette oppgjørsformen ved årets tariffoppgjør.

– For bransjene våre innen service, spesielt renhold og vakt, er det viktig å få forhandlingsrett på pensjonsavtalene. Alle bransjene stilte seg solidariske bak dette. Og å få til noe på pensjon kan vi best få til ved samordna oppgjør, sier Haukeland.

Men for maskin- og anlegg spesielt, er det også viktig å få hevet minstelønnssatsene.

– I anlegg opplever de nå oppsigelser og permitteringer. Det er det stor konkurranse fra utenlandsk arbeidskraft, som går på minstelønnssatsene i avtalen. Derfor er det svært viktig å få hevet minstelønnssatsene, og derfor vil vi ha forbundsvise tilpasninger i tillegg, forklarer nestlederen.

Ei hånd på rattet

Det første punktet på kravlisten til forbundsstyret er at det fremmes krav om innføring av medbestemmelsesrett når det gjelder pensjon i tariffavtalene.

– Vi må starte prosessen, og få prinsippene inn i tariffavtalene. Det er viktig at de ansatte nå får ei hånd på rattet når det gjelder deres pensjon, påpeker Haukeland.

Ivareta kjøpekraften

For forbundsstyret var det også viktig å ivareta kjøpekraften til medlemmene i Arbeidsmandsforbundet.

– NHO har signalisert alt fra 0 til 2 prosent lønnsvekst i årets oppgjør. Det mener vi er for lite. Vi må i alle fall se 3-prosenten. Men samtidig er vi bevisste på at vi ikke skal stille urealistiske krav. I tillegg har vi mange overenskomster hos oss som burde få mer.

For et av kravene til forbundsstyret er at det må fremmes krav som spesielt ivaretar de lavest lønte i alle overenskomster, både særskilte lavlønns- og eventuelle likelønnstillegg, inkludert heving av minstelønn og forbedring av garantiordninger. Det stilles også krav om heving av ubekvemstillegg, og en forbedring av lærlingenes lønns- og arbeidsvilkår.

Statlig sektor

Arbeidsmandsforbundet har medlemmer som er ansatt i Statens vegvesen, Kystverket og NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat). For disse gruppene innen statlig sektor, er det viktig forhandlingene foregår sentralt, og at minst mulig avgjøres i lokale forhandlinger. Det er også et krav om økt lønn til arbeiderstillinger, for å styrke rekrutteringen, og beholde de ansatte.

Heller mot forbundsvist oppgjør

Arbeidsmandsforbundet vil ha samordnet oppgjør. Det samme vil Handel og Kontor, og EL & IT Forbundet. Transportarbeiderforbundet vil på sin side ha et forbundsvist oppgjør, og det samme vil Fellesforbundet. LO har i lang tid hatt fokus på et samordnet oppgjør, med pensjon som hovedsak. De siste dagene har det imidlertid kommet nye toner fra LO-leder Gerd Kristiansen. Nå antyder hun forbundsvise oppgjør.

– Kristiansen var også ute i Bergens Tidende i helga og antydet forbundsvist oppgjør. Det forbauser meg, utfra tidligere signaler fra LO-ledelsen, sier Haukeland.

Nestlederen ser derfor at det heller mot at det blir forbundsvise oppgjør til våren. Men det endelige vedtaket gjøres på LOs representantskap 18. februar.

– Hva Fagforbundet mener vil være avgjørende, og det har vi ikke fått noen signaler på enda, avslutter Helge Haukeland.

Samordnet oppgjør

Betyr at LO og NHO forhandler om revisjon av alle tariffavtalene i LO/NHO-området under ett. Denne oppgjørsformen gir vanligvis lite rom for å forhandle om endringer i teksten i den enkelte tariffavtalen.

Dette er en sak fra

Vi skriver om og for arbeidsfolk i blant annet anlegg, vakt, renhold, asfalt og bergverk.

Les mer fra oss

Annonse
Annonse

Samordnet oppgjør

Betyr at LO og NHO forhandler om revisjon av alle tariffavtalene i LO/NHO-området under ett. Denne oppgjørsformen gir vanligvis lite rom for å forhandle om endringer i teksten i den enkelte tariffavtalen.